Goudaandelen ETF’s naar een nieuw hoogtepunt?

Goud ETF’s hebben in augustus weer edelmetalen aan hun voorraden toegevoegd. Vorige maand is de totale goudvoorraad met 39 ton gestegen tot een nieuw record van 3.824 ton. De instroom was in augustus minder sterk dan in voorgaande maanden, toen de goudprijs nog een sterke opwaartse trend vertoonde. Begin augustus bereikte de goudprijs een recordhoogte van $ 2.067 per troy ounce voordat hij daalde tot onder $ 2.000. De prijs bleef boven het oude record van $ 1.920 per troy ounce.

In augustus waren het vooral Amerikaanse investeerders die interesse toonden in goud, aangezien de aandelen van Europese goud ETF’s daalden. Door de kracht van de euro en een positiever sentiment op de aandelenmarkt verkochten meer Europese beleggers hun posities in goud. Door een toegenomen vraag uit Azië wordt dit gedeeltelijk gecompenseerd.

Door de daling van de goudprijs na het record van begin augustus durfden meer beleggers uit Azië weer goud te kopen. Goud ETF’s die de Aziatische markt bedienen, hebben in augustus 7 ton aan hun voorraden toegevoegd, terwijl de Europese goud ETF voorraden met bijna 11 ton zijn gedaald.

Recordjaar voor goud ETF’s

De prijs van goud stijgt al meer dan een jaar, echter nam de vraag naar het edelmetaal pas echt een vaart na de coronacrisis. Dit komt ook tot uiting in onderstaande grafieken. Beleggers zoeken sinds de crisis hun toevlucht op veilige plaatsen en goud profiteerde van extreem lage rentetarieven en de vrees voor devaluatie van de valuta. Dat zorgt niet alleen voor een stormloop in gouden munten, maar ook voor een ontwikkeling naar gouden ETF’s.

De populariteit van deze investeringsvehikels blijkt duidelijk uit het feit dat ETF’s dit jaar 937 ton aan hun voorraad hebben toegevoegd. Dat is zelfs meer dan na de financiële crisis van 2008 en tijdens de Brexit in 2016. Dit lijkt een recordjaar te gaan worden voor de goudmarkt, met nog maar vier maanden te gaan. Dit komt ook tot uiting in de fysieke goudhandel, waar de vraag naar munten en baren veel hoger is dan in voorgaande jaren.

Wat denk jij dat goud dit jaar naartoe gaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: