‘ Griekenland is nu echt een nachtmerrie ‘

31

René Tissen, RTLZ | Terwijl Spanje op het punt van omvallen staat en Cyprus zich officieel heeft aangemeld voor een nog nader vast te stellen, maar ongetwijfeld peperdure, bailout wordt Europa opgewarmd om Griekenland dan toch een derde geldinjectie te geven. Want die heeft het land dringend nodig. In Griekenland is allang geen sprake meer van een bezuinigingsbeleid dat gericht is op het in 2013 normaliseren van de situatie en daarna op het verder gezond maken van de economie. Het land kan binnenkort niet aan zijn lopende betalingsverplichtingen voldoen en dan ga je er hoe dan ook aan. Is Griekenland in paniek? Ja.

Schuldbriefjes als veeg teken

Slechts weinigen beseffen dat Griekenland nu al met schuldbriefjes werkt. Dat zijn de bekende ‘papiertjes’ ofwel schuldbewijzen aan toonder die failliete ondernemingen gebruiken om de problemen voor zich uit te schuiven en net te doen alsof uitstel van betaling slechts een kwestie van het overbruggen van tijd is. Voor normale mensen betekent het werken met schuldbriefjes dat het einde oefening met je is, tenzij er een wonder gebeurt. Victor Muller van Saab hoopte ook op zo’n wonder, maar helaas bestaat Saab niet meer.

Het is te laat

Inmiddels wordt er van alle kanten geroepen dat het te laat is om Griekenland kopje onder te laten gaan. Er is al te veel geld naar toe gegaan, zo wordt gesteld, en dat had nooit mogen gebeuren. Maar het is wel gebeurd. Het Griekse probleem verloopt geheel volgens de bedrijfskundige wetmatigheid die stelt dat als een onderneming eenmaal failliet is en je wil die onderneming toch overeind houden er altijd en telkens weer geld bij moet. Daarna is die onderneming alsnog failliet vanwege wat de Duitsers ‘Neuverschuldung’ noemen. Nieuwe schuld dus, tegen idiote voorwaarden. Lees het hele artikel van René Tissen op RTLZ.