Grafiek: Rente, inflatie en koopkracht

Hieronder een grafiek van Reuters die de rente in de eurozone vergelijkt met het inflatiepercentage in de eurozone. Sinds 2010 is de inflatie fors hoger dan de rente en het ziet er niet naar uit dat er snel een einde gaat komen aan deze trend. De inflatie in de eurozone is momenteel 2,7%, ruim boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank. De ECB ziet het liefst een inflatiepercentage van dichtbij, maar onder de 2,0%. Over het algemeen kunnen we concluderen dat koopkrachtverlies het gevolg is van deze ontwikkeling. Niet meegenomen in de grafiek, maar wel goed om u te melden is dat het werkloosheidspercentage in de eurozone inmiddels is gestegen naar 10,7%, dat is het hoogste niveau van de afgelopen 14 jaar.

Ook het Nibud liet al weten dat 2012 een zwaar jaar zou gaan worden voor Nederlandse huishoudens. Het is inmiddels het derde jaar op rij dat de Nederlandse consument er op achteruit gaat. Als u wilt weten hoeveel uw koopkracht daalt in 2012, kunt u dat hier in de koopkracht berekenaar berekenen. De term koopkrachtontwikkeling staat overigens voor de hoeveelheid goederen en diensten die voor het netto inkomen kunnen worden gekocht in vergelijking met vorig jaar. Zolang de voedselprijzen en energieprijzen (we hebben nog steeds te maken met biflatie) blijven stijgen, is het goed mogelijk dat de koopkrachtdaling de komende jaren doorzet.

 

5 reacties

  1. Ik denk dat de werkelikje inflatie wel een stukkie hoger ligt dan 2,7% in NL. Spaarloonregeling is ten gronde gegaan, ziektekostenverzekering alsmede gemeentedienstbelasting omhoog gegaan. Dan hebben we het nog niet over energie. Ik schat 6 tot 7% werkelijke inflatie.

  2. @Ben!! Wijs man. Slaat nergens op die 2,7%. Energie wordt steeds minder meegewogen in het totale cijfer. Pure manipulatie, maar de gemiddelde Nederlander voelt dat ook wel in z’n portemonnee.

  3. Ook het Nibud liet al weten dat 2012 een zwaar jaar zou gaan worden voor Nederlandse huishoudens.

    Helaas, voor die mensen die nog denken dat we ooit weer zullen terugkeren na de economische jaren van voor de val van lehman…. HELAAS!

    De komende jaren zal het alleen maar minder worden. Tenzij er nog uitvindingen komen (zoals de electrische auto, gratis energie voor iedereen (zonne-panelen), gebasseerd op de nieuwe groene economische principes (CO2-reductie e.d.) dan kunnen we als economie het 1929-lehman scenario overleven. Alhoewel het is dan nog wel even nodig om alle prijzen nog weer eens door 2-en te delen (zoals met de introductie van de euro) want we zijn wat duur aan het worden, bekeken vanuit internationaal perspectief.

  4. Belgische inflatie blijft ondertussen hardnekkig hoog op iets meer dan 3,5 %. Dit wil zeggen dat een karretje van de Colruyt dat vandaag € 100 kost, over een jaar € 103,5 kost. Over 2 jaar is dit al € 107,12 – over 3 jaar € 110,87 – over 4 jaar € 114,75 en over 5 jaar € 118,77. Zo is uw karretje op 5 jaar tijd bijna 20 % duurder geworden met een inflatie van 3,5 % per jaar.

    Uit: http://fininfoblog.wordpress.com/2012/03/03/kijk-op-de-week-van-fininfo-be-17/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.