De goudprijs daalde in 2013 met bijna 30%. Op 1 januari was de waarde van één troy ounce goud (31,1 gram) $1675,-. Tijdens de afgelopen jaarwisseling noteerde de prijs van goud op $1205,- per troy ounce. De prijs van zilver daalde  in 2013 zelfs met 37%. De beide edelmetalen hebben het afgelopen jaar heel wat concurrentie van de andere beleggingsopportuniteiten gekregen. Ondanks de monetaire, financiële en economische omstandigheden, verkochten veel beleggers hun positie in edelmetaal.

goudprijs 2013

Aandelen doen het wel goed

De aandelenbeurzen hebben het in het algemeen uitstekend gedaan in 2013, grotendeels gedreven natuurlijk door QE, die door centrale banken wereldwijd wordt toegepast. Nu lijkt vooral de Amerikaanse economie toch wel te herstellen. Zelfs de kleine tapering van de geldverruiming, van 85 miljard tot 75 miljard dollar per maand vanaf januari 2014, kon de beurspret niet bederven.

Rente en wereldeconomie

De prijzen van het Amerikaanse vastgoed, die sinds de subprime crisis fors was gedaald, zijn in het algemeen aardig hersteld. Zelfs in die mate dat er in nogal wat landen weer “gekke” prijzen gevraagd worden voor een huisje. Dit wordt wellicht mede veroorzaak door de steeds lagere rente; maar lager dan een praktische nulrente is natuurlijk niet mogelijk. Alles werd en wordt in de strijd geworpen tegen deflatie en om de wereldeconomie een duw in de rug te geven, in de hoop dat die daarmee van zichzelf weer gaat groeien. Of het gaat werken is de grote vraag. Er wordt voor 2014 in ieder geval plus verwacht van 3,75 % voor de wereldeconomie. Maar ach, wat zijn ramingen anno 2014 nog waard?

Openstaande vragen

Voor wat betreft goud en edelmetaal zijn er nogal wat vragen. Waarom koopt en construeert China enorme kluizen om goud op te slaan? In hoeverre zullen we inzicht krijgen in het manipuleren van edelmetaal? Naast de rentestanden en de aandelenmarkten is de kans aannemelijk dat er op de goudmarkt ook aardig wat dingen plaatsvinden waarvan we nog niet weten. Waarom koopt het Oosten het goud op dat het Westen niet meer wil? Waarom bestaan er reeds 79 papieren claims op elke troy ounce fysiek goud? Waarom blijven Jim Sinclair, Mike Maloney, Jim Rogers, James Turk en Jim Rickards nog altijd zeer positief over het gele edelmetaal voor de langere termijn?

Goud in afgelopen 12 jaar met 500% gestegen

De bullmarkt in goud begon in 2001. Toentertijd werd er nog $250,- voor een troy ounce betaald. 12 jaar later is dat zo’n $1200,-. Nog altijd een stijging van bijna 500%. Met een voorlopig tussentijds hoogtepunt van $1900,- per troy ounce. De prijs van goud en zilver dalen nu echter twee jaar gestaag. Zal de glorietijd van edelmetaal wederkeren? Zal er een gebeurtenis plaatsvinden die opnieuw de lont zal aansteken? Misschien wel de aankondiging door China van de precieze hoeveelheid goud die het land gekocht heeft sinds de laatste officiële bekendmaking in 2009? Het zal hoogstwaarschijnlijk een tonnage zijn dat iedereen versteld doen zal staan. Of misschien wel de mededeling in een verre of nabije toekomst dat de nationale munt, de yuan, geheel of gedeeltelijk, door fysiek goud gedekt is geworden. De koers van de USD is ook van enorm belang voor de goudprijs want beide zijn tegengestelden. Kortom; er zijn dus genoeg mogelijkheden.

Goudprijs 2014

In 2014 is de goudprijs vooralsnog positief begonnen met een plus van bijna 3% in drie dagen tijd. De huidige goudprijs is $1238,- per troy ounce. Wat verwachten jullie, zal de goudprijs weer gaan stijgen, of moeten we ons opmaken voor een verdere daling van de goudprijs in 2014?

16 reacties

  1. Over de prijsontwikkeling van het goud is door heel wat coryfeeën het nodige gezegd, met als gezamenlijk kenmerk dat het allemaal behoorlijk afweek van de realiteit.
    Derhalve heb ik gemeend er een gooi naar te kunnen doen vanuit astrologisch perspectief.
    Volgens mijn berekeningen zal de prijs van goud medio 2014 weer in opgaande lijn zijn.
    Of er dan nog voldoende uitgeleverd kan worden is nog de vraag.

