Van goudstandaard naar oliestandaard

0

olie dollarOoit stapte de dollar over van een goudstandaard naar een oliestandaard. Nu begint deze oliestandaard (petrodollar) instabiliteit te vertonen. Een cocktail van een groeiende wereldbevolking, grondstoffenhonger en een verpauperende dollar zetten enorme druk op het accepteren van deze dollar en het functioneren van het huidig financieel systeem. Men zet alles in op groei. Onze welvaart moet daarvoor plaatsmaken. Juist: groei en welvaart zijn twee verschillende zaken! Een beknopte geschiedenis van de US Dollar gebaseerd op goud en olie. Sinds 1944 zijn we wereldwijd een nieuw systeem aan het uitvoeren. Een systeem gebaseerd op het gedachtegoed van onder andere de briljante econoom John Maynard Keynes. Het is het systeem van economische groei met een valuta dat uitdijt , dus in feite een devaluatie van valuta in het kielzog.

Toestand einde 2e wereldoorlog

Na de 2e Wereldoorlog lag Europa in puin, de grote olievelden moesten nog ontdekt worden en de wereldbevolking met bijhorende exploitatie van alle grondstoffen was relatief laag. In 1944 was dit een goed uitgedacht en werkend systeem.

Van goudstandaard naar oliestandaard

In 1971 was de US Dollar, waarop alle andere valuta van de kapitalistische wereld gebaseerd waren al volledig uitgehold, gedevalueerd. Officieel bleef de Dollar echter op US$ 35 per troy ounce goud staan. De US Dollar was op goud gebaseerd, terwijl verschillende andere landen liever het goud als standaard wensten eerder dan de papieren dollars. De US Dollar had zwaar gedevalueerd moeten worden om het systeem weer eerlijk te maken. In plaats daarvan werd ervoor gekozen om de goudstandaard compleet te verlaten en de US Dollar op Olie te baseren. Alleen op vertrouwen werkt niet.

Olie in dollars in ruil voor politieke, morele en militaire bescherming

Iedereen heeft energie nodig zeker de industriële staten. De USA maakte een akkoord met de belangrijkste olie producerende landen om de olie slechts en alleen in US Dollars te verkopen. In ruil hiervoor kregen deze dictatoriale regimes zoals die van Sadam Hussein, de Sjah van Iran en de familie Saoud politieke, morele en militaire bescherming bij het onderdrukken van de eigen bevolking en conflicten met de buurlanden. De Petrodollar was geboren.

He’s a bastard, but he’s our bastard

Sadam Hussein kwam na een ruzie met de USA over Koeweit op het idee om als wraak een andere valuta voor Irakese olie te vragen. Dat was meteen het einde van Sadam Hussein. Opeens werd hij afgeschilderd als een oorlogsmisdadiger, maar dit was hij toch al, ook als bondgenoot van de USA.

Geostrategische Ellipsoïde

De Sjah van Iran is door de eigen bevolking afgezet, een nachtmerrie voor de USA, de Petrodollar en alle door de USA ondersteunde dictators in de Geostrategische Ellipsoïde. Denk aan Katar, Koeweit, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Jordanië, Saoedi-Arabië, Afghanistan, het nieuwe Irak, het nieuwe Libië, etc… Lees meer op Goud-Portal.