Als echte Gold Digger weet ik hoe het voelt om goudkoorts te hebben. In 2010 vond ik met mijn pikhouweel in een paar weken tijd 46,1 gram goud in de Australische Outback. Onthypen.nl duikt ook in het goud, ze gaan echter niet goudzoeken maar vragen zich af, Goud: Een hype of een slimme aankoop?  

Het vinden van goud wordt in veel culturen beschouwd als een teken van geluk. Toch is het bezit ervan vaak een teken dat je het ergste vreest. Natuurlijk zijn er mensen die het edelmetaal kopen omdat ze het mooi vinden, maar de typische goudbezitter is een belegger die verwacht dat ‘papieren’ rijkdom steeds minder waard wordt. Feit is dat de goudprijs in 10 jaar tijd 600 % is gestegen. Onthypen dook in de wereld die goud heet.

Goud is niet zoals andere grondstoffen. Zo is de vraag naar ijzererts afhankelijk van aardse zaken zoals hoeveel torenflats en bruggen in China gebouwd worden. De vraag naar goud is afhankelijk van abstractere overwegingen, zoals de vraag wat de gevolgen zijn van de Arabische Lente of de impact van de slippertjes van voormalig IMF-topman #DSK op het Griekse schuldendrama.   

Niet alle goudbeleggers zijn zo pessimistisch dat ze levensmiddelen hamsteren en een wapenvoorraad aanleggen. Maar de meesten van hen zijn het erover eens dat de wereld een gevaarlijke plek is. De eurozone is aan het wankelen, de Amerikaanse tekorten lopen alarmerend op en inflatie dreigt continu. Dergelijke angsten hebben de prijs van goud tot ruim 1500 dollar per troy ounce opgedreven, een stijging van bijna 600 procent in 10 jaar tijd.   De beurskoersen van goudwinningsbedrijven hebben opvallend genoeg geen geen gelijke tred gehouden met de koers van goud. Dit is een nieuw verschijnsel. De koers van goud en aandelenkoers van goudwinningsbedrijven lopen normaal gesproken gelijk. De afgelopen vijf jaar echter is de prijs van goud verdrievoudigd, terwijl de waarde van de bedrijven die goud winnen slechts verdubbeld is.

De winning van goud is steeds moeilijker en duurder. Erts moet steeds dieper gedolven worden en brandstof is duurder. Daarbij komt dat het goudgehalte in de gedolven ersten sinds 1999 met 30% is gedaald, volgens onderzoeksbureau GFMS. Tien jaar geleden kostte het 200 dollar om een ounce goud uit de grond te halen, nu maar liefst 857 dollar. Het vinden van nieuwe bronnen om uitgeputte mijnen te vervangen is ook steeds moeilijker. The Metals Economics Group, een mijnbouw consultancy, schat dat in 2002 500 miljoen dollar werd besteed aan de exploratie van goudmijnen. In 2008 besteedde men 3 miljard dollar, zes keer zoveel dus, maar werd er minder goud gevonden.  

Grote goudmijnbedrijven wenden zich tot overnames om hun reserves te vergroten. Zo kocht Newcrest in 2010 een Australische rivaal, Lihir Gold, voor bijna 9 miljard dollar. Gefuseerde ondernemingen willen kosten besparen, en geven gezamenlijk minder uit aan exploratie dan afzonderlijk. Dat maakt het nog minder waarschijnlijk dat ze meer goud gaan vinden.

Het grootste gevaar voor goudwinningsbedrijven vormen echter de exchange-traded funds (ETF’s) die ondersteund door fysiek goud, beleggers kansen geven om te speculeren op de goudprijs, zonder exposure aan goudwinningsbedrijven. De ETF’s zijn erg populair geworden: in minder dan tien jaar tijd vertegenwoordigen ze een waarde van zo’n 2200 ton goud, bijna de wereldwijde jaarproductie van goud.   De verschillen tussen de goud- en beurskoers van goudwinningsbedrijven zijn zo groot geworden, dat een hype niet uitgesloten kan worden. Vandaar dat we alvast met onthypen zijn begonnen. Desondanks verwacht GFMS dat de goudkoers dit jaar verder zal stijgen tot 1600 dollar per ounce.



Dennis Kroese, Onthypen.nl

8 reacties

  1. Goud is voor mensen die bang zijn hun vermogen kwijt te raken ten gevolge van de devaluering van geld. Voor veel goudkopers is het echter ook simpelweg een speculatieve belegging met hoop op hoog rendement.
    In beide gevallen is het echter slechts voor een klein deel van de mensen weggelegd die het over het algemeen al erg goed hebben. Als we zouden overstappen van het huidige monetair systeem naar een goudgekoppeld systeem dan komt er slechts een stoelendans op gang tussen de welgestelden, maar het lost niets op aan de grote problemen waar deze wereld echt mee te maken heeft. Dit probleem is enerzijds het groeiende aantal mensen en anderzijds de beschikbaarheid en manier waarop we met tastbare middelen om gaan. Een op productie-groei gebaseerde economie en een groeiende wereldbevolking is een cocktail die al een aantal jaar niet meer houdbaar is.
    Het kapitalisme biedt geen oplossing omdat verkwisting van middelen en oneerlijke verdeling hierbij gestimuleerd worden. Het communisme biedt geen oplossing omdat deze alleen zou werken als de volledige mensheid in consensus zou kunnen leven.

    Mijn inziens moeten we proberen om de wereldbevolking te laten krimpen, zonder grote dwang of oorlog. Daarnaast moet de incentive van een economie kwaliteitsverbetering worden en niet meer schaal- en/of productie vergroting. Ik heb hier geen simpel systeem voor, laat staan dat ik een goede transitiemethode ken.

    Zo’n systeem zal er uiteindelijk noodgedwongen toch komen. Als de olie en radioactief uranium op is, is deze op. Als er niet genoeg eten is gaan mensen dood. Als het klimaat veranderd dan zullen ‘natuurrampen’ zijn tol eisen. Laat staan dat deze zakene een perfect recepts maken voor een paar zeer bloedige oorlogen. Veel mensen hebben, misschien onbewust, best door. Niets voor niets zijn de apocalyptische voorspellingen en doemscenarios de laatste tijd erg populair.

    Om een lang verhaal kort te maken: we moeten de hele wereldeconomie ‘onthypen’. Er bestaat nog geen systeem of zelfs maar een theorie over hoe we de mensheid op een fatsoenlijke wijze in vrede en duurzaamheid kunnen laten leven. Tot die tijd zeg ik; eet wat minder vlees, neem niet meer dan twee kinderen, neem genoegen met minder en koop tweedehands spullen. Alle beetjes helpen.

  2. .

    Wat een dom gelul.
    .
    Nu nog even wachten op het gezeik over Bitcoin.
    .
    Bitcoin zou ooit kunnen gaan werken, maar niet lang; een tijdelijke en plaatselijke vervanging van fiatgeld.
    .
    Bitcoins voor arme boertjes op het platte land, zie ik namelijk nooit en te nimmer komen.
    .
    Het zal wel een generatie kloof zijn. Hoofdrekenen en lappen met teksten overschrijven is er bij mij ingestampt.
    .
    Ook wassen in een teiltje en een wc buiten.
    .
    Internet is een belachelijk instrument; net als de mobieltjes, Hyves en Ipods enzovoort. Digitale kranten en andere communicatiestormen zijn gevallig voor de narcistische egootjes op internet met allemaal overbodige en nutteloze info.
    .
    Ik speel het spel mee, maar ik hoop dat deze onzin zo snel mogelijk voorbij gaat.
    .
    Zijn Bitcoins wel handig in de rij bij de duizenden gaarkeukens die ons te wachten staan?
    .
    Gaarkeukens zijn handig, sociaal en gezellig.
    .
    Bitcoin is het zoveelste slimme glibberige en onmenselijke product van de moderne techno tijd.
    .
    Ik weet helemaal niks van Bitcoin, maar wijs het bij voorbaat af. In 2005 had ik hetzelfde gevoel over de economie, waar ik maar weinig kennis van had en geen intresse voor toonde. Nu blijkt dat voorgevoel duidelijk uit te komen en hetzelfde geld voor Bitcoin.
    .
    Einde van de scheldtherapie.
    .

  3. Nou nou…
    Jasper: goud is altijd al een vluchthaven geweest, en de beste, en inderdaad alleen voor de rijken, daar niets nieuws.
    Als we honderden jaren terug kijken zien we iedere keer weer hetzelfde, nl. dit wat er nu aan het gebeuren is, vervolgens breekt er een wereldoorlog/crisis uit en zullen er een hoop mensen sterven. Daar zijn de problemen mee opgelost, veel werkgelegenheid, lagere grondstoffen prizen en iedereen op z’n tijd weer gelukkig.
    Maar om nu te zeggen, eet minder vlees en dat soort dingen is alleen maar een beetje goedkope poging om het jouw deur voorbij te laten gaan. En dan kom je inderdaad op het punt jouw stelling te kwalificeren als dom gelul.
    Hyper..: Bitcoins een beetje zoals ruilhandel, we moeten inderdaad niet doorknallen.
    Door te zeggen dat internet een belachelijk intrument is knal je naar de andere kant door. Zal wel de emotie zijn geweest neem ik aan.

  4. Jasper, ik ben het voor 100% met je eens!
    Maar ik denk dat het alleen maar met een grote ramp kan eindigen.
    Wie zullen dan overleven, de meest primitieve volken of de meest technies geavanceerden?

  5. Het meeste goud wordt aangekocht door landen als China en India die hun dollar reserves omzetten in grondstoffen. Waarom zouden ze dat toch doen?

  6. als de olie of uranium erts op is???
    ben net terug van 2 jaar australie .div sites bezocht

    wij gaan dat niet mee maken!!
    uranium schaarste daar moeten die ozzies heel hard om lachen.

    Chefron is bezig met velden/instalaties/gasopslag distributie voor nog zeker 50 to 100 jaar,om vooral china en de rest van de wereld te voorzien.
    dat zijn maar een van de vele projecten .

    laat je toch niet voor de gek houden.

    mvg

  7. Het goud heeft zich wel bewezen afgelopen tien jaar. 1600 dollar vind ik nog een lage schatting. Nog ruim 50 dollar en dan staat goud al op deze prijs. Met alle schuldenproblemen wereldwijd, kan goud makkelijk verder stijgen komende jaren.

  8. Goud kun je het best fysiek kopen. Zet gewoon een deel van je vermogen wat je overhoudt weg en zet het om in goud. Ik ben iemand met een klein inkomen. Maar naast een spaarrekening, en een beleggingsfonds (indexbeleggen) zet ik ook maandelijks geld opzij om wat fysieke edelmetalen te kopen, via goldrepulic…en dan hebben ze dat edelmetaal echt in een kluis liggen, en heb je geen papieren beloftes zoals bij etf’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: