Griekenland groter probleem dan kabinetscrisis

9

Interessant zo’n politieke crisis, funest voor de Nederlandse financiën natuurlijk, want Nederland moet in 2012 nog zo’n 100 miljard euro ophalen. De rente van de tien jarige Nederlandse staatsobligatie steeg maandag van 2,3% naar boven de 2,4%. Een schijntje, zo lijkt het, maar vergeet niet dat elke 10 basispunten een extra rentelast van 100 miljoen met zich meebrengt. Verkiezingen komen eraan, voor of na de zomer, laat u ons vooral even weten wat u zou stemmen via de poll in het menu.

Maar laten we vooral niet vergeten wat echt belangrijk is. Het lijkt er namelijk op dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone steeds dichterbij komt. Ons inziens is een vertrek van Griekenland sinds mei 2010 al onvermijdelijk en steeds meer economen en onafhankelijke research instituten komen tot dezelfde conclusie. Griekenland gaat het echt niet redden met een tweede, derde of vierde bailout. Het blijft uitstel van executie. Uiteindelijk zullen de Grieken de euro en de eurozone waarschijnlijk moeten gaan verlaten. Er terwijl de meeste media zich stort op onze kabinetscrisis, de bezuinigingen en ‘hoe nou verder’, houden wij het tijdens deze nationale politieke schermutselingen even bij Griekenland.

Volgens nieuwe cijfers van Eurostat heeft Griekenland nog steeds de hoogste schuld in Europa. De Grieken staan met 165,3% van het bbp (bruto binnelands product) aan schuld op nummer één. Griekenland wordt gevolgd door Italië (120% van het bbp) en Ierland (108,2% van het bbp). Het begrotingstekort in Griekenland kwam uit op 9,1%, terwijl wij in Nederland momenteel hysterisch aan het doen zijn over 4,6%, terwijl de norm van de EU op 3,0% ligt. Overigens moet Nederland voor 30 april met een rapport komen voor de Europese Commissie hoe we denken zo snel mogelijk weer op de 3,0% te zitten. Succes daarmee in Den Haag overigens, maar vergeet niet dat álle landen van de eurzone met een passend voorstel zullen moeten komen, dus óók de Grieken. Is het niet goed genoeg, dan volgen sancties, dat wilde onder andere Jan Kees de Jager heel graag.

Dan het volgende. Voor diegene die Hans-Werner Sinn nog niet kennen, hier meer over deze man. De beste heer Sinn is baas van IFO, een Duits instituut voor economische onderzoek. Het instituut houdt zich voornamelijk bezig met het geven van beleidsadvies aan invloedrijke openbare agentschappen, vooral aan federale en staatsministeries in Duitsland. Sinn liet maandag in New York het volgende weten: ‘I personally believe there’s no chance for Greece to become competitive (while) in the euro zone’. We zijn het geheel met de heer Sinn eens, het is (al een tijdje) onbegonnen werk. We zijn benieuwd in hoeverre Griekenland zal terugkomen in de verkiezingscampagnes. De Grieken gaan trouwens op 6 mei al naar de stembus. Dit kan overigens nog wel een hele grote puzzel worden.

– Update -: Reuters kopt nu ook: Greece should exit euro to save economy – Ifo head