labourHoe komen we in hemelsnaam uit de crisis in Nederland? Waarom het niet eens aan “de mensen” vragen? Metro deed dat en één oplossing kwam als meest intelligente uit de bus. Het gouden idee om de Nederlandse crisis op te lossen.

Werken aantrekkelijker maken, dummy!

Als het belastingsysteem met een vlaktaks vereenvoudigd wordt en meer arbeid zo financieel aantrekkelijker wordt gemaakt, gaat de Nederlandse economie vanzelf weer draaien. Dit is de kern van het probleem.  Uit honderden inzendingen koos een hoogleraar financiële economie deze bovenstaande oplossing van Douwe Meijer, ingenieur.

Eenvoudiger kan ook

Meijer pleit voor het versimpelen van de arbeidsregels en het belastingstelsel.  Bijstand, zorgtoeslag, huurtoeslag, hypotheekrenteaftrek enzovoorts kunnen allemaal vervangen worden door één inkomensafhankelijke toeslag.  Wie niets verdient krijgt een toeslag op bijstandsniveau van sociaal minimum.  Zodra je iets verdient lever je daar iets op in, maar niet veel.  Werken loont dan voor iedereen, een minimumloon is niet meer nodig.

Politici willen er niet aan

Het betekent in de praktijk een “negatieve inkomstenbelasting” waarbij je beneden een bepaald niveau overheidshulp krijgt i.p.v. belastingen te betalen.  Via dit plan gaan we er mogelijk met z’n allen op vooruit.  Zelfs de kloof tussen werknemers en ZZP-ers wordt kleiner”Een soortgelijk plan bestond eigenlijk al in 1984, toen gelanceerd door de PvdA.  Iedereen vond het een geweldig plan maar toch verdween het in de la.  Politici schrikken ervoor terug omdat het in het eerste jaar altijd geld kost, maar het kan daarna snel economische groei opleveren, aldus de professoren Eijffinger en Monnet.  Te hoge belastingdruk op arbeid ontmoedigt (meer) werken!

17 reacties

  1. Kan wel zijn maar als we elk jaar miljarden moeten blijven betalen aan de EU en/of failiiete landen/banken dan heeft dit plan geen zin. In 1984 overigens bestond er nog geen Euro.

  2. Het is geen kwestie van weeffouten herstellen of koersverandering. Het is zelfs geen kwestie van funderimgsherstel. Er zijn teveel mensen op deze aarde, de arbeid is niet goed verdeeld evenals de gecreeerde welvaart en bovendien is er te weinig zinvol werk. Zinvol is bv: duurzame en kwalitatief goed bouw, deugdelijk onderwijs, voedzaam eten, hoge cultuur-uitingen (jaja, ik leg m vast voor) en niet zinvol is: Kafkaiaanse-structuren, speculeren, rente, uitzendbureau’s etc. De waarheid is hard, maar onze cultuur is eindig, een doodlopende weg ingeslagen. Zelfs revolutie of oorlog zal na verloop van tijd geen ander spoor laten zien, slechts tijdelijke verlichting na een periode van zorg en pijn. We zouden filosofie op school moeten gaan doceren ipv quasie wetenschap die alleen de gevestigde orde dient. Maar ja, net als de schone kunsten is filosofie te zwaarwichtig voor de menselijke geest. Bovendien: het zou mensen is tot nadenken aanzetten.

    1. Sorry voor de typo’s. Admin: waarom kunnen we onze eigen teksten niet redigeren? Zou de kwaliteit van deze site nog beter maken. Biflatie behoort tot mijn dagelijkse dosis “input”.

  3. Daar waar het in dit (werkzame?) leven werkelijk om moet gaan is KWALITEIT, niet kwantiteit. Hier zijn de nodige boeken over geschreven, ik denk bv aan het cultboek van Robert M. Persig die dit op een prima wijze weet te doen. Vreemd dat het vaak de artistieke, creatieve geesten zijn die dit thema goed begrijpen. Interessant om te weten dat het ook deze groep is die op geestelijk niveau het snelst in persoonlijk conflict komen door deze zucht naar kwaliteit (en perfectie) dat zo moeilijk te benaderen is.

  4. Werken is, na de vijandige overname van uw welzijn door multinationals, een farce.

    “Werkgelegenheid met loonmatiging als constante factor is slavernij”

  5. Zoiets heb ik een aantal maanden geleden ook geopperd, nooit geen reactie van Biflatie.
    Heb in grote lijnen gezegd, verlaag de inkomsten belasting met 25% voor de lage en midden inkomens en het economisch herstel komt er op korte/middel lange termijn aan.
    Nu brengt een geleerde zoiets naar voren en dan……………

  6. Verlaging en eerlijker verdeling van belastingen verlagen niet de staatsschulden.
    Nu gaat de JSF weer door.
    Ja, zo kun je dingen blijven bedenken wat je wil om de lasten te verlagen.
    Maar het heeft geen zin om met veel moeite 1 miljoen te besparen, en daartegenover 1 miljard het raam uit te gooien.
    Interessante site: HoeDurvenZe.be
    Zeer aan te bevelen.
    Als je de filmpjes op deze site gezien hebt zul je ook begrijpen dat een flattax een heel naïef idee is.
    En dat niet de politiek niet weet wat te doen, maar dat politici de burger met opzet in het pak naaien.

  7. Sorry hoor, maar het fundamentele probleem is nog steeds de manier waarop de overheidsfinanciering is geregeld: overheden lenen nu geld van private banken die dit geld gratis (op hun keyboards) drukken.
    Levert gigantische winsten op.
    Overheden moeten gewoon hun geld zelf drukken. Kunnen ze er nog rente over vrágen ook, ipv dat de rentelast exponentiëel toeneemt.
    Implementeer deze oplossing en wordt welvarend, ipv arm ten gunste van de bankiers.
    Reken ook op een fikse oorlog, want de ‘banksters’ zullen dit niet zomaar laten gebeuren.

  8. De klassieke denkfout die hier gemaakt wordt is dat men aanneemt dat de crisis alleen in Nederland woedt. Een idee of oplossing voor Nederland betekent niets, omdat de problemen internationaal van aard zijn. Bijna alle landen ter wereld zitten met torenhoge publieke en private schulden, dat door het bankwezen wordt uitgebuit. Door een vlaktax te introduceren helpt geen stuiver als er niets gedaan wordt aan fractioneel bankieren, het geld scheppen uit lucht door Centrale Banken of het schaduwbankieren, dat dmv derivaten een gokpaleis heeft opgezet, dat zijn weerga niet kent. Een scheet tegen dat kaartenhuis en Leiden is pas echt in last….
    Niet eerder dan de geldwisselaars de tempel zijn uitgeschopt zal er ooit iets veranderen aan ons systeem, welke moedige Metrolezer dan ook ten spijt.

  9. Coole reactie, Looxcie, mee eens. Bekeken vanuit vogelvluchtperspectief.
    Gezien ons steeds meer achterblijven bij de trend in de internationale ontwikkelingen mag toch worden aangenomen de Nederland ook (en misschien vooral) met specifieke, eigen problemen kampt.
    De verkeerde crisisaanpak door dit kabinet (voor zover daar “uberhaupt sprake van kan zijn) is de kern van ons probleem. Omdat dit sprokkelbeleid, puur en alleen gericht op het verminderen van het financieringstekort, vertrouwen, koopkracht en daarmee de ‘productie’ in de kern aantast en door het staccato aan maatregelen, bij het uitblijven van perspectief, geen gelegenheid krijgt om te herstellen.
    Het praktisch negeren van onze grootste problemen, de ingestorte woningmarkt en de gezinsschulden, doen de rest.

  10. Massale complete burgerlijke ongehoorzaamheid op een vreedzame manier is de enige manier om een systeemreset voor elkaar te krijgen, waarbij de rekening niet wordt gepresenteerd aan de belastingbetaler.
    Iedereen gaat gewoon morgen niet naar zijn werk en betaalt ook maar zijn rekeningen niet meer. Het hele land komt dan tot stilstand en alle banken en het rijk zijn meteen faiiliet. ( zal ons worst wezen, want is toch niet van het volk)

    Vervolgens beginnen we als bevolking een nieuw land, waarbij we alle rotte appels op Texel droppen. (Wou eerst schiermonnikoog zeggen, maar dat is echt te klein)

    Maar goed, zoiets organiseren is onmogelijk….

  11. er zijn groepen mensen die de grootste kostenpost van onze economie vormen: de overheid en de uitkeringsgerechtigden.

    Alle regelgeving is banenscheppend, maar niet inkomsten/produktie verhogend…het is vnl schuiven van reeds ontvangen inkomsten over vele landgenoten en die hun belangen(baan en inkomen) verdedigen en liefst opschroeven.

    Mensen wil ik niet aan hun lot overlaten, maar een sociaal vangnet moet een bestaansminimum garanderen, maar dusdanig dat er een positieve stimulans vanuit gaat dat (ex-)ambtenaren en uitkeringsgerechtigden hun creativiteit aanwenden om het beter te krijgen.

    De huidige crisis is m.i. echter geen echt economisch probleem in de trant van vraag en aanbod, maar van integriteit en dan op het vlak van een totaal uitgewoond monetair systeem.
    Want wie werkt en te weinig inkomsten genereerd om diens dure huur of koopwoning te betalen…daarbij opgeteld: alles wat nodig is om die inkomsten te generen…dure auto’s (lenen,lenen,lenen), dure brandstof (hoge accijnzen), gemeentelijke (woon)lasten (ozb etc.), etc.etc. die heeft geen probleem van werkeloos zijn, maar van een schuldenlast die onhoudbaar is geworden.

    Alle lasten die van overheidswege worden opgeschroefd hebben impact op het besteedbare inkomen. De overheid moet gewoon minder uitgeven…zonder dat ze de inkomsten opschroeven.
    We zitten met het tegenovergestelde en dat veroorzaakt een negatieve spiraal.

    Volgend jaar betalen voor mijn diesel oldtimer (discussie over milieu is onzin…moet ook gewoon roetmeting doorstaan net als elke moderne auto)…weer ruim 100euro dat ik niet kan besteden in de economie, maar aan een overheid die dat ongetwijfeld spoedig te weinig zal vinden. Mijn vrouw heeft een gaatje in haar hand, maar de overheid is één groot zwart gat!

  12. ben benieuwd waarom mijn stukje niet door de moderatie kwam…mag ik een toelichting? Ik was er niet grof of beledigend in naar mijn mening.

    -edit- uw stukje is wel doorgelaten hoor. Mvg, de moderator.

  13. Lijkt zo John op het eerste gezicht, maar op korte of middellange termijn zal het grote nationale economische voordelen brengen.
    Het is moeilijk te vatten voor mensen in de hogere inkomensgroepen, omdat deze groep bang is hun vermogen te verliezen.
    Waar ze niet bij stil staan, is het feit dat de economie van vandaag gedragen wordt door de bestedingen van de massa.
    Kan de massa besteden, zal het iedereen goed gaan.
    De wet van het parasitisme.
    De mensen met een hoog inkomen zullen hun geld wat ze overhouden, niet extra besteden, maar op een spaarrekening stallen, of beleggen.
    Voor de economie dood geld eigenlijk.
    Eigenlijk een kwestie van economische logica.

  14. wij beginnen hier : sociaal huur woningen ,verhuren tot 500€ met huur toeslag voor bijstander ,minimum inkomen een deel huur toeslag
    hoger dan 1400 euro vrij sector woningen van af 600 € 2 tot 3 kamer woningen met een deel huur toeslag 100 € zo kan men woningen verhuren dan heeft men een onderdak . en men kan gaan werken . en zijn maand lasten betalen . en eten kopen . zieken kosten lager , daar verliest ieder een aan . wij worden tocht niet geholpen hoe wij dat willen , de meesten medicijnen moet men toch uit eigen zak betalen . kijk een scan maken , de AMC dokter zeg vindt een scan niet nodig ik zal gewoon migraine hebben . anders zie hij iets dat niet erg is en als hij mijn vertel zal ik mijn ongerust maken . waar voor betaal ik dan . en de werk gever moeten niet met de loon spelen van de werknemers .. gewoon betalen . en een ieder die in Nederland woon of is moet ook een uitvaart verzekering van 4 euro per maand betalen . eigen risico verzekering lager . 20 euro hoe meer koopkracht krijgt Nederland . hoe beter het economie stijgt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: