Griekenland kan schuld nooit meer terugbetalen

Via Citareg | De zes jaar durende Griekse recessie is volgend jaar voorbij. Dat voorspelde de Griekse premier Antonis Samaras bij de opening van de jaarlijkse internationale handelsbeurs in de stad Thessaloniki. In 2020 is Griekenland terug op het niveau van voor de crisis, stelt de premier. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voorspellen dat de Griekse economie in 2014 krimpt met 4,2 procent, na 6,4 procent vorig jaar. Let wel, voorspellen…

griekeland crash

Het zijn merkwaardige berichten die deze week in de media de ronde doen. Nog verleden week werd bekend dat de trojka, die met Griekenland onderhandeld over nieuwe steunmaatregelen, in een patstelling verkeerde met de Griekse regering. Griekenland voldoet namelijk niet aan de afspraken om de economie adequaat te hervormen. Het terugbrengen van het leger ambtenaren verloopt moeizaam en het privatiseren van staatsbedrijven blijft hopeloos achter bij de gestelde doelen.

De werkelijke cijfers

De staatsschuld is sinds het uitbreken van de schuldencrisis in 2008 gestegen van 112,49 procent van het Bruto binnenlands produkt Bbp naar 179,47 procent in 2013. In 2012 leek het de goede kant op te gaan, maar dat was niet meer dan een cosmetische ingreep. Creatief boekhouden zullen we maar zeggen, want in 2013 was het tekort alweer ver boven dat van 2011 uitgestegen.

2003: 97,45%

2004: 98,86%

2005: 101,19%

2006: 107,47%

2007: 107,26%

2008: 112,49%

2009: 129,26%

2010: 147,91%

2011: 170,62%

2012: 158,55%

2013: 179,47%

Bron: Statista

In 2013 werd het grootste Griekse begrotingstekort ooit bereikt. De werkeloosheid steeg van 12,53 procent in 2010 naar 26,99 procent in 2013. De jeugdwerkloosheid met meer dan 50 procent is erbarmelijk. Het blijft dan ook een raadsel waarom politici en IMF zo plotseling nadrukkelijk positieve berichten over Griekenland naar buiten brengen. Griekenland kan zijn 310 miljard aan schulden immers nooit terugbetalen. De grootse klap moet dan ook nog komen: het daadwerkelijk kwijtschelden van de Griekse schulden. Het gevolg daarvan zal zijn dat alle landen die aan Griekenland geld geleend hebben, rechtstreeks of via de Europese noodfondsen, hun geld kwijt zijn, waardoor de staatsschuld van die donorlanden zal stijgen. Met dank aan de Grieken, Brussel en het IMF. Tóch wordt er weer onderhandelt over een nieuw hulppakket voor in het najaar 2014.

De waarheid mag nog niet verteld worden

Natuurlijk, de Europese verkiezingen komen er aan dus zijn de jubelverhalen de laatste dagen niet van de lucht. Brussel voorziet zelfs een bovenmatige economische groei in Nederland, dat eurosceptische land. Het zal de komende maanden positieve berichten blijven regenen. De EU-propagandamachine draait op volle toeren.

Maar, nuchterheid is geboden. Als er werkelijk positief nieuws is dan is dat verheugend. Van notoire zwartkijkers moet ook ik niets hebben. Wat niet wegneemt dat met een kritische blik naar de ontwikkelingen gekeken moet worden. Veel berichten hebben een hoog gehalte aan wensdenken en de afgelopen groeicijfers, voor wat betreft Nederland, zijn gebaseerd op incidentele ontwikkelingen zoals een sterke autoverkoop, om fiscale redenen, in de maand december 2013. De werkelijkheid leert dat de koopkracht nog steeds daalt en de werkeloosheid stijgt. In Nederland en in de meeste andere eurolanden.

