Griekenland: Het “grote feest” gaat beginnen

De Grieken hebben de middelvinger opgestoken naar Europa en Frau Merkel. Ze hebben genoeg geleden vinden ze. Vanaf nu moet het anders. In de afgelopen jaren hebben ze in de vorm van leningen meer dan 320 miljard euro aan hulp ontvangen en dat bedrag moet van tafel omdat het nooit terug betaald zal kunnen worden.

320 miljard

Sterke woorden vanuit Europa

De afgelopen jaren en in het bijzonder de laatste tijd hebben we al vele sterke woorden gehoord, o.a. Elke cent komt met winst terug, laat ze maar ophoepelen uit de EU, Het EU- en eurozone lidmaatschap is voor altijd en een schuldensanering kunnen ze wel vergeten”.

De werkelijkheid zal er vast en zeker heel anders uit gaan zien. Zeker is dat er de komende tijd heel veel woorden tot ons gaan komen. Gedraai en gekronkel 24 uur per dag. Gisteravond al is er door Jünker opdracht gegeven tot het bijbouwen van een groot aantal extra achterkamertjes. De muren van lood voorzien om afluisteren te voorkomen.

Meer dan spannend en hoogst onzeker

Het wordt allemaal nog spannender dan het al was. De EU landen, vooral de zuidelijke, zien het licht met Griekenland als voorloper. Alles wat van waarde is zal de komende tijd nog meer dan voorheen ter discussie worden gesteld.

Van Klaas Knot hebben we mogen horen dat de deskundigen het ook niet weten en elkaar gewoon tegenspreken. Wel deflatie, geen deflatie een te geringe inflatie, of juist een brede stabiele maar lage inflatie, met nog onbekende oorzaak. Draghi strooit met geld terwijl Knot en Weidmann het met trillende knieën zien gebeuren. Alleen achteraf zullen we weten wat de uitkomst zal zijn.

Leve de economische groei. Geniet. Morgen kan alles anders zijn.

43 reacties

 1. 320 MLD EURO gewoon down the drain. En nóg durven economen te beweren dat een grexit in 2012 meer zou kosten dan elk andere oplossing. Ik geloof er geen snars van.

  Heb ook vernomen, van een collega van mijn vrouw, dat haar partner (een Amerikaan, 53 jr, langdurig werkzaam voor een vrij groot bedrijf) over 2 maanden op straat staat. En Obama maar beweren dat het allemaal zo goed gaat. Ook hier: ik geloof er geen snars van.

  Dit jaar zou echt wel een omkeer kunnen bevatten, een zwart zwaantje dat laag over voorbij komt vliegen…

  1. In Amerika gaat het goed, omdat ze mensen die niet meedoen (en in tenten wonen) niet meetellen. Kwestie van hoe je kentallen produceert. Als je het gevaar van een grexit wilt begrijpen dan moet je maar eens googelen op target2, met in je achterhoofd dat er in Griekenland een bankrun bezig is en dat banken slechts een fractie van hun verplichtingen hoeven te dekken.

    1. Op het T-shirt van rebellenleider in Afrika las ik eens ‘Never underestimate the power of stupid people in large groups’. Ik spreek me niet uit op wie of wat dit van toepassing zou moeten zijn, we weten enkel dat mensen steeds bozer worden. En dat is niet omdat ze ‘stupide’ zijn, laat ons dat vooral niet denken.

  2. Het geld is ergens naartoe gegaan. We kunnen ons beter de vraag stellen waar is dat geld gebleven dat zogenaamd naar de ‘grieken’ is gegaan, wat hebben zij ervan gekocht en bij wie hebben zij dit gedaan. De meesten Nederlanders zijn negatief naar de gemiddelde griek toe, terwijl de uiteindelijke genieters van het geld zich waarschijnlijk helemaal niet in Griekenland bevinden.

 2. Het is tijd voor echte winst en dat is duurzame menselijke vooruitgang. Dat heeft iets met mensen te maken, niet met getallen in rasters.

 3. Griekenland zal de EU niet verlaten. De EU wilt dit ook niet. Beide partijen gaan om tafel zitten, en er komt een nieuwe rentestand en schuldenstand uit. Redenen:
  – Griekenland ziet de EU als een suikeroompje, en als je stout bent, krijg je gewoon een nieuwe regeling.
  – Griekenland heeft genoeg schulden om de EU af te persen. Tenslotte reken maar dat de zuidelijke landen het ‘goede’ voorbeeld gaan volgen als het kan.
  – Als Griekenland de EU verlaat, is de controle helemaal weg. Griekenland komt direct in de problemen, want niemand geeft hun nog leningen. Misschien China of Rusland wel, tegen specifieke condities.
  – Bij een griekexit, zal bij het publiek duidelijk worden dat Nederland en Duitsland de rekening gepresenteerd krijgen, want de rest heeft namelijk geen geld. Misschien heb je het bemerkt; echt protest van Duitsland en Nederland tegen Draghi’s maatregelen is er niet. Beide landen willen niet dat het alternatieve scenario (bankroet) werkelijkheid wordt.

  Het schuldenspel binnen de Europese zone gaat dus gewoon door, zeker voor de komende 10 jaar. Bij een schuldquote van 96% van het BNP is hoogstens een punt bereikt, waarbij aflossing niet meer mogelijk is. Pas als de gevolgen van de schuldenlast niet meer draagbaar zijn, dan pas is einde gekomen. Kijk maar naar Japan, een gigantische schuld, maar het land bestaat nog steeds.
  Er is geen politicus of actiegroep die het aandurft, om het publiek te vertellen, die het land en burgers bankroet is. Wat je komende jaren zult zien, is steeds meer trucjes om de boel hoog te houden.

  1. Fijne bijdrage, uiteindelijk worden die ‘belangen’ ingezet als wederzijds afschrikmiddel waardoor niemand nog een voet kan verplaatsen of de bevolking is nog slechter af. Het is ideaal om iets totaal nieuw te lanceren, bizar genoeg zou dat nu net het herstel van onze economie kunnen betekenen. Het komt met visieverruiming en aansluitend op plannen die al lang klaar liggen. Denk bv maar een basisinkomen wereldwijd.

   1. Idd Werner, het oppervlakkig gefoeter geeft weinig hoop voor de toekomst.

    Ik heb vanavond mijn off-grid-shit-lijstje nog ff gecheckt en weer enkele items gekocht. Een wereldwijd basis inkomen is eigenlijk best een aardige geste. Helaas heb ik geen enkel vertrouwen in een duurzame oplossing, gezien de waanzin van de laatste jaren. Peak oil Werner. Dat dwingt tot alternatief denken. Heheh…

    1. Beste Houtskool, ik probeer – los van peak oil – te ontcijferen wat je nu stelt. Je zegt mi ja EN neen tegelijkertijd, een wereldbasisinkomen kent een duurzame grondslag berustend op vertrouwen (menselijkheid), dit zou dan niet lukken door het gemis aan vertrouwen waardoor het geen kans krijgt? Hoe geraak je voorbij deze mijlpaal? Nooit dan?

     1. Precies Werner. Het zal NOOIT lukken om er een vreedzaam en/of duurzaam geheel van te maken. Er zijn simpelweg teveel apen met teveel belangen.

      Alleen zwaartekracht kan deze apenrots temmen, via een (drastische) afname van goedkope energie. Bovendien is het heel natuurlijk; overvloed geeft baby’s, tekorten geeft sterfte. Vooralsnog zijn we heel goed geweest in het uitstellen van ’the inevitable’.

     2. Dank Houtskool, we hoeven wellicht je mening niet te delen maar je lijkt bijna te zeggen dat WOIII een aangename verfrissing zou zijn. Een soort van noodzakelijkheid omdat we toch niets doen met de beschikbare oplossingen? Mogen we dat zo vertalen?

  2. “Als Griekenland de EU verlaat, is de controle helemaal weg. Griekenland komt direct in de problemen”

   Ja de controle die de EU over Griekenland heeft is dan weg inderdaad, ik weet niet of je onder een steen hebt geleefd maar Griekenland zit al heel lang tot hun oogballen in de problemen, wat stel je dan voor op dezelfde voet doorgaan wat hun in de eerste instantie in de problemen heeft gebracht? Zich uit hun “schulden lenen”? In de EU blijven met een groot deel van de bevolking aan de bedelstaaf?
   De EU heeft Griekenland harder nodig dan Griekenland de EU nodig heeft, uit de EU stappen is zwaar maar het water staat ze al tot aan de lippen juist door hun deelname aan de EU, en in de EU blijven heeft ze weinig verder geholpen maar juist gesloopt net als elk ander land door hun eigen intrede in de EU word afgebroken, alleen de oligarchie profiteert van deze eenzijdige regeling die de EU en euro heet.

 4. We leven in een economische illusie. Dat blijkt maar weer op dagen als vandaag. Bailouts bij de vleet. En is er niet genoeg? Dan printen we het er gewoon bij. Geeft niets. Zolang de beurs maar snel stijgt. Schuldencrisis? Meer lenen zullen jullie! Slaaf van het krediet. Wat Griekenland nu doet, zou iedereen met een schuld moeten doen. Dikke middelvinger naar de banken, hypotheekverstrekkers. Maar nee, want als je niet snel afbetaald , met flinke rente dan komen ze het wel halen/ met extra boeterente natuurlijk. De economie is kapot. Niets slaat meer ergens op.

 5. Vooral groot feest op de beurzen. Alle indicatoren staan op overbought, maar met ruim een biljoen in aantocht blijft iedereen gewoon blindelings kopen. Ik kwam vandaag onderstaand stukje van Ad Nooten (technisch analist) tegen. Hij vat het m.i. goed samen.

  En dan nog dit…

  De Europese Centrale Bank heeft het karakter van de markt met de beslissing om tot kwantitatieve verruiming over te gaan drastisch veranderd. De geldverruiming waartoe is besloten zorgt voor een toevoer van een grote hoeveelheid nieuw geld naar de financiële markten. De kans is aanwezig dat de aandelenmarkten worden opgeblazen, dat is althans iets om ons zorgen over te maken. Het verschil tussen de economische (en vandaag met Griekenland ook politieke) werkelijkheid en de beurskoersen wordt namelijk met de dag groter. Wordt het verschil te groot dan is een beurskrach onvermijdelijk. Daarom kijk ik met zorg naar de komende kwartaalcijfers en bedrijfsberichten. ECB-voorzitter Draghi is de verantwoordelijke voor het besluit, met in zijn kielzog de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot. Deze verschoonde zich gisteren in het televisieprogramma Buitenhof echter van de beslissing. Wellicht hoopt hij op deze wijze buiten schot te blijven als het misloopt, maar dat is gissen. Hij draagt als bestuurslid van de ECB evenwel hoe dan ook medeverantwoordelijkheid voor de historische beslissing en had in mijn optiek dan ook anders moeten handelen. Hij had ofwel de beleidsvergadering voortijdig moeten verlaten ofwel achteraf zijn mond moeten houden. Je handen in een televisieprogramma aftrekken van een besluit uit een beslissingsproces waar je zelf tot het eind deel van hebt uitgemaakt is me te gemakkelijk.

  http://www.adnbeursanalyse.nl/Slotanalyses/2015/jan/aexXvi0AU8b1I%2826%29.html

  1. Leuk bericht Koen, als het biflatie zou worden dan zijn alle zuiver speculatieve elementen irrelevant en uiteindelijk – niet arbitrair – absurd. Dit logisch te begrijpen aangezien het dan terug over economie gaat, monopoly is totaal iets anders. Ik denk – en vrees – dat we nog niet ten volle begrijpen wat we allemaal overboord dienen te kieperen. Het grote voordeel is wel dat ons hoofd helder wordt om menswaardiger zaken aan bod te laten komen. Om deze reden kan biflatie het herstelproces versnellen, veel obstakels vallen dan ook weg. Innovatie betekent dan ook creatieve destructie, niet zomaar.

 6. ESM: EUR145 bn in loans. The ESM is by far the largest creditor of Greece. We have “socialised” the risk from bank balance sheets to the tax payers of Europe. It’s also the most favorable (to Greece) in terms.

  IMF: EUR20.1 bn

  Hoppa; de banken en hun politieke lakeien hebben de bagger weer gesocialiseerd.

 7. Inderdaad 320, daar was ik ook op uitgekomen, en niet 240 mljd, zoals op tv beweerd wordt. Echter hoeveel is er in de voorgaande 30 jaar heen gegaan? Zoals een Griekse vrouw aan de keukentafel zei: de gewone man moet het terugbetalen, terwijl de superrijke grootgraaier de dans ontspringt, omdat hij gedekt wordt door vriendjes in de politiek.

 8. de schulden zijn zo groot dat ze onmogelijk terugbetaald gaan worden, de Griekse burger is door middel van het IMF en ECB tot eeuwige schuldslavernij veroordeeld. Degene die gebruik hebben kunnen maken van het geld zitten al lang ergens in een belastingparadijs.
  Dit soort schuldenlasten gelden niet enkel voor Griekenland, heel veel landen zijn nooit meer in staat om een normale economie te hebben doordat ze in de staats-schulden-val zijn gelokt, kijk naar Argentinië, dat nog steeds wordt gestalkt en afgeperst ondanks dat ze zijn ingestort. Met dergelijke staatsschulden is geen welvaart meer mogelijk, een groot deel van de begroting gaat per definiete naar een niet af te lossen schuld (rente) . kijk hoe de staatsschuld de afgelopen jaren in Nederland is opgelopen en hoe het welvaartsniveau is gedaald (dank je paars 1 en 2 en mijnheertje eerst het zuur en dan het zoet) Als de wereldeconomie en het welvaartsniveau wil stijgen dan wordt het tijd voor een enorme schuldsanering, de schulden zijn zo groot, ze worden toch nooit meer afgelost, dus kunnen we ze net zo goed afwaarderen.
  Rusland heeft volgens S&P junkstatus terwijl dat land zo goed als geen staatsschuld heeft en een zo goed als onbeperkt aantal grondstoffen, hoe krom zit de financiële wereld in elkaar. Het wordt stilaan tijd voor een nieuwe Franse revolutie, in plaats van de Bastille te bestormen beginnen we met Davos Zwitserland te bestormen, dan hebben we gelijk een aantal van de verantwoordelijken te pakken.

 9. Laten we hopen dat de ECB zelf failliet gaat en in zijn val banken en het gehele wereldwijde financiële systeem weggevaagd wordt waardoor al het bestaande geld compleet weg is. Na een korte tijd van chaos en ruilhandel kan er dan een nieuwe wereldmunt en een nieuw financieel systeem ingevoerd worden om zo met een schone lei opnieuw te beginnen.

  1. Dat is ook precies wat er op een dag zal gebeuren. En dan loop jij met het Teken van het Beest in je hoofd of pols, wat wil zeggen een onderhuidse chip die je verplicht zou moeten dragen. Lees eens Openbaringen.

   1. Als christen ben ik bekend met het boek Openbaringen. Zal de antichrist dan als een sterke leider uit een extreem-rechtse anti-E.U.-protestbeweging komen?

 10. Vazalstaatje Nederigland schijnt “plotseling” voor 18 milJARD “aan de haak” te zitten.

  ONS werd echter 2 jaar geleden door heumeutje Jan-Kees den SSlager verteld dat het om een ” renderende 4,7 mld-lening” ging. Laten we wèl zijn !

  Luister anders zèlluf even naar onderstaand interview (2e minuut) onderaan onderstaand hartikel :

  https://donquijotte.wordpress.com/2015/01/26/jan-kees-de-jager-hoe-47-miljard-ineens-178-miljard-blijkt/

  “Het Feest” gaat inderdaad beginnen, vrezik ..!

  3B’s, people :

  Baartjes,

  Bitcoin, en

  Bruine ( & Blauwe ! ) Bonen-gn-gnnn …

 11. Ach, weet je, het maakt toch allemaal geen ene f*ck meer uit voor hen die niet reeds jàren (5 tot 10) geleden hun life boat zijn ingekropen.

  De Titanic zoog in haar definitieve neergang immers OOK ook alle reddingbootjes mee die niet verder dan 80m van haar verwijderd waren-gn-gnnn…

 12. Tja, overgeërfd atheïsme + staatsindoctrinatie vanaf de wieg + financiële ellende, resulteren (eindigen ?) STEEVAST in communisme.

  Triest, maar het IS nou eenmaal niet anders.

  http://sgtreport.com/2015/01/the-hidden-threat-of-this-greek-situation/#more-356578

  En dààr ging ’t dan ook om vanaf het “begin”.

  Voor “De Money Changers” bedoel ik dan, hè ?

  Dus “Wuift allen aanstonds den Rooden Bannier” … ! ! !

  Stelletje ge-PRO-TO-KOL-LI-SEER-DE Rode Sukkelz …

 13. Over dit artikel had ik ’t dus :

  http://thewealthwatchman.com/the-hidden-threat-of-this-greek-situation/

  “Let’s all be up front here about one thing: the entire E.U., whether functional or not, has been solely the result of Germany’s own posturing. If Chancellor Merkel hadn’t been for at least the short-term, ongoing E.U. arrangement, then it would not have survived. Merkel has been the force behind the deals, behind the bailouts, and behind the will to trudge forward, despite the obstacles.”

  Oftewel de hergeboorte van het communisme in Europa onder leiding van Stasi-dokter en -dochtertje Frau Merkel.

  Kijk, aan Duitsland zitten de “hoorns”, dus dààr moet je de europese “stier” vatten, hè ?

  Mensen, hier zijn MINSTENS tientallen jaren aan “european commie infiltration” aan VOORAF gegaan !!!

  “Die Wende” was een totààl andere “Wende” dan ons is voorgeSPIEGELd ! ! !

  Hint : de “verliezers” van toen zullen “plotseling” de overwinnaars van morgen zijn.

  Afijn, ik weet ’t allemaal ; het heeft geen ènkele zin te prediken tot een ideologisch verdoofde menigte.

  Bij voorbaat is de slag al verloren.

  So I rest “my” case.

  En ga lekker pitten.

  Morgen weer een dag.

  Alleen wordt ie steeds meer “red”.

  Just like a blood shed …

 14. Werner, er zijn meerdere uitkomsten mogelijk. WW3 is een optie. Het zal niet de eerste keer zijn.

  Persoonlijk gok ik op een afgedwongen terugkeer naar lokale economieen, met de nodige regionale strijd. En geen WW3.Maar goed….

  1. WOIII zou de derde keer zijn :). Heb je notie van allerhande plannen die in de schuif liggen waarbij mondiaal en lokaal netjes in elkaar passen? Dit is een dwingelandij maar iets dat we als normaal kunnen achten. Niets is mogelijk wellicht?

 15. over staatsschulden gesproken dist is een artikel over de nieuwe bubbel van Nederland; de gevolgen van het leenstelsel voor studenten. http://www.politalk.nl/2014/08/06/enorme-toename-studieschulden-veroorzaken-straks-nieuwe-bubbel/ (Studieschulden (totaal 8 miljard) steeds vaker niet inbaar)
  hieruit kan je afleiden dat overheden niet meer bezig zijn met een reële economie maar enkel nog met het ‘boekhoudkundig sluitend’ houden van de begroting. op papier klopt het hele plaatje, in werkelijkheid wordt het een oorzaak van een nieuwe berg financiële ellende

  1. Dat is zacht uitgedrukt, ook creatief boekhouden is ze blijkbaar vreemd. De bevolking dient dan als ideale stootkussen om alles op te vangen, gedeelde smart is halve smart, zegt men.

  2. @jaren tachtig,

   Ja, en de overheid maar brallen dat Nederland het moet hebben van een KENNIS-economie. En hoe handelen ze vervolgens ? Studenten in de schulden steken…

 16. Ik ben min of meer nieuw op dit forum, en probeer zo’n beetje de gedachten te volgen. Het “preppers” principe (je voorbereiden op een grote neergang – door te hamsteren en een enigszins veilige plek voor zelfvoorzienendheid te creeren) volg ik wel, maar ik volg niet helemaal waarom Griekenland de arme hond is en Duitsland het te verduren krijgt. Tenslotte, de Grieken hebben zelf die schuld gecreeerd en op de grote voet geleefd (wellicht door makkelijke leningen van banken, maar je bent er zelf bij toch?). Dus waarom moet Duitsland daarvoor boeten (of NL). Daarnaast zie ik reacties dat velen het wel goed vinden dat het geldsysteem in elkaar zakt….het klopt dat het instabiel is en de schuld bubble groeit, maar ik zag toch niet graag dat mijn hard verdiende centen niks meer waard zijn. Ik ben net op weg naar Hongarije waar ik mijn (min of meer veilige) lokatie gevonden hebt, maar je hebt toch wel een paar centen nodig, zelfs Madman heeft 300 Euro nodig per maand…. Geen kritiek of zo, maar ik probeer het allemaal te rijmen wat ik lees.

  1. “De Grieken” hebben die schuld zelf gecreëerd evengoed als dat jij als Nederlandse belasting betaler zelf heb besloten om een land dat al helemaal bankroet was jouw belasting geld uit te lenen wetende dat ze het nooit en te nimmer konden terug betalen.
   Niet dus, je moet wel heel erg naïef zijn om te geloven dat al die Grieken op grote voet hebben geleefd, al die bail-outs zijn echt niet bij de gewone Griek beland maar bij de groot graaiers i.e. de oligarchie de corrupte politici en hun vriendjes en de nationale en internationale banken.
   Ik heb niet voor de EU, euro of die bail-outs op kosten van de belasting betaler gestemd en ik ben er ook niet beter van geworden net als al die gewone Griekse burgers 0,0 voordeel hebben gehad van al die noodleningen of er ook maar om hebben gevraagd of gestemd, democratie heet dat en die hebben we hier in de EU helaas niet alleen een illusie van en een blauwe pil.

 17. Beste Geert,

  We willen je als Nederlanders nederig onze excuses aanbieden. Jij had als enige (opnieuw) gelijk.
  Niet alleen met de Grieken, de brusselse misstanden maar ook met de moslims.

  1. Als Geert het slim gespeeld had, vooral in hoe hij overkomt en in hoeverre hij praktische oplossingen aandraagt, dan had hij allang meer votes gehad. Ik ken veel mensen die het sentiment van Geert begrijpen en ook graag verandering in de politiek en maatschappij wensen, maar ze steunen hem niet omdat hij te radicaal overkomt, en ook omdat hij meer roept dan feitelijk doet. Regeren is veel moeilijker dan wat van de zijlijn roepen. Maar goed, hij heeft wel veroorzaakt dat het “moslim” of emigraten vraagstuk bij andere partijen duidelijker op de agenda staat. Ik persoonlijk heb rondom de wereld gewerkt en ben met elke cultuur in aanraking geweest, o.a. Moslimwereld. Over het algemeen doodnormale mensen, die ook gewoon willen leven. Het is alleen jammer dat ze zo gehersenspoeld zijn, ze geloven echt dat de Koran door “Allah” is geschreven, en ze lachen om de Evolutie, en willen het liefst de Sharia volgen. Allemaal erg jammer, wat het zijn hoe dan ook normale mensen, net zoals jij en ik.

  2. Die Geert verteld altijd een incompleet verhaal dat het populistisch goed doet, de echte waarheid omtrent het grote geld wordt niet verteld/ krijgt geen zendtijd in de media. Geert is echt niet zo dom dat hij tegen de benen van het grote geld gaat aan schoppen. (misschien is Max Keiser nog een uitzondering, maar deze bekleedt geen abt in de politiek) De Griekse bevolking ziet geen cent van al die miljarden, het geld wordt doorgesluisd naar de grote bankiers, de Griekse bevolking blijft achter met de schuldvorderingen/staatsschulden.
   Vermoedelijk worden de grote Target-2 vorderingen/onbalans momenteel afgelost door middel van de staatsschuld verhogen van diverse Europese landen. Vermoedelijk? ja, want omtrent dit soort gegevens is er altijd een media stilte in de algemene media en de alternatieve media pikken dit soort cijfers ook nauwelijks op. Dus hoe het grote financiële plaatje er werkelijk uit ziet, we kunnen enkel gissen.

 18. Europa en elke lidstaat zijn zo stabiel als een dronkaard op 1 been, het is een onwerkbare waanvoorstelling pijp droom.
  De EU en ook Nederland en Duitsland zijn praktisch bankroet daarom moet de ECB ook 1400 miljard ongedekt uit hete lucht printen en de euro tot in de grond afwaarderen, alleen de illusie van o.a. NL en DE kredietwaardigheid houd de EU nog overeind.
  Totale schuldenlast van elk Europees land overstijgt de 100% BNP meermaals alleen creatief boekhouden spiegelt een andere illusie voor, in Nederland alleen al staat een groot deel van de hypotheken onder water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: