Gouden munten zijn in trek

41

De verkoop van gouden munten is vanaf juli 2015 sterk aangetrokken. De US Mint zag de verkoop stijgen naar volumes die rond de grote prijsdaling in 2013 werden behaald. De verkoop van de Gouden American Eagle in sinds juni van dit jaar al zeer sterk. De maand juli was een van de beste maanden ooit. De verkoop in augustus lag ruim 300% hoger dan in augustus van 2014.

Stijging van 70% op jaarbasis

De verkoop over de eerste acht maanden van dit jaar stegen met 70% ten opzichte van de verkoop in de eerste 8 maanden vorig jaar. De vraag vanuit beleggers is ongekend hoog en de verkoop in september wijst erop dat het sentiment goed blijft. Mocht de goudprijs nog een keer een tik naar beneden krijgen dan kan 2015 een zeer sterk jaar worden qua verkoop. De afgelopen 3 jaar is de verkoop van gouden munten bij de US Mint afgezwakt.

Vraag naar gouden munten

Een prijsdaling in combinatie met geopolitieke spanningen of monetaire onrust geeft een enorme boost in de vraag naar gouden munten. Ook het Oostenrijkse munthuis zag de verkoop van de gouden Wiener Philharmoniker met factor 3 stijgen in de maanden juli en augustus ten opzichte van 2014. Ook de Royal Mint (UK) zag de verkoop rondom juli van dit jaar sterk aantrekken.

Goudprijs

De versnelling in de vraag naar gouden munten is in het verleden in een aantal gevallen een voorbode geweest van een stijgende goudprijs. Dat klinkt logisch maar zolang de goudprijs door de papieren markt wordt bepaald betekent meer vraag bij gelijkblijvend aanbod niet altijd een hogere goudprijs. De premies van de dealers zijn de laatste weken wel gestegen. De prijs van fysiek goud wijkt hierdoor verder af van de papieren prijs.

De verkoop van zilveren munten was tevens zeer sterk in juli en in augustus. De US Mint heeft problemen om de vraag te beantwoorden en in de laatste weken is dat duidelijk zichtbaar in de verkoop. Via Goudvergelijken.nl