Eerst werden alle problemen in de eurozone opgeschort en onder het tapijt geveegd vanwege de Duitse verkiezingen. Angela Merkel moest herkozen worden, en de periode tussen de Duitse en Europese verkiezingen is tekort om de nog steeds bestaande problemen onder ogen te zien en breed onder het publiek te brengen. Zo is ook, in overleg met de politiek, de nieuwe stresstest voor banken door de ECB opgeschort tot na de Europese verkiezingen. Daarna zal opnieuw alle rommel onder het tapijt vandaan komen: de Griekse schuldencrisis, de bankencrisis én de eurocrisis. Het is maar dat u het weet.

Joost de Weter, via Opinieplatform Citareg

42 reacties

 1. Since 1989 pro-EU-forces have moved 1500 km eastwards:

  http://haralddoornbos.files.wordpress.com/2014/02/screenshot-2014-02-27-13-19-44.png

  Voor Napoleon en Hitler begon op dit punt zo’n beetje de ondergand. En voor de EU?

  Iig geldt ook hier weer de verschroeide-aardetacktiek. Rusland trekt zich terug en laat een financieel verwoest Oekraine achter. De EU heeft 20 Mrd toegezegd. Dat gaan er veel meer worden. Zoveel dat de EU berooid achterblijft en de Russen wederom Europa zullen verslaan.

  Griekenland is peanuts…

  1. Er zijn er die stellen dat deze stupide uitbreidingstacktiek van Barroso, Verhofstadt, Van Baalen en Van Rompuy reden moet zijn om hen per direct voor het internationaal strafhof te dagen wegens poging tot het voeren van een schrikbarende oorlog met Rusland. Anderen zeggen dat Barroso, Verhofstadt, Van Baalen en Van Rompuy simpelweg levensgevaarlijke narcisten zijn.

   1. Zijn ze er toch weer ingetrapt… Zoals al enige dagen geleden op deze site voorspeld, is Arseniy Yatsenyuk, feitelijk de ( jiddische) sterke man van de oppositie en stroman van het westerse grootkapitaal aan de macht gekomen in de Oekraine. Het is niet te hopen, dat Poetin, net zoals die andere sukkel van een Hitler zich tot een oorlog door datzelfde grootkapitaal laat verleiden, want de uitkomst van die oorlog zal voor Rusland net zo desastreus uitpakken als voor Duitsland. De lachende derde zullen natuurlijk de VS zijn. Zij doen er werkelijk alles aan om waar dan ook ter wereld op welke manier dan ook een (grootschalige) oorlog te beginnen om zo hun eigen penibele financiele situatie op te krikken.

    1. Het is te hopen dat Poetin niet gaat buigen voor de V.S. en de E.U. Desnoods met oorlog als gevolg. Daarmee niet zeggende dat Rusland alles is, maar de agressor V.S. met als knecht de E.U. moeten een halt worden toegeroepen. Ieder land wat dit doet valt om, we hebben de laatste jaren al Irak, Syrie, Libie, Ukraine, nu mss ook Venezuela, Afghanistan etc. in chaos zien vervallen door toedoen van Amerika. Rusland (met China als bondgenoot) is de enige die hier iets tegen kan doen. Dat hele Ukraine kan zomaar een vergeldingsactie zijn van de Russische interventie mbt Syrie. Dat heeft de plannen van de V.S. doorkruist. Dat wij de westerse propaganda in Nederland allemaal als zoete koek slikken getuigd van weinig intelligentie.

    2. Putin zal de Krim nooit laten vallen, dat weet de NATO,

     Het voordeel voor het westen van de geregisseerde Oekrainse lente is dat Rusland er zijn handen vol aan zal hebben en de NATO nu eindelijk de moslim fundamentalisten aan de macht kan helpen in Syrie,

     de deadline voor het vernietigen van de chemische wapens loopt van de lente af en het is logistiek onmogelijk om voor de lente de chemische wapens te hebben vernietigd. Dit geeft de NATO een zogenaamde “volkenrechtelijke goedkeuring” om te gaan bombarderen.

 2. Dit is een inkoppertje om het maar eerlijk te zeggen.

  Heel Europa (Ja, ook Nederland) weet dat Griekenland een gebed zonder eind is. Het land is failiet en dat blijft het de komdende dertig jaar ook.

  Ik wil nogmaals met plezier uitleggen hoe het ook al weer zit.
  Special voor mensen die nog twijfelen over de Griekse status en dromen dat het allemaal weer goed komt.

  Let op en ontwaak uit deze droom of beter gezegd nachtmerrie.

  De enorme bedragen (300 miljard) die al decennia lang naar Griekenland zijn gestuurd zijn GECONSUMEERD en NIET GEINVESTEERD.

  Met andere woorden het geld is weg….foetsie…spoorloos….opgegeten in een bodemloze put gestort.

  Er zijn geen fabrieken gebouwd , geen nieuwe toeristische atracties gebouwd, geen hoogstaande infrastuctuur gebouwd, zelfs geen degelijk overheidsbestuur gecreeerd, gewoon niets etc…etc.

  Er is NIETS gebouwd, niets zinnigs met al die miljarden gedaan.

  Nogmaals……………. het is opgegeten, simpel toch, hoef je niet voor te studeren om dat te begrijpen.

  Dat was Griekenland…en dat blijft Griekenland, soms is de waarheid hard.
  Politici open Uw ogen.

  1. Tsja, geconsumeerd aan ambtenarensalarissen, die voor dat geld consumptiegoederen hebben gekocht van corpocratie, die vervolgens allemaal vorderingen op Griekenland kregen, waarin onze pensioenfondsen hebben belegd, die hun beleggingen waardeloos zagen worden, waarna Noord-Europa garanties heeft verstrekt, zodat Griekenland kon blijven lenen (doorrollen) zodat ze kon blijven afbetalen aan corpocratie en de pensioenfondsen hun geld niet kwijtraakten, zodat de pensioenfondsen hier over geld blijven beschikken, zodat dat geld kan worden weggestreept tegen de onder water staande woningvoorraad, met als gevolg…

   pfff, gekkigheid…

  2. “Nogmaals……………. het is opgegeten, simpel toch, hoef je niet voor te studeren om dat te begrijpen.”

   Misschien toch eerst maar eens een beetje gaan studeren op die cijfers.Van alle ‘hulp” die Griekenland inmiddels heeft gekregen gaat meer dan 80% naar de banken waarvan dan weer een flink deel Frans of Duits eigendom is.

   1. Onzin, dit probleem is ontstaan (en wordt in stand gehouden ) door goedgelovige politici, die in een droomwereld leven en elke realiteit zijn verloren.

    Als jij of ik van de bank wil lenen, vraagt de bankier waarom, logisch toch.

    O…en U zegt natuurlijk, dat heb ik nodig om het komende jaar weer eten te kopen…en de bank zegt dan prima, wat heeft U een goed idee, daar stoppen wij graag geld in, want dat geeft een mega rendement!!!!!

    Onmiddelijk stoppen met die flauwekul en laat het systeem maar klappen…beginnen we opnieuw met nul. Fijn voor al die mensen met schuld en al die naivelingen die nog iets bij een bank hebben ondergebracht.

  3. Voor ons, Balgen, is deze Griekse affaire ‘chose déjà vue’. Het verloop was voor ons vanaf het begin geheel voorspelbaar. We hebben immers onze eigen parasieten in huis, met name de Walen. Ze kosten ons JAARLIJKS ongeveer 12 miljard euro, alhoewel ze slechts met 4 miljoen zijn. Met 3 maal meer inwoners zal GR de EU-burgers dus jaarlijks en ad infinitum ongeveer 36 miljard kosten.

