goud etfs- Beleggen in goud: zonder zorg en opslag

Investeren in goud zonder opslag, transport, verzekering etc. Ofwel beleggen in goud zonder de praktische en oranisatorische zorg. Goud ETF’s zijn een populaire manier om te investeren in goud. En kennen nogal wat voordelen.

In dit artikel:

 • Wat is een ETF?
 • En welke soorten goud ETF’s zijn er?
 • Waarom zou je beleggen in een goud ETF, de voordelen op een rijtje.
 • En de beste goud ETF’s

Wat is een ETF? Goud ETFS

ETF’S zijn verzamelingen van meerdere aandelen. Wanneer je één aandeel van een ETF koopt, wordt dit bedrag verspreid over de verschillende bedrijven die in de ETF zitten. Er zijn verschillende soorten ETF’s; geografisch, technologisch, etc.. En natuurlijk, goud ETF’s.

De ING definieert een ETF als volgt:

Exchange Traded Funds (ETF’s) worden in Nederland, net als indexfondsen, ook wel trackers genoemd. Hiermee kun je op een eenvoudige manier gespreid beleggen in een index. Een ETF heeft als doel om beleggers hetzelfde rendement te bieden als de onderliggende markt (de index). bron: ING

Beleggen in een goud ETF, is dus investeren in de goudmarkt zonder zelf fysiek goud te bezitten. De koers van de ETF volgt de goudprijs. Een andere mogelijkheid is te investeren in goud gerelateerde bedrijven en goudmijnen.

Soorten goud ETF’s

Je kunt goud ETF’s onder verdelen in twee verschillende soorten:

 • goudprijs ETF’s
 • goudmijn ETF’s

Goudprijs ETF

Deze goud etf’s zijn letterlijk aan de goudprijs gekoppeld. Een stijging in de prijs, betekend een stijgint in je vermogen. En omgekeerd betekend een daling in prijs een daling van je vermogen.

Voorbeelden van goudprijs ETF’s: GLD en SGOL

Goudmijn ETF’s

De naam zegt het al. In de goudmijn ETF’s vind je verschillende bedrijven die goud mijnen. Naast de invloed van de goudprijs op je vermogen, heb je hier te maken andere factoren.

 • Deze bedrijven kunnen alleen mijnen, wanneer de prijs hoog genoeg is. Ze hebben te maken met kosten.
 • Een ongeluk in de goudmijn
 • staking
 • etc.

De invloed die deze gebeurtenissen op het aandeel van het bedrijf hebben, hebben niets te maken met de goudkoers.

Voorbeelden van goudmijn ETF’s: GDX en GDXJ

Waarom beleggen in een goud ETF?

Veel investeerders investeren in goud, omdat ze dan geen fysiek goud hoeven te kopen. Het grote voordeel van beleggen in goud ETF’s is dus nogal voor de hand liggend: Je hebt nergens stapels met goud liggen. Je hoeft niet te zorgen voor opslag, beveiliging en verzekering. En heb je al over het versturen van goud gedacht?

Door te investeren in een goud ETF, bij je vrij van al deze ongemakken, maar ben je wel verbonden aan de koers van goud.

Maar, beleggen in goud ETF’s heeft meerdere voordelen;

 • Je kunt je kansen spreiden over meerdere bedrijven,
 • Minder risico
 • Minder transactiekosten

Kansen spreiden

Wanneer je belegd in een goud ETFS, hoef je geen losse aandelen van individuele bedrijven te kopen. Met het kopen van een aandeel in een ETF, koop je aandelen van verschillende bedrijven.

Minder risico

Gaat één bedrijf uit de ETF failliet, dan wordt dat opgevangen door de andere bedrijven. Zo wordt risico beperkt.

Minder transactiekosten

Logisch gevolg, omdat je minder transacties hoeft te doen.

De beste goud ETF

Binnen de verschillende soorten goud ETF’s is er een divers aanbod van verschillende goudmijn en goudprijs ETF’s. Wat het beste is, is in eerste afhankelijk van je eigen wensen.

De beste goud ETF kiezen, doe je door naar de volgende kenmerken te kijken:

 • Jaarlijkste kosten
 • De grootte van het goud ETF bekijken; hoeveel kapitaal heeft het in beheer?
 • Prijs per aandeel

Als je deze gegevens op een rijtje zet voor de eerder genoemde voorbeelden ziet dat er zo uit:

Grootte Kosten Aandeelprijs
Goudprijs ETF’s
GDL 80 miljard 0.40% hoger
SGOL 2 miljard 0.17% lager
Goudmijn ETF’s
GDX 700 miljoen 0.53% gemiddeld
GDXJ 350 miljoen 0.55% gemiddeld

 

Jaarlijkse kosten

Deze betaal je over je geheel belegde vermogen, wanneer deze kosten hoog zijn, kan dit aardig oplopen.

Prijs per aandeel

De prijs per aandeel moet wel passen bij je portemonee.

Goudkoers en de US Dollar

De koersen van de goud ETF’s volgen de goudkoers. De goudkoers is op zijn beurt weer gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. Let op, wel in omgekeerde afhankelijkheid. Ofwel, een dalende waarde van de dollar, zorgt voor een stijgende goudkoers.

Waarom überhaubt beleggen in goud?

Hoewel goud niets te maken heeft met winsten en goud zelf geen geld verdient, kan het toch een interessante belegging zijn. Het is meer het spel van vraag en aanbod, die de koers van goud bepaald.

Vaak beleggen investeerders in goud, als een soort van toevluchtsoord en backup. Wanneer de economie slecht gaat, schiet de goudprijs vaak omhoog. Investeerders zien dit vaak als veilige haven, omdat het als waardevast wordt gezien.

Conclusie en samenvatting

Goud ETF’s bieden verschillende voordelen t.o.v. het fysiek beleggen in goud. Voornamelijk, omdat je geen zorg meer hoeft te dragen voor opslag etc. dat daarbij kijken komt.

Een goud ETF, ofwel goud Exchange Traded Fund, volgt de koers van goud. Er zijn verschillende soorten goud ETF’s; goudmijn- en goudprijs ETF’s. Van beiden heb ik in dit artikel verschillende voorbeelden benoemd.

De beste goud ETF bepalen, hangt af van je persoonlijke wensen. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden; grootte, kosten en aandeelprijs. In de bijgevoegde tabel kun je dit met elkaar vergelijken.

Disclaimer:

Ik ben geen financieel adviseur en dit artikel is geen financieel advies. Dit artikel is louter informatief. Doe goed onderzoek of raadpleeg een deskundige bij het maken van financiële beslissingen en investeer alleen geld dat je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen investeringen.

Eén reactie

 1. Er valt op te merken dat het ogenblik waarop de goudprijs piekte al dateert van een half jaar geleden. Wat de vooruitzichten zijn op de korte, middellange of lange termijn, is onduidelijk. Het is een gok zoals er zovele zijn. Positief aan de voorgestelde trackers is wel dat je te doen hebt met fysieke trackers en niet met synthetische trackers https://www.investopedia.com/articles/investing/061614/synthetic-vs-physical-etfs.asp Er blijft natuurlijk altijd het tegenpartijrisico, maar wat is er zonder risico?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: