Government shutdown : wie merkt het verschil?

9

amerika dollar valtDe Amerikaanse overheid op slot? Nou, zo’n vaart loopt het echt niet in de realiteit.  63 Procent van alle ambtenaren is nog steeds aan het werk, zoals de 1,35 miljoen “essential” federal employees.  De post blijft komen; het leger wordt betaald en blijft paraat (wat een opluchting, met zoveel vijanden); pensioenen en andere uitkeringen worden betaald en voedselbonnen gedistribueerd (gelukkig maar met zoveel armen); scholen zijn open maar de rechtbanken hebben nog maar fondsen voor twee weken.  De grenscontrole blijft op post (om mensen binnen te houden of te weren, dat is niet duidelijk) en de gevangenissen blijven open (of beter : gesloten).  Oh, en de belastingdienst IRS int nog steeds belastingen, oef.

Wie merkt het verschil?

Dit is misschien een uitstekend moment voor de Amerikanen om zich te bezinnen of ze die gigantische en peperdure bureaucratie wel nodig hebben in the first place.  Ja, de openbare parken en musea zijn gesloten en ook het Department of Energy (maar dit laatste mist geen hond).  Amerikanen zouden beter en meer hun alternatieve pers raadplegen zoals elke weldenkende Europeaan dat doet (u bijvoorbeeld, lezer, door Biflatie.nl te bezoeken).  Dan zouden hij en zij waarschijnlijk wel The Waste List zijn tegengekomen : “66 Crazy ways that the US government is wasting your hard-earned money”.  We noemen enkele van die gekke uitgaven op.

Zou je dit willen missen?

7 Miljard dollar aan militair materiaal zal worden achtergelaten in het verre Afghanistan (waarbij je mag opmerken of dit überhaupt wel aangekocht moest worden).

Obama bezoekt Afrika : 100 miljoen dollar.

1,5 Miljoen dollar voor een studie waarom drie vierden van de lesbiennnes in de VS overgewicht heeft en homo’s niet.

1,4 Miljard dollar per jaar om de Obamas in het Witte Huis te houden (jammer dat ze voor zo’n bedrag niet àltijd daar binnen blijven).  In Groot-Brittannië kost het ganse koningshuis slechts 58 miljoen dollar!

20 Miljoen dollar per jaar voor de nabestaanden van de veteranen van WO I, hoewel die al 94 jaar geleden plaatsvond.

3,6 Miljoen dollar per jaar om de oud-presidenten zoals Bush en Clinton te beveiligen (alsof die nog geen multimiljonairs zijn).

Politicus Joe Biden en zijn staf zijn naar Londen geweest : 459.000 dollar.  En naar Parijs : 585.000 dollar (nou wij waren graag mee geweest!)

Deze Waste list is zeer lang maar voor een portie lachen-gieren-brullen echt de moeite waard.  Maar als je het goed beseft dan lach je – en zeker in deze crisistijden – eigenlijk groén…