Goudprijs 2014: Verdere daling of herstel?

16

De goudprijs daalde in 2013 met bijna 30%. Op 1 januari was de waarde van één troy ounce goud (31,1 gram) $1675,-. Tijdens de afgelopen jaarwisseling noteerde de prijs van goud op $1205,- per troy ounce. De prijs van zilver daalde  in 2013 zelfs met 37%. De beide edelmetalen hebben het afgelopen jaar heel wat concurrentie van de andere beleggingsopportuniteiten gekregen. Ondanks de monetaire, financiële en economische omstandigheden, verkochten veel beleggers hun positie in edelmetaal.

goudprijs 2013

Aandelen doen het wel goed

De aandelenbeurzen hebben het in het algemeen uitstekend gedaan in 2013, grotendeels gedreven natuurlijk door QE, die door centrale banken wereldwijd wordt toegepast. Nu lijkt vooral de Amerikaanse economie toch wel te herstellen. Zelfs de kleine tapering van de geldverruiming, van 85 miljard tot 75 miljard dollar per maand vanaf januari 2014, kon de beurspret niet bederven.

Rente en wereldeconomie

De prijzen van het Amerikaanse vastgoed, die sinds de subprime crisis fors was gedaald, zijn in het algemeen aardig hersteld. Zelfs in die mate dat er in nogal wat landen weer “gekke” prijzen gevraagd worden voor een huisje. Dit wordt wellicht mede veroorzaak door de steeds lagere rente; maar lager dan een praktische nulrente is natuurlijk niet mogelijk. Alles werd en wordt in de strijd geworpen tegen deflatie en om de wereldeconomie een duw in de rug te geven, in de hoop dat die daarmee van zichzelf weer gaat groeien. Of het gaat werken is de grote vraag. Er wordt voor 2014 in ieder geval plus verwacht van 3,75 % voor de wereldeconomie. Maar ach, wat zijn ramingen anno 2014 nog waard?

Openstaande vragen

Voor wat betreft goud en edelmetaal zijn er nogal wat vragen. Waarom koopt en construeert China enorme kluizen om goud op te slaan? In hoeverre zullen we inzicht krijgen in het manipuleren van edelmetaal? Naast de rentestanden en de aandelenmarkten is de kans aannemelijk dat er op de goudmarkt ook aardig wat dingen plaatsvinden waarvan we nog niet weten. Waarom koopt het Oosten het goud op dat het Westen niet meer wil? Waarom bestaan er reeds 79 papieren claims op elke troy ounce fysiek goud? Waarom blijven Jim Sinclair, Mike Maloney, Jim Rogers, James Turk en Jim Rickards nog altijd zeer positief over het gele edelmetaal voor de langere termijn?

Goud in afgelopen 12 jaar met 500% gestegen

De bullmarkt in goud begon in 2001. Toentertijd werd er nog $250,- voor een troy ounce betaald. 12 jaar later is dat zo’n $1200,-. Nog altijd een stijging van bijna 500%. Met een voorlopig tussentijds hoogtepunt van $1900,- per troy ounce. De prijs van goud en zilver dalen nu echter twee jaar gestaag. Zal de glorietijd van edelmetaal wederkeren? Zal er een gebeurtenis plaatsvinden die opnieuw de lont zal aansteken? Misschien wel de aankondiging door China van de precieze hoeveelheid goud die het land gekocht heeft sinds de laatste officiële bekendmaking in 2009? Het zal hoogstwaarschijnlijk een tonnage zijn dat iedereen versteld doen zal staan. Of misschien wel de mededeling in een verre of nabije toekomst dat de nationale munt, de yuan, geheel of gedeeltelijk, door fysiek goud gedekt is geworden. De koers van de USD is ook van enorm belang voor de goudprijs want beide zijn tegengestelden. Kortom; er zijn dus genoeg mogelijkheden.

Goudprijs 2014

In 2014 is de goudprijs vooralsnog positief begonnen met een plus van bijna 3% in drie dagen tijd. De huidige goudprijs is $1238,- per troy ounce. Wat verwachten jullie, zal de goudprijs weer gaan stijgen, of moeten we ons opmaken voor een verdere daling van de goudprijs in 2014?