Goud en zilver stijgen naar nieuwe records

De prijs van goud is weer naar een nieuw record gestegen. Dinsdag steeg de goudprijs met ruim 2% door onder andere een bericht van Goldman Sachs. Het was de grootste stijging in de afgelopen 4 maanden. Goldman Sachs verwacht dat de Amerikaanse overheid in november met QE #2 (Quantitative Easing, ronde nummer 2) begint.

Na het bericht over de mogelijk nieuwe inkoop van nog eens 1000 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties schoten de prijzen van edelmetalen omhoog. De goudprijs staat op moment van schrijven op $1270,- en is niet ver verwijderd van het record van gister: $1274,75.

Zilver steeg dinsdag naar $20,55. De zilverprijs is in 2010 al flink gestegen en komt in de buurt van de hoogste stand in de afgelopen 10 jaar. In maart 2008 was een ounce (31,1 gram) bijna 21 dollar waard. Momenteel staat zilver nog 3 dollarcent onder het record van gister. Aan de prijs van edelmetalen is nog niet te zien dat het beter gaat met de economie. Zouden beleggers dan toch bang zijn voor de dubbele dip? Goud en zilver zijn in onzekere economische tijden natuurlijk bij uitstek veilige havens en inflatie bestendig. Door berichten als ‘Verkies toiletpapier boven dollarbiljetten’ zal de vraag naar edelmetalen blijven bestaan. Zo denkt ook Tyler Durden, van zerohedge.com.

2010 is een goed jaar voor goud. Vanaf januari steeg de prijs van het gele edelmetaal al zo’n 16%. Zilver doet het nog beter. Year to date noteert zilver ruim 20% hoger en in de eerste helft van september steeg de prijs van ‘poor man’s gold’ al met 4%. En bij deze stijging van de edelmetalen gaat het waarschijnlijk niet blijven. Volgens de World Gold Council zal door de toenemende vraag naar gouden en zilveren juwelen in China en India de prijs van edelmetalen blijven toenemen.

Ook de vraag naar goud ETF’s (Exchange Traded Funds) neemt in 2010 explosief toe. Uit een artikel van de India Times blijkt dat de vraag naar Gold ETF’s in het tweede kwartaal van 2010 met 414% is gestegen in vergelijking met het tweede kwartaal van 2009.

Als afsluiting een nog een bericht over zilver. Volgens Jack Barnes heeft het witte edelmetaal de potentie om binnen twee jaar naar de $50,- te stijgen. De alltime high van zilver is zo’n $48,-. De prijs steeg ergens in 1979 van $6,- naar $48,-. Dit werd veroorzaakt door de gebroeders Hunt, die hadden samen zo’n derde van al het zilver ter wereld weten te bemachtigen. Uiteindelijk liep de zilverbubbel op ‘silver thursday’ leeg.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.