Goud nieuws van week 41 – Gaan Centrale banken de aankopen weer opvoeren?

Volgens verschillende banken en onderzoeksbureaus zullen centrale banken over de hele wereld in 2021 na de pauze van dit jaar waarschijnlijk opnieuw goudaankopen.

De goudaankopen van de officiële sector bereikten recordniveaus in 2018 en 2019, met in totaal respectievelijk 656 en 667 ton gekocht.

De vraag naar goud van de officiële sector wil 2020 eindigen op slechts 375 ton, het laagste niveau in een decennium, zei Citigroup in een rapport van september. In 2021 zou dat totaal kunnen herstellen tot 450 ton, voegde Citi eraan toe.

“De bredere drang om goud te kopen is duidelijk te midden van een lange termijn ont-dollarizatie en een neiging tot diversificatie van reserves”, aldus Citi’s hoofd grondstoffen voor Noord-Amerika Aakash Doshi.

Rusland, dat dit jaar niet langer een belangrijke goud koper is, kan zijn aankopen in het voorjaar van 2021 hervatten, en China, dat al bijna een jaar niets nieuws heeft onthuld, zou naar nieuwe aankopen kunnen kijken zodra de Amerikaanse verkiezingen voorbij zijn. Voegde het rapport van Citi toe.

HSBC Securities (USA) Inc. verwacht een herstel naar 400 ton in 2021 na een daling tot 390 ton dit jaar, meldde Bloomberg.

“Hoewel de officiële vraag naar goud in de sector vrij robuust was in 2019 en 2018 en dit jaar zachter is, is het niet per se zwak naar historische maatstaven”, aldus James Steel, chief edelmetaalanalist bij HSBC. “Hoewel de invloed van de activiteiten van de centrale bank niet mag worden verdisconteerd, neemt deze dit jaar af in importantie in ETF’s en andere vormen van vraag.”

Ondertussen ziet Standard Chartered dat centrale banken dit jaar netto kopers blijven met 417 ton, terwijl ze een lichte daling voorspellen tot 400 ton in 2021.

“Gegevens van de centrale bank voor augustus laten enige aankopen zien. Qatar (1,6t), Turkije (3,6t) en Mongolië (1,3t) hebben goud aan de reserves toegevoegd en Mongolië koopt na drie maanden verkopen (-11,8t); maar in september heeft Turkije 44t na aankoop van 224t in 2020 toegevoegd, ” zei Suki Cooper, analist van Standard Chartered, in een update van september.

De World Gold Council (WGC) merkte op dat de vraag van de officiële sector in de eerste helft van 2020 is vertraagd doordat minder centrale banken hun goudreserves hebben bijgedragen. Het WGC merkte op dat de netto aankopen in de eerste helft van 2020 met 39% zijn gedaald tot 233 ton in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden.

“Ondanks de lagere groei van de wereldwijde officiële goudreserves in juli, blijven de netto aankopen van de centrale banken dit jaar ruim boven de 200 ton”, schrijft de WGC in het rapport.

Over waarom centrale banken hun goudaankopen dit jaar hebben vertraagd, zei Jeff Christian, managing partner van CPM Group, het volgende:

“Toen de olieprijsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland in april begon en de olieprijs daalde, stopte Rusland met het kopen van goud en heeft het sinds april geen goud meer gekocht. China heeft niet de economische beperkingen die Rusland heeft, maar het koopt al een aantal jaren goud op en diversifieert zijn portefeuille. Goud is een heel klein deel van hun reserves, maar ze kopen consequent. Dit jaar hebben ze zich teruggetrokken geen goud gekocht, “Vertelde Christian aan Kitco News in september.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.