  2. Op het moment dat er niet meer afgerekend wordt in fiatgeld op de COMEX, dat iemand het echt uitgeleverd wil hebben, dan gaat het spul knallen. En dat kan dit jaar beginnen omdat de Sngapurse goudbeurs geen windhandel zal worden, maar echte handel.

  3. Als het goud stijgt, hoor je ieder, dat het een bescherming is tegen inflatie, dus tegen steeds hogere prijzen.
    Als het goud daalt, hoor je ieder, dat er gemanipuleerd wordt.
    Zou het niet logischer zijn aan te nemen, dat we naar deflatie gaan, een periode waarin de prijzen gaan dalen. Een periode dus, waar het geld steeds meer waard wordt. De koopkracht verschuift dus van goud naar geld.
    Je krijgt tegenwoordig al steeds meer huis voor je geld.

    Als er krediet verleent wordt door de banken, wordt dat uit het niets gecreeerd. Meer krediet jaagt de economie aan. Nu hoor je, dat steeds meer mensen hun hypotheek versneld aflossen. Dat betekent, dat krediet in het niets verdwijnt en daarmee de koopkracht vermindert. Minder krediet vertraagd de economie. Dat leidt dus tot vraaguitval zoals je kunt constateren aan de leegstand van de detailhandel.

    De verhouding tussen geld in omloop en krediet verhoudt zich als 1:16. Laatst hoorde ik dat het geld in omloop met 1,5% was gestegen en de omvang van het krediet met 2,5% was afgenomen. Het effect van de krediet vermindering is vele male groter dan de geldcreatie. De totale hoeveelheid koopkracht zal dus verder verminderen.

    Het proces, wat zich tot nu toe voordeed zal zich bestendigen. We hebben geleend en de rekening moet voldaan worden. Dat is een lang en pijnlijk proces. Schulden kunnen mondjesmaat in een moeilijke economische omgeving afgelost worden.

    Het goud zal dus nog wel even dalen en de aandelen zullen nog wel even stijgen. Als de rente 0% blijft (dat hebben ze ons beloofd), is de enige manier om rendement te maken in een productieve omgeving en dan kom je automatisch bij aandelen uit.

    1. Hele duidelijke uitleg. Volkomen logica. Alleen één vraag. Als consumenten steeds minder consumeren door massaal af te lossen op hun leningen zal de omzet in zowel de detailhandel als mede in de maakindustrie nog verder dalen. Bij dalende omzetten passen m.i. geen stijgende rendementen bij beurs genoteerde bedrijven. Waarom nog meer kapitaal aantrekken op de beurs als de machines bijna stil komen te liggen bij een langdurige vraaguitval?

      1. Obligaties? Als de rente gaat stijgen ben je de pineut.
        Sparen? Ga je mee achteruit. Bankbelasting ben je de pineut.
        Goud? zoals ik schetste blijft zakken door deflatie.
        Aandelen? De minst slechte keus.

    2. In Europa is er misschien desinflatie, maar je vergeet dat economisch gezien Amerika nog steeds de dominante factor is. En wat heeft de VS gedaan? QEternity!

      De reden dat de aandelen nu zo hard zijn gestegen is om dezelfde reden dat goud het laatste decennium zo hard is gestegen: inflatie. Dat goud nu een correctiefase doormaakt is niet zo vreemd na zo’n enorme opmars in de goudprijs. Tevens denkt een groot gedeelte van de economen en mensen onterecht dat we het ergste achter de rug hebben en dat we richting herstel gaan. Als blijkt dat de mainstream economen zich vergissen zal de goudprijs exploderen en een nieuwe fase in de bullmarkt ingaan!

  4. De hamvraag is natuurlijk waarin vertrouwen wij meer, in onze politiek, graaiers en speculanten of de miljarden mensen in de BRIC landen, waar het geloof in goud alsmaar toeneemt.
    Ik heb mijn keuze al gemaakt.

  5. De vraag van “waarom en wat” lijkt groeiende.
    Zijn die landen en particulieren,die op jacht zijn naar goud en zilver nu zo slim,of denken het,of worden ze zonder het te weten voor de gek gehouden.
    Misschien is een dekking van valuta door goud of zilver, al reeds achterhaald en niet meer van deze tijd.
    Waarom verkoopt de 1 zijn goud en zilver en wil de ander het perse hebben, in deze onzekere tijd met z’n fiat-valuta zogezegd.
    Men is niet voor niets druk doende,om het betaling en transactie verkeer volledig digitaal te maken.
    Misschien hebben de edelmetaal verkopende machten,wel een manier gevonden,om op een zeker moment,stiekem en geheim voorbereid,een nieuwe munt/betalingseenheid te introduceren,die geen dekking behoeft van edelmetaal.
    Belangrijk is ook te weten,wie zijn precies de kopers en verkopers van edelmetaal de afgelopen periode en hoeveel hebben ze gekocht en wie van hen houdt het ook daadwerkelijk in bezit.
    Ook belangrijk,waarin hebben de super rijken ( families ) hun vermogen in ondergebracht of belegd.
    Zij weten als geen ander,wat er aan gaat komen en waar ze hun “geld”in moeten stoppen.
    De Bitcoin is ook niet gedekt door edelmetaal,heeft wel een behoorlijke waarde gekregen,maar zijn gekocht met fiat-valuta.
    Misschien dat westers machten ook iets dergelijks aan het uitdenken zijn,zonder dat daar ooit een dekking van edelmetaal tegenover hoeft te staan.
    Mogelijk dat bovenstaande bij anderen ook weer nieuwe en welkome redenaties losmaakt.
    Daar doen we het toch uiteindelijk voor.
    Iedereen nog de beste wensen.

    1. Beste Bertus,
      Digitalisatie zal alleen nog maar meer macht geven aan degene die aan de knoppen zit. Eenmaal op zijn plaats, kunnen ze tot op de laatste cent uit uw zak belasten en de voor hun vervelende bankruns zijn dan ook verleden tijd. Ik vind het zelf geen goede ontwikkeling en dit kan beter naast elkaar blijven bestaan!

      Het fiat geld wordt nu door niets gedekt en drijft op vertrouwen. Als er een fiat munt zou omvallen zullen mensen echt een stevig onderpand willen om dat vertrouwen weer te herstellen.(ook een reden waarom centrale banken nog goud hebben)
      Als onderpand komt goud altijd op de eerste plaats want dat is bijna het enige goed in de wereld dat niet even verdubbeld kan worden zoals ze dat met fiat geld of andere grondstoffen wel kan.(daarom blijft het zoveel waard).

      De Bitcoin daarentegen wordt gemijnd net als goud maar in dit geval door hele zware computers en kan hierdoor dus ook niet zomaar verdubbeld worden. Dit zou toekomst kunnen hebben voor digitale betalingen maar ik vertrouw overheden niet en zullen hier wel een stokje voor willen steken. Ze hebben immers geen controle over de Bitcoin en daar houden ze niet van. (Zie de laatste berichten over China en Noorwegen, waar ze het al verbieden).

      Beste wensen terug!

  6. Dalen of stijgen in 2014 is mi niet zo belangrijk. Waar het om gaat is of de huidige prijs meer opwaarts potentieel heeft of meer neerwaarts en nog belangrijker….hoe zit het met de alternatieven.
    Als we kijken naar investeringsalternatieven dan moeten we direct denken aan real estate, aandelen en simpel het spaarboekje (cash dus).
    Ik denk dat eenieder wel een idee heeft mbt huizen en gronden. Deze activa noteert beduidend boven een gemiddelde prijs. De enige manier om die prijs NOG hoger te krijgen is lagere rentes (bijna onmogelijk) of verhoogde koopkracht (bijna onmogelijk) of doorgedreven inflatie waarvoor mensen in hun salaris volledig worden gecompenseerd (bijna onmogelijk)….maw is een vastgoedbelegging mi geen goed alternatief voor de komende 5 jaar (of de prijs zal zich minimaal 50% moeten zakken) en dit los van het feit dat de taxatie van dergelijke objecten alleen maar duurder gaat worden.
    Als we kijken naar aandelen dan heb ik recentelijk een grafiek gezien waarin de price to earnings voor de S&P 500 werd getoond over een periode van MEER DAN 100 jaar. Momenteel staat deze op 19 wat historisch gezien slechts 10 maal is voorgekomen (en 19 is op 1 na hoogste waarde na de internetboom in 2000) op 100 jaar terwijl het gemiddelde ergens rond de 10 lig. In alle 9 voorgaande gevallen is deze waarde sterk teruggevallen. Ik weet niet of we nog verder stijgen maar ofwel moeten de winsten van bedrijven wel heel hard gaan stijgen of de koers moet gaan dalen. Ook hier verwacht ik dus geen positief scenario voor de komende 5 jaar.
    Wat cash betreft moet je afvragen of de huidige rentevergoedingen minimaal de inflatie corrigeren en wellicht net zo belangrijk…..is onze cash nog wel veilig bij banken en verzekeringsmaatschappijen. Ik denk dat de meesten hierover wel een duidelijke mening hebben.

    Of goud/zilver nu gaat stijgen of dalen in 2014 is mi irrelevant. Iets kopen voor stijgen of dalen in een periode van maanden is gokken. Op langere termijn denk ik dat grondstoffen momenteel noteren ONDER voortschrijdend gemiddelde en dus koopwaardig zijn. Als het verder daalt neemt die ‘koopwaardigheid’ verder toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: