Grexit: Griekse rente stijgt fors – updates

10

Het is niemand ontgaan. Het Griekse volk heeft, via een perfect uitgevoerd referendum binnen een week, laten weten dat de meerderheid #oxi stemt en dus tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen en waarschijnlijk indirect ook voor een Grexit is.

Varoufakis stapt op

Ondanks de NEE (61%), stapt Varoufakis op (terwijl hij had gezegd dat juist bij een #nai te doen). Geheel onverwacht dus en volgens eigen zeggen om de onderhandelingen wat gemakkelijker te maken, want de Europese financiële bazen moesten niets van de extraverte Varoufakis hebben.

‘Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om het kapitaal dat de Griekse bevolking ons gisteren bij het referendum heeft gegeven te verzilveren, op de manier die hem goed acht. Ik zal de minachting van de schuldeisers met trots ondergaan. Ik zal premier Tsipras, de nieuwe minister van Financiën en onze regering voluit steunen.’

Griekse rente schiet de lucht in

De rente op Griekse staatsobligaties is fors gestegen na de uitslag van het Greferendum. De tienjaarsrente stijgt tot boven de 17% en de rente op de 2-jarige Griekse staatsobligatie stijgt maandagochtend met een derde tot boven de 47%. Ook de rente op tienjarige Spaanse en Italiaanse staatsleningen loopt op.

griekse rente

griekse rente 2y

ECB gaat zich beraden

De banken zouden deze week weer open moeten gaan in Griekenland, maar dat zal waarschijnlijk nog niet gebeuren. De bankrun is nog steeds aan de orde van de dag, ondanks dat de Grieken maar 60 euro per dag kunnen pinnen. Ook zijn de Grieken aan het hamsteren geslagen. Lege winkel, geen benzine meer bij sommige pompstations en cash is king, met het oog op de mogelijke komst van een nieuwe Drachme. De ECB zou de Griekse banken in leven moeten houden via ELA (Emergency Liquidity Assistance). De vraag is echter of en zo ja, wanneer de ECB de geldkraan gaat dichrdraaien.

President Juncker is consulting (…) with the democratically elected leaders of the other 18 Eurozone members as well as with the Heads of the EU institutions. He will have a conference call among the “Euro-Institutionals” (with the President of the Euro Summit, the President of the Euro Group and the President of the European Central Bank) on Monday morning. He intends to address the European Parliament in Strasbourg on Tuesday. On Tuesday 7 July at 18h a special Euro Summit will take place to discuss the situation after the referendum in Greece. Via ec.europe.eu

Updates

WTI daalt maandagochtend met ruim 4% tot $54 per vat.

EUR/USD doet $1,10

Goudprijs unch @ $1.165

Greece’s next challenge: Paying the ECB

Nederland leent weer tegen negatieve rente. 1,56 miljard euro tegen -0,285%.

Merkel: ‘Geen basis voor onderhandelingen’

AEX-index -1,4%.

Alexis Tsipras en Vladimir Poetin bellen

Dijsselbloem: ‘Oplossing niet dichterbij’

SocGen: Markten blijven volatiel.

What’s Next?

[youtube id=”7MRS3zIjeqA” align=”center”]

Te verwachten valt dat het girale geldverkeer verder vastloopt. Grieken zullen bijvoorbeeld de betaling van openstaande belastingaanslagen uitstellen. Ook de overheid kan hierdoor een acuut probleem krijgen met het betalen van leveranciers. Lees hier meer.