Is Goud de enige vluchthaven door valutaoorlog?

20

De interventie van de Zwitserse centrale bank met de daarbij behorende “euro-peg” maakt duidelijk dat nu elke belangrijke valuta meedoet aan de strijd der devaluatie. Deze valutaoorlog heeft voor beleggers dan ook grote consequenties, aangezien men de koopkracht in elke valuta wil laten dalen door zoveel mogelijk geld te verzinnen. Een mogelijkheid was voorheen om dan te zoeken naar relatief kleine valuta’s zoals de Zwitserse Frank. Maar nu de Zwiters ook last kregen van hun dure munt lijkt het onmogelijk om nog een veilige valuta te vinden. Andere kleine valuta’s, zoals de Noorse Kroon, zouden nog kunnen dienen als vluchthaven voor beleggers. Maar daar werd afgelopen vrijdag een stokje voor gestoken door de centrale bank van Noorwegen. Die heeft namelijk bekend gemaakt dat bij een te sterke Kroon gezocht zou worden naar een monetair redmiddel, lees de markt overspoelen met Noorse Kronen, om de Kroon goedkoop te houden.

Voor veel goldbugs was er dan ook maar één conclusie mogelijk: Goud is nog de enige “valuta” die zou kunnen dienen als vluchthaven voor de drukpersen van de centrale banken. Het was daarom ook merkwaardig dat Goud vorige week dinsdag, tijdens de interventie van de SNB, in waarde daalde. Analisten van banken en andere verklaard tegenstanders van Goud waren er dan ook als de kippen bij om iedereen daarop te wijzen.

Gelukkig liet de uitleg niet lang op zich wachten. Volgens bekende marktvolgers was dit simpelweg het werk van de grote investeringsbanken als JPMorgan Chase die in overleg met centrale banken systematisch de goudprijs omlaag hamerden. De toegepaste tactiek, enorme verkooporders plaatsen tijdens uren als bijna alle beurzen zijn gesloten, wordt dan ook wel vaker door dit duo gebruikt. Dan is de handel het dunst en kan je in de tussentijd de grootste daling bewerkstelligen met zo min mogelijk kosten. Verklaringen van anderen dat hedge funds mogelijk achter de verkooporder zouden zitten lijken onmogelijk, het is vrijwel uitgesloten dat een fonds met een enorme long positie zijn positie zo massaal zou afbouwen in een omgeving met zulke lage liquiditeit waarop veel verlies zou worden geleden in vergelijking met normale handel. De volgende grafiek laat dan ook zien wat er gebeurde dinsdag 6 september 2011 :

 

Dat centrale banken en investments banks de oorlog tegen goud gaan winnen lijkt echter uitgesloten. De tactiek die hierboven te zien is, wordt vele malen toegepast maar lijkt toch aan kracht te verliezen. Een verlies van gemiddeld 3% is in het huidige klimaat zeker niet onoverkomelijk voor kopers en nu een steeds groter deel van de investeerders zich naar Goud als asset lijkt te bewegen is zo’n reactie voor ervaren spelers eerder een kans om bij te kopen. De prijs van goud herstelde zich gedurende de week dan ook weer richting de 1900 dollar. Toch wordt er op diezelfde blogs beweerd dat een prijs van 2000 dollar per ounce nog even kan duren. Verschillenden denken dat omdat de Zwitserse centrale bank de Frank 10% liet devalueren zij dat nu ook met goud proberen te doen. Al is het daarnaast ook vanuit een technisch punt goed te verklaren.  De bodem zou dan echter rond de 1700 dollar liggen wanneer men weer kan stijgen naar nieuwe toppen. En met de huidige vraag/aanbod verhoudingen in de wereld waar ik u al eerder over informeerde is dat geen gekke gedachte.

Dat ze in China namelijk ook niet op het achterhoofd zijn gevallen blijkt wel uit het feit dat men daar ook op de hoogte is van de manipulatie, zo blijkt uit cables van pas gepubliceerde Wikileaks documenten: “De VS en Europa hebben altijd de stijgende prijs van goud onderdrukt. Zij zijn van plan om de functie van goud te verzwakken als internationale reservemunt. Ze willen niet dat andere landen zich tot goudreserves wenden in plaats van de Amerikaanse dollar of de euro. Daarom is het onderdrukken van de prijs van goud zeer gunstig voor de VS in het handhaven van de dollar zijn rol als de internationale reservemunt. China’s verhoogde goudreserves zullen als model fungeren voor andere leiden en die landen eveneens aanzetten tot het verhogen van de goudreserves. Grote goudreserves zijn ook gunstig bij het bevorderen van de internationalisering van de renminbi”, aldus Chinese regeringsofficials en nieuwsbladen. Toch heeft de manipulatie zowel een voordeel als een nadeel voor opkomende economieën. Het manipuleren van de goudprijs geeft ze de mogelijkheid om goedkoop Goud te kopen, maar de manipulatie en de manier waarop zal wel degelijk enige gevoelens van afschuw oproepen.

Daarom is het voor beleggers belangrijk om de lange termijn in de gaten te houden en te kijken op welke manier je vermogen het beste gevrijwaard blijft van geldontwaarding. Toen ik afgelopen weekend een overzicht tegen kwam met de vergelijking in prijzen ten tijde van de aanslagen van 9/11 in 2011 en 11 september 2011, besefte ik maar weer eens hoe hard het is gegaan. Tijdens het drama in New York stond de goudprijs nog op €251,- per ounce goud. We zitten dus al ruim 10 jaar een bull market waar een stijging heeft plaatsgevonden van bijna 600%! Mochten alle centrale banken hun beleid continueren en door blijven gaan met ongelimiteerd geld drukken, zeker nu haviken als Jurgen Stark vertrekken bij de ECB, kan nog zo’n stijging wel eens veel sneller gerealiseerd worden dan we voor tot nu toe mogelijk houden.

Ruben van der Gun

Advertentie:
Wilt u in Goud handelen? Met het handelsplatform van Plus 500 kunt in inspelen op een stijging of daling van de goudprijs. Registreer nu en ontvang een Bonus!

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie