In navolging van het eerste deel, nu deel 2 van goud in historisch perspectief | Ineens was er dus een systeem ontstaan wat niet meer op bezit en waarde was gebaseerd (het goud in de kluizen), maar op basis van schuld en vertrouwen (uitgegeven waardepapieren waarvan de waarde feitelijk niet bestaat). Omdat de bevolking inmiddels enkele generaties gewend was geraakt aan de bankbiljetten, verloren ze de feitelijke waarde van goud en zilver uit het oog. Je zou kunnen zeggen dat men vertrouwen had gekregen in de bankbiljetten.

Opeens was er een situatie waarin overheden, bedrijven en burgers massaal geld konden lenen van banken. De banken creëerden immers zomaar geld en verdienden er goed aan in de vorm van rente. Het systeem veranderde van een stabiel op goud gebaseerd waardesysteem, in een systeem van schuld. Er was nu een situatie waarin iedereen geld leende dat eigenlijk geen enkele waarde representeerde. De waarde werd gecreëerd door het vertrouwen. Vandaar ook de enorme groei in welvaart van de afgelopen decennia.

Lees verder op Goudvergelijken.nl

21 reacties

  1. Goud is tot heden veel waard. Ik snap ook niet waarom mensen dat steeds tegen spreken. Misschien komt dat door de media. Goud is de dag van vandaag, meer waard dan geld. En daar kunnen mensen omhoog of omlaag springen. Maar dat is gewoon een feit.

  2. Mijn excuus, uit de perspectief van een bank. Een geldbank is tegen goud. Omdat het volk moet geloven in papier en niet in het goud. Banken hebben zwart op wit staan dat het volk niet goud in hun bezit mag krijgen. Ze verkondigen altijd een nee als u goud wilt hebben bij een bank.Een bank wilt nooit zijn eigen goudkapitaal aan zijn burgers geven. Mensen moeten geloven dat de waarde in het papiertje zit en niet in het goud.

  3. Wat zal de libor leugen doen met de pm leugen/manipulatie? Goed, de wereld is een teringzooi. En goud en zilver zijn een verzekering tegen een onbekend risico. Met waarschijnlijk een progressieve premie.

  4. Behalve goud is zilver nog veel meer waard maar wordt manipulatief laag gehouden.

    Bekijk dit intervieuw:

    http://usawatchdog.com/one-on-one-with-chris-duane/#more-8404

    (kijk vanaf minuut 19….)

    Zilver zou in verhouding van 1 tot 8-10 moeten staan met goud (qua delven, dus ook werkelijk.) Goud is per ounce 1630 Euro waard en zilver per Ounce 27 Euro….die verhouding is helemaal zoek doordat zilver, fysiek zilver, industrieel gezien nog meer nodig is, vandaar de nog grotere papiermanipulatie….

    Even los van goud en zilver….een vraag….

    Wat is er moeilijker verkrijgbaar op deze wereldbol….

    Edelmetalen of papier en nikkel?

    Daar is het allemaal mee gezegd.
    Het geldsysteem is gebouwd op de illusie van gedrukt papier en geslagen nikkel.

    Libor laat zien hoe manupulatie werkt.

    Doe je voordeel ermee.

  5. Ja, we zijn eigenlijk allemaal zo gewend geraakt aan papiergeld. Je wordt er mee geboren, je krijgt het als zakgeld, je gaat werken om je centen te verdienen en daarbij komt er niemand die je vertelt wat geld nu werkelijk is.

    Ik las vorige week vrijdagochtend nog in de Spits over studenten die klaagden over dat er geen werk te vinden is, en dat hij/zij graag wilde werken omdat hij/zij ook zo graag een hypotheek (eigen huis) wil hebben!
    Zo zie je maar, het lijkt er gewoon op alsof onze scholen het als een ideaalbeeld hebben gecreëerd.

  6. Op de Middelbare Technische School (MTS) die ik doorlopen heb (3x blijven zitten omdat ik verslaafd was aan de Commodore 64 hahahaah link: http://noname.c64.org/csdb/scener/?id=22727) vertelden de leraren ons dat we veel werk zouden hebben later omdat de techniek aan het aantrekken was…..

    Ik was uiteindelijk, gezien de toekomst beter boer geworden 🙂

  7. Hee Madman…….ook zo rond de 50 jaar?

    Tot diep in de nacht ”Basic” programmeren op je eigen computer.
    Man…… wat een tijd. Op de MTS nog geleerd om bouwtekeningen te maken op een tekentafel, met potlood en rotring inktpennen.
    Geinig.

  8. Hahha Papaloe ik ben 43, idd maar programmeren was in machinetaal…

    tekenen op kalkpapier :)))

    KTM wat is BoZ?

  9. @KTM en Papalou , het was in Vlissingen, echt een strafkamp… met een leraar digitaal die ik vanuit ervaring op men c64 een lesje kon leren :))
    grappig van dat tekenen, idd dat was zo

    Alleen is Bergen op Zoom in Brabant 🙂

  10. Nld gedowngrade van triple A naar A status

    The Netherlands is among the European Union’s top economies. However, the Netherlands has been shouldering the burdens of other EU countries and their banks via its exposure to the EFSF and indirectly via the ECB. The country’s debt to GDP of 75% as of 2011 (expect near 82% for 2012) and a deficit to GDP of 4.7% is weak and is understated due to exposures to the EU periphery and the Netherland’s financial institutions. On the positive side, unemployment was only 5.8% but will probably increase as many EU countries implement austerity measures. Other positives were the EUR48B balance of trade surplus and the EUR67B current account surplus as of the end of 2011. Inflation is near 2.5% currently (per the the Dutch Statistics Office) but is up from 0% in 2009 and will probably rise with monetization.

  11. @Madman
    Ouwe 8-bitter ! Schrijf nou ’s een IRQ… of liever… een raster interrupt waarbij het bovenste gedeelte van het scherm, in tekstmode de harde feiten in tekst waarom die k**Euro in elkaar dondert en in het onderste gedeelte (geheel in hoge resolutie) een grafiek, hoe het de Euro zal vergaan. Let wel, In het bovenste gedeelte zie je 6 sprites “Madman” maar ook in het onderste gedeelte 6 sprites “Madman” ! 12 sprites, tegelijk op het scherm ? Dat kan toch helemaal niet op een C64 ??? Natuurlijk, het geheel opleuken met een leuk muziekje gemaakt met de soundmonitor. ff de linker er overheen en je hebt weer een leuke “demo”.

    Titel: “How the Euro crashed !”

  12. Wat het beste te doen met fysiek goud en of zilver

    – zelf een kluis kopen en thuis bewaren, hoe veilig is dit in deze tijd nog.
    – bij een verkoophuis van goud en zilver, bieden ze ook opslagcapaciteit aan. hoe veilig is dat als het echt fout gaat (confiscatie).
    – Begraven > volgens mij gaat eea oxideren als er vocht bij komt. Hoe voorkom je dit.
    – verstoppen in bijvoorbeeld je huis, is dit aan te raden.

    Iemand nog andere betere tips.

    Ik neem aan dat alleen bij het verkoophuis je goud en zilver verzekerd is tegen brand en/of diefstal? Of indien je kluis een hoge verzekerde waarde heeft.

    Heeft iemand daarnaast een tip voor een Nederlands survival boek.

  13. @17, Zilver is altijd onderhevig aan erodatie/oxidatie, doe je niets aan. Is ook niet erg trouwens. Heb wel van mijn supplier vernomen dat je het NOOIT moet schoonmaken, zeker munten niet. De rommel die je erop smeert tast het zilver aan.
    Goud verkleurd nooit, dat is een mooie eigenschap van goud.

    Ik zou het niet in de tuin begraven. Ok, als je boer bent dan zou het wel kunnen. Maar onthoud goed waar je het verstopt hebt.

    Heb ook MTS gedaan, naderhand totaal iets anders gaan doen. Gelukkig maar…anders was ik nu waarschijnlijk al 3 jaar werkloos geweest. Het gaat barslecht in de bouw.

  14. @19 en niet met je vingers maar met handschoentjes 😆

    Gewoon net als die bolletjes slikkers, alles in condoompjes en er mee rondlopen , heb je het ALTIJD bij je 😡

    Niet te hard de trap af want dat rinkelt zo.

  15. Ik hoorde een verhaal van iemand die een grote partij zilver had gekocht en deze zilverbroodjes bruin en grijs had geverfd en in zijn tuin als straatje had verwerkt,iedereen dacht dat het bakstenen waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: