Griekenland: Het “grote feest” gaat beginnen

43

De Grieken hebben de middelvinger opgestoken naar Europa en Frau Merkel. Ze hebben genoeg geleden vinden ze. Vanaf nu moet het anders. In de afgelopen jaren hebben ze in de vorm van leningen meer dan 320 miljard euro aan hulp ontvangen en dat bedrag moet van tafel omdat het nooit terug betaald zal kunnen worden.

320 miljard

Sterke woorden vanuit Europa

De afgelopen jaren en in het bijzonder de laatste tijd hebben we al vele sterke woorden gehoord, o.a. Elke cent komt met winst terug, laat ze maar ophoepelen uit de EU, Het EU- en eurozone lidmaatschap is voor altijd en een schuldensanering kunnen ze wel vergeten”.

De werkelijkheid zal er vast en zeker heel anders uit gaan zien. Zeker is dat er de komende tijd heel veel woorden tot ons gaan komen. Gedraai en gekronkel 24 uur per dag. Gisteravond al is er door Jünker opdracht gegeven tot het bijbouwen van een groot aantal extra achterkamertjes. De muren van lood voorzien om afluisteren te voorkomen.

Meer dan spannend en hoogst onzeker

Het wordt allemaal nog spannender dan het al was. De EU landen, vooral de zuidelijke, zien het licht met Griekenland als voorloper. Alles wat van waarde is zal de komende tijd nog meer dan voorheen ter discussie worden gesteld.

Van Klaas Knot hebben we mogen horen dat de deskundigen het ook niet weten en elkaar gewoon tegenspreken. Wel deflatie, geen deflatie een te geringe inflatie, of juist een brede stabiele maar lage inflatie, met nog onbekende oorzaak. Draghi strooit met geld terwijl Knot en Weidmann het met trillende knieën zien gebeuren. Alleen achteraf zullen we weten wat de uitkomst zal zijn.

Leve de economische groei. Geniet. Morgen kan alles anders zijn.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie