Over het goud van Rusland en China

53

Er doen vele berichten de ronde over de goudproductie in o.a. China en Rusland. Gelijk wordt daarbij aangenomen dat die productie vnl. ook in die landen blijft. Soms zelfs wordt suggestie gewekt dat die productie dan ook terecht komt bij de Centrale Banken van die landen. Maar is dat laatste ook zo?

Om te beginnen is het relatief moeilijk om cijfers hierover te achterhalen en als je die vindt dan zijn het vaak cijfers uit het verleden, d.w.z. niet echt recent. Ook kun je je de nodige vragen stellen over de betrouwbaarheid van cijfers over goud, maar dat geldt zowel voor de productiecijfers als voor de officiële goudreserves. Misschien is het toch wel eens interessant om te zien of we wat meer van de waarheid over bovengenoemde suggesties kunnen achterhalen, al is het dan maar gebaseerd op het verleden, waarbij we er hier maar van uitgaan dat de cijfers op waarheid berusten.

Laat we beginnen met Rusland omdat daarvan wat meer statistische cijfers bekend zijn. En we nemen dan de periode 2003 tot 2013. In die periode is er 1.991 ton goud (cijfer BGS UK) gemijnd en geproduceerd. Over diezelfde periode 2003 – 2013 zijn de goudreserves van de Russische Centrale Bank met 648 ton toegenomen van 387 ton naar 1035 ton (WGC/IFS). Slechts ongeveer een derde deel van de totale goudmijnproductie.

Voor China ligt die productie op 3.332 ton voor 2003 – 2013 (cijfer BGS UK). Maar hier lopen we tegen een probleempje aan. China had gelukkig net in 2002 haar cijfer van de goudreserves van de Chinese Centrale Bank bekend gemaakt nl. 600 ton, maar het cijfer van 2013 de 1.054 ton stond er al sinds 2009.

Lees verder op Goudvergelijken.nl