  1. Wat Farage zegt geldt voor 200% voor België. België is een compleet artificiëel land, verschillende talen, verschillende cultuur, verschillende mentaliteit. Vlaanderen is het OOK al decennialang ZAT om elk jaar 16 miljard € door te sluizen naar Wallobruxia, waar men ( inclusief het kleine miljoen importsocialistenkiesvee uit Noord Afrika ) rustig in de hangmet blijft liggen, waar men het vertikt Nederlands te leren en 5 km verder aan de andere kant van de taalgrens te gaan WERKEN ( werken = een zeer vies woord, staat niet in hun “dictionnaire” ). België is Duitsland en Griekenland gedwongen ondergebracht in 1830 in 1 land waarbij de Duitsers werken/betalen en de Grieken beslissen. Waar ik ook ga in het buitenland moet ik vaststellen dat “men” denkt dat België ééntalig Frans is en dat er slechts een paar duizend extremistische nationalisten in Vlaanderen wonen die racistisch, bekrompen, quasi neonazi en egoistisch zijn. Totdat je het begint uit te leggen ( de Vlamingen maken wel 65% van de bevolking uit en genereren 80+% van het hele BNP van België ) , dan vragen ze ( na een uur van ongeloof en reacties van “dat kan toch niet, dat is erger dan apartheid” ) steevast waarom we nog geen Molotov cocktails in het parlement staan te gooien.

   1. Haha, hoog waarheidsgehalte…. Ik bedenk dat wij historisch altijd al bezet gebied zijn geweest… Franse, Spaanse, Oostenrijkse, Hollandse, Duitse bezetting. De Joodse aanpak bij wijze van schadevergoeding en eigen staat was een meesterzet. Vlamingen mogen zich toch ook terecht slachtoffers noemen en schade eisen na al die invasies. Ik zou alvast hopen naar Joodse analogie, gebieden te eisen en een vrijstaat te stichten weg van het corporat/ commun/ socia/ imperial- ISME. Mogen ze het bestaande Vlaanderen ‘solderen’ en aan braderieprijzen wegschenken.

 3. Heel simpel, te hoge schuldenberg leidt tot lawinegevaar. Een kaartenhuis als de EU heeft maar een klein zetje nodig om uit elkaar te vallen. De trigger is inmiddels vol in beeld, de Oekraïne. De beurzen reageren er niet eens op. Dat gaat een enorme klap geven als het kapitaal te laat wakker wordt.

 4. Ach…die 300 miljard komen uit de computers van Brussel. Als die niet terugbetaald worden heeft niemand pijn. Ze kunnen vast en zeker nog meerdere miljarden lenen.
  Het allerbelangrijkste is om de geloofwaardigheid instant te houden van het huidige fiat geldsysteem, onze euro. En daar slagen ze tot heden wonderwel in.

  1. Die 300 miljard komt misschien inderdaad uit de computers van Brussel. Tot zover dus geen probleem.
   Helaas wil Brussel dat negatieve getal toch weer richting de nul hebben. En dat mogen jij en ik weer betalen. En dat vind ik wel een probleem!!!

 5. Must read; zo werkt het spel.

  Voormalig topman van Kredobank is nu hoofd van de centrale bank van Ukraine. Kredobank is Pools, met de meeste Poolse belangen in het bankwezen in Ukraine. Tevens is de investering van Europese banken in Kredobank 99,6%.

  Een bankrun is nu gaande in Ukraine, de centrale bank wil de liquiditeit van de banken wel ondersteunen, maar op bepaalde voorwaarden.

  Dusss, de banken worden gered, de rotzooi komt op de balans van de centrale bank, en de Ukrainse bevolking mag tientallen jaren afbetalen.

  En dat is, biflaten, exact hetzelfde als wat er in Griekenland gebeurt. De banken worden gered, het volk mag afbranden. En waar het Griekse, Cypriotische, Turkse en Ukrainse volk niet genoeg kan worden beroofd, komen ze voor de kaaskoppen.

  Roll the motherf****ng guillotines!

  http://www.zerohedge.com/news/2014-02-27/ukraine-central-bank-promises-liquidity-local-banks-one-condition

  1. Houtskool : Bestaat er bij jou weten een term voor ‘over kill van over kill’ ?

   Ik ben daar namelijk naarstig naar op zoek.

   Maar vind de geschikte uitdrukking daarvoor niet.

   ‘ hihi ‘ …

   Maar niet heus …

    1. Immer, de waanzin van hen die Europa ‘besturen’ kent geen grenzen.

     Van binnenuit TOTAAL verraden door ‘onze’ politici.

     WIE had dat ooit gedacht ?

     Ikke, dus.

     Ik zat er namelijk op te wachten.

     Al jaren.

     1. Honderden miljarden die in miliseconden van plek veranderen, markten, landen en mensen breken.

      De politiek staat machteloos, zodra er eentje bewust en actief breekt met de wetten van exponentiele groei beginnen de eerste domino’s te vallen. Ze rekken het spel. Tot het niet meer gaat. Ik zie dit ook als onmacht, eigenlijk hoogverraad idd…..

      Compleet gestoord zijn ze, alleen oog voor groei, macht, consumptie, energie en het corrupte systeem.

     2. Achter de schermen wordt nu echt heel hard gewerk en de laatste hand gelegd aan de reeds lang geplande uitdunningsoorlog.Kijk maar naar de Nukraine. De beurzen bereiken recordhoogten vooruitlopend op de oorlogsindustrie die ongetwijfeld onopvallend op volle sterkte draai of gaat draaient. Intussen raken Canada en de VS radioactief besmet door Fuckoshima en vertoont de Yellowstone Vulcano verdachte activiteiten. Kortom er zijn maar weinig signalen waar je vrolijk van wordt.

     3. Er bestaan vastgelegde uitspraken van Bill Gates die een ideale wereldbevolking van 400 miljoen voorop stelt. Dit getal heeft hij niet de lucht gegrepen maar is het cijfer van de Illuminaten. Er loopt een rode draad tussen Gates, Buffett en Soros. De werkelijkheid vertreft soms de verbeelding. Maar wait and see ..

     4. Er bestaan vastgelegde uitspraken van Bill Gates die een ideale wereldbevolking van 400 miljoen voorop stelt. Dit getal heeft hij niet de lucht gegrepen maar is het cijfer van de Illuminaten. Er loopt een rode draad tussen Gates, Buffett en Soros. De werkelijkheid vertreft soms de verbeelding. Maar wait and see ..

  2. Laten we de Ieren dab ook niet vergeten. Door hun eigen regering en de ECB in het pak genaaid ter wille van buitenlandse beleggers

  1. Mooi filmpje. Mensen komen tot bezinning. Hopelijk gaat het in Nederland ook gebeuren en hoeven we niet helemaal naar Griekenland om waarde te ondervinden.

 6. Best mogelijk dat Biflatie.nl en nog een stuk of wat andere sites zichzelf terecht ‘eurosceptisch’ noemen, maar ‘NEDERLAND’?
  Wie is dan verantwoordelijk voor het eurofiele Den Haag? Voor onze gekozen pro-Euro volksvertegenwoordiging in de Tweede (slaap)Kamer en het feit dat wij zonder ongeregeldheden of zelfs maar enig tegenstribbelen – de facto – afstand hebben gedaan van ons zelfbestuur?

  Feit is in ieder geval dat Nederlanders niet graag worden herinnerd aan 12 september 2012. Bij deze dus.

 7. Nog effe over ‘deskundigen’:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3604522/2014/02/27/Opgefokte-mannen-en-heel-veel-belangen-vijf-vragen-over-de-Krim.dhtml

  Citaat: “Marcel de Haas, als oud-luitenant-kolonel een kenner op dit gebied, denkt dat de oefeningen al langer gepland stonden. ‘Je kunt niet zomaar op een knopje drukken en 150.000 man laten uitrukken. Er zijn munitie- en voedselvoorraden nodig. Dat is vooraf allemaal geregeld. Het komt nu met al het sabelgekletter wel heel mooi uit dat ze een militair signaal kunnen afgeven.’ ”

  Vandaag:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3605047/2014/02/28/Gewapende-invasie-Rusland-bezet-vliegvelden-op-de-Krim.dhtml

  We worden geregeerd door lunatics, halfidioten, narcisten en intellectueel onvermogenden. Mag ik dat inmiddels concluderen?

 8. Verklaar je nader svp. Bedoel je niet 6 mei 2002 en 1 juni 2005 zijnde de politieke moord op Pim Fortuyn en het referendum EU-grondwet waarvan de uitkomst door TPTB met voeten is getreden?

 9. Ja……Griekenland….maar kunnen wij Belgen onze schuld terugbetalen? We hebben hier zo’n 400 miljard schulden en de teller tikt meedogenloos verder. We hebben de hoogste belastingdruk in de wereld dus hier is de rek er op zijn zachts gezegd ook wel uit. Maw Griekenland is niet alleen echter het loopt van voor in het peloton maar uiteindelijk volgen we allemaal dezelfde koers. Vraag blijft natuurlijk of er een grens is van schuld voor een land en als we die dan eventueel raken wat de consequenties zijn. Die tijd die tussen nu en dan zit noem ik voorbereidings-/planningstijd en alhoewel het geen eenvoudige opdracht is kun je proberen wat dingen op een rij te zetten qua scenario’s en hoe je daar het beste op kunt inspelen.

  Maar een ding is zeker….er zitten meer landen in hetzelfde bad.

   1. De eerste link, dat artikel is alles zeggend, dit is wat ik blijf roepen als het meest belangrijke gegeven dat we totaal de verkeerde weg bewandelen. ALLE nonsens praat over economie en politiek met de bijhorende idiote termen, die zijn verzonnen door de rijken, moeten we loslaten. Discussies over BBP’s, inflatie, kredieten, investeren, hervormingen, prijscompensatie, assets, derivaten, huizenmarkt, hypotheken….allemaal bullshit.

    Lees het artikel op “dewereldmorgen.be” en je weet genoeg. Meer info is overbodig. Maar helaas valt het euromuntstuk nog steeds niet. De politiek in NL, België, de U.S. of EU….geen van allen gaan iets veranderen, op wie je ook stemt. Het volk zal in opstand moeten komen. Hoe lang blijven we alles accepteren? Klinkt misschien hippie achtig, het is ook al honderd keer gezegd, maar het is de waarheid. Boezemt de waarheid echt zoveel angst in bij ons?

    Laten we lekker carnaval gaan vieren, alsof er nix aan het handje is. Volwassenen die verkleed en dronken over straat zwalken, ik denk niet dat we de strijd ooit gaan winnen met zulke idioten.

 10. nog een cynische opmerking:

  Het zou toch wel fijn zijn om de Oekraine bij de EU te hebben, want dan hebben wij er een nieuw Griekenland bij en hoera, hoera hoera, ter versterking van de Europese economie alle verpauperde landen in de EU,(behalve Moldavie en Albanie, maar die komen vanzelf, dit staat buiten kijf)

  In Nazi Duitsland was er een propaganda soldatenlied: Von Finnland bis zum Schwarzen Meer, Als je het plaatje (WO2) bij deze wikipedia pagina bekijkt dan lijkt het wel alsof je naar de uitbreiding van de EU zit te kijken. Je krijgt hier hele ongeruste gevoelens bij, zeker als je familie een rottijd heeft gehad door de Nazies

  http://de.wikipedia.org/wiki/Von_Finnland_bis_zum_Schwarzen_Meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: