Griekenland: Nog minstens 8 jaar hulp nodig

23

In Duitsland worden er, als er voor die tijd geen onverwachte dingen gebeuren, over een jaar parlementsverkiezingen gehouden. Door interne ontwikkelingen zag de Socialistische Partij Duitsland (SPD), zich afgelopen week genoodzaakt om ondubbelzinnig een uitdager te benoemen, die het op moet gaan nemen tegen de zittende premier, Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU).

griekenland hulp

Peer Steinbrück  en Griekenland

De Kanzler -in spé- wordt, wat de SPD, betreft Peer Steinbrück. De 65 jarige SteinBrück moet en wil zoals dat met oppositiepartijen voor de verkiezingen gaat, veel zo niet alles anders gaan doen. Kanzler Merkel snapt er volgens hem en de SPD niets van. Wat Europa betreft is ze veel te terughoudend, veel te weinig bereid durft te tonen om bijvoorbeeld volop voor een gemeenschappelijke schuldenunie te durven gaan. Ook is Steinbrück van mening dat premier Merkel wat Griekenland betreft niet eerlijk is tegen het Duitse volk. Het roer moet om!

Met de waarheid voor de dag komen!

Wat de SPD betreft is Griekenland aan het eind van zijn kunnen wat de besparingen betreft, in elk geval als er naar de tijdlijn wordt gekeken. De Grieken zouden meer tijd moeten krijgen en wat de eerlijkheid betreft zou aan het Duitse volk duidelijk moeten worden gemaakt dat het land de komende zeven tot acht jaar niet in staat zal zijn om op de markt in zijn financieringsbehoeften te gaan voorzien. Gedurende deze hele periode zal er dus hulp nodig zijn om het land rechtop en in de Europese unie en eurozone te houden. Dat er ook vast nog wel een derde noodlening aan zit te komen is wat Steinbrück en de SPD geen probleem.

Roerige tijden

Zeker is dat Duitsland een onrustige tijd tegemoet gaat. Vooreerst staat Steinbrück qua populariteit nog op zeer grote afstand van de zittende premier. Kanzlerin Merkel is ongemeen populair en wint nog elke dag aan vertrouwen en gezag. Maar… In de politiek is niets zo vluchtig als vertrouwen en roem. De situatie kan razendsnel veranderen en er is maar één ding zeker wat Europa en de Euro betreft namelijk dat de ontwikkelingen alle kanten uit kunnen gaan. Van Merkel zal met de hete adem van Steinbrück in de nek nog meer balanceerwerk en nog meer acteertalent worden gevraagd. Een en ander zal vast en zeker de nodige invloed gaan hebben op het doen en laten van ons toekomstige kabinet.

23 REACTIES

 1. Steinbrück wil als echte socialist dus gewoon eurobonds, schulden/transferunie en een federale EU waarbij soevereine landen de facto worden opgedoekt. De grote plundering van Noord door Zuid is dan compleet. Zul je zien, de Duitsers stemmen ook nog in meerderheid op hem. [i][b]Daverende lachsalvo’s zullen klinken uit Zuid-Europa.[/b][/i]

 2. In zuid-europa wordt dus niet zo hard gelachen… Er gaat poen heeft of de boel klapt er. En zoals gewoonlijk worden dan niet de schuldigen (bankiers, rijken) gepakt, maar immigranten en joden. Als de lifeline naar Z-E wordt doorgeknipt zijn we volledig de klos in NL. Dat blijft echt niet binnen de zuidelijke grenzen.

 3. Het is volstrekt duidelijk dat het niets meer uitmaakt welke regels er gemaakt worden, en of ze nageleefd worden.
  Stabiliteispact? Gaat HELMAAL nergens over. Spanje en Griekenland ( de politici heb ik het over, want zij regeren het land ) vegen er hun reed mee af.
  Boetes die gaan al helemaal NOOIT opgelegd worden. En als ze opgelegd worden komen er regelingen om ze kwijt te schelden. Zo achterlijk zit die hele ondemocratische bende in elkaar.
  Het gemak waarmee gezegd wordt : “derde noodlening geen probleem”. Nou dan weten we het wel natuurlijk, dan kan een vierde en een vijfde ook wel.
  En dat gaat gebeuren ook, want het blijft in m.n. Spanje en Griekenland nog jaren één grote bak ellende, daar hoef je geen helderziende voor te zijn.
  Met andere woorden beste mensen, als het aan deze dwaas, deze volksvijand ( andere kwalificaties schieten me even niet te binnen ) gaan we nog tot in lengte van jaren betalen voor het zuiden. En ja, des te meer geld we straks ‘geinvesteerd’ hebben des te moeilijker wordt het om de stekker er alsnog uit te trekken. We kunnen dan niet meer anders dan blijven dokken.
  Ik kan het wel uitschreeuwen “wakker worden mensen, het gaat om uw geld”.
  Oh jee, en wat dacht je van de signaalwerking? De Grieken snappen ook wel dat na een derde noodlening een vierde binnen handbereik is. En de Spanjaarden weten al helemaal “ons kunnen ze NIETS onthouden”. En dat gaan ze ook allemaal uitspelen, wees daar maar niet bang voor, dat zijn ze immers verplicht aan hun volk.
  Dit wordt allemaal niet aan de mensen uitgelegd, en om eerlijk te zijn, denk ik ook niet dat het klootjesvolk ( ik lijk wel een volksvijand, maar ben het niet ) er nog trek in heeft zich heermee bezig te houden.
  Het gaat per slot van rekening slechts om honderden miljarden en de democratie. Meer niet.
  Maar, ik denk niet dat dit complot gaat slagen. Het kan heel goed zijn dat in Spanje en Griekenland de pleuris uitbreekt. Laten we hopen dat het gaat gebeuren, en het volk het heft in handen neemt en de elite op de knieen dwingt, de financiele markten in elkaar storten en die euro, het symbool van de onderdrukking, het kind van de rekening wordt. Geeft niet, was toch een misgeboorte.
  En als dat onverhoopt niet gebeurt, dan komt er in Nederland of Duitsland wel een moment dat alles tegen zit, een hele diepe depressie, en dat er dan een vijfde noodlening aan Griekenland of Spanje door de kamer gejast wordt.
  Dan worden de mensen wellicht wakker, en dan zijn er vast mensen die bereid zijn nog even haarfijn uit te leggen wat we al betaald hebben en hoe lang dat nog door MOET gaan.
  Griekenland, en later eventueel Spanje, moet afstand nemen van de euro. Niet omdat ik de Grieken geen voorspoed gun maar omdat de Grieken nog voor decennia tot op het bot vernederd zullen worden door de EU.
  En vooral omdat wij onze soevereiniteit verplicht moeten opgeven.
  Nou, flikker dan die euro maar weg. Is toch niets waard.

 4. #4 Verontruste burger

  De noordelijke landen zijn te vergelijken met een gokverslaafde.
  Elke keer weer inleggen op de hoop het verloren gegane weer terug te verdienen.

 5. @5, Snel, precies , goed gezegd. Maar dit is nog verleidelijker.
  Kijk, stel dat we, ik noem maar iets, dertig miljard geleend hebben en het dreigt weer mis te gaan, tenzij we meedoen aan een nieuwe noodlening voor vijf miljard.
  Dat doen je dan, daar zit wel een logica in.
  Een goksverslaafde moet weer MINSTENS dertig miljard inleggen om het verlies goed te maken.
  Maar dat is tegelijkertijd het gevaar, het is ‘rationeel’ om maar weer akkoord te gaan. En de Grieken vertrouwen er op dat we ‘rationeel’ zullen handelen.
  Zo worden we er steeds verder ingezogen.
  Het blijkt gewoon hoe onbezonnen de politiek, alles en iedereen in dit roekeloze avontuur gestort heeft.
  Kan wel geouwehoer achteraf zijn, maar ik vind het gewoon even lekker mijn disrespect uit te spreken. Gewoon een uitlaatklep.
  Daar komt nog bij dat er, o schande, gewoon geld gedrukt gaat worden omdat ze het echt niet meer weten.
  En dat zijn dan leiders.

 6. Griekenland eruit (al dan niet vrijwillig) = Spanje en Italie eruit = bankruns in zuid Europa en het imploderen van het systeem. Aangezien Griekenland en Spanje er m.i. uit zullen moeten kunnen we capital controls verwachten, te beginnen in zuid Europa. De Spanjaarden zuigen nu hun rekeningen al leeg, bij een vertrek van Griekenland uit de euro zullen zich rijen gaan vormen voor de pinautomaten, opgepikt door de msm en dus een kettingreactie veroorzakend.

  Doodsbang is de politieke en financiële elite.

 7. @7, Houtskool, inderdaad, een zeer realistisch scenario. Als die euro-fascisten maar niet zo ver gaan om rekeningen te blokkeren.

 8. @8
  Draghi: The euro is irreversible. De schuld van zuid aan noord loopt in rap tempo op. Dat kan worden misbruikt om er een fiscale unie door te drukken. De steun van de ECB aan de PIIGS en TARGET-2 onbalans loopt in de vele honderden miljarden, geld dat nooit terugkomt. Behalve natuurlijk wanneer vanachter het schimmige rookgordijn van een fiscale unie met de plussen en de minnen kan worden geschoven en het gepeupel kan worden gemanipuleerd op dezelfde wijze als men gewend is met de inflatie cijfers.

  Mijn grootste zorg……….

 9. #6 Verontruste burger

  re Een goksverslaafde moet weer MINSTENS dertig miljard inleggen om het verlies goed te maken.

  Dit zie je mi niet goed.
  Met een inleg van bijvoorbeeld 100 euro kan je dertig miljard verdienen.

  Moet te natuurlijk wel steeds goed gokken.

 10. Waar gaat dit over. De SPD is zoals de PvdA een totaal eurofiel bolwerk. Maar laten we niet vergeten dat Merkel ook alleen maar toegeeft. Wat dat betreft is het CDU te vergelijken met de VVD. Mijn mening is dat het geen bal uitmaakt wie er aan de macht komt. Verschil is dat de ene partij VVD/ CDU neen zegt maar ja dat tegen de EU, de socialistische partijen zijn wat dat betreft eerlijker die zeggen ja gewoon doen. Het gaat bij de rechtse partijen om de belangen van de lokale banken veilig te stellen, terwijl de socialisten geloven in sprookjes

  Overigens leuk filmpje dat uitlegt hoe goed de goochelaars die nu aan het roer staan zijn.

  Either You Believe In Math; Or You Believe In Magic
  http://www.zerohedge.com/news/either-you-believe-math-or-you-believe-magic

 11. Zojuist op het journaal gehoord hoever de plannen gaan, met die KA Belg Verhofstad als de grootste promotor, richting een verenigde staten van Europa.
  Die achterlijke Belgen krijgen het nog niet eens voor elkaar om een beetje eenheid te smeden in dat kleine onbeduidende landje van hun, en dan zal zo’n stomme Vlaming wel even het voortouw nemen richting een Europese superstaat.
  Ik heb de opvattingen van die domme Belg altijd al geminacht maar nou bakt ie ze wel heel bruin.
  Ik hoop dat er heel snel een andere wind gaat waaien en dat er afgerekend wordt met die abjecte immorele opvattingen van met name de groenen en de liberalen in Europa.
  Ik vind ook dat als dit onverantwoordelijk proces echt fout afloopt, politici zoals een Pechteld en een Verhofstad, iets uit te leggen hebben en verantwoordelikk gesteld dienen te worden. Zij hebben zich immers hard gemaakt voor de zeer ondemocratische gang van zaken m.b.t het doorsluizen van honderden miljarden van ONS geld en het inleveren van onze soevereiniteit zonder daar HEEL nadrukkelijk TOESTEMMING om te vragen

  Let op, en lach niet te hard, maar straks gaan die dwazen roepen om een TAALUNIE.
  Ik hoop het, want dat wordt ‘oorlog’ en alles wat het proces van verdere integratie frustreert is zeer welkom.

 12. Ik zie toch wel contrasten met WW2, politici die LIEGEN en een economische oorlog die z’n weerga niet kent. En wie is de dupe van dit alles? Inderdaad, Jan met de pet op. Er wordt weliswaar nu niet gebombardeerd en we worden niet op transport gezet maar we worden wel gigantisch misleid en vervolgens zal hongersnood en ziekte ons ten deel vallen. Is gewoon een kwestie van tijd.

 13. @15 Moon, wordt natuurlijk niet letterlijk oorlog, heb het tussen aanhalingstekens geplaatst.
  Maar dat neemt niet weg dat heel snel de spanningen in Europa ernstig kunnen toenemen.
  Ik raak er meer en meer van overtuigd dat we veel welvaart gaan kwijtraken, dat een serieuze economische groei definitief tot het verleden gaat behoren. Sterker nog, ik denk dat de crisis nog minstens tien jaar gaat aanhouden en dat het diepste punt nog lang niet bereikt is.
  En dat zou zelfs gebeuren in het scenario dat er geen beslissende opstand uitbreekt.
  Los van de economie zal ook de politiek in een diepe crisis belanden.
  Het is zo onwijs een Europese superstaat van bovenaf op te leggen. Europa zal nooit een plaats in de harten van de volkeren gaan veroveren en daarom is het hele project gedoemd te mislukken.
  De schade die de ‘Europese politiek’ dan heeft berokkend, en niet in de laatste plaats aan de politiek zelf, is onherstelbaar.
  Kans is groot dat er dan echt ‘foute’ mensen opstaan. Dat hebben de Pechteldjes en de Hofstadjes dan in de hand gewerkt. Ik denk niet dat ze zich bewust zijn van de verantwoordelijkheid die ze op zich nemen.
  Kan ook zijn dat ze gewoon onverantwoordelijk zijn.
  In ieder geval in mijn ogen niet helemaal wijs.

 14. Het boek Manifest voor europa wordt, hoorde ik, gratis verstrekt in Griekenland. Begint behoorlijk op propaganda te lijken.

 15. @16: Dat denkt ik ook. Helemaal in griekenland verliezen de burgers veel koopkracht, door de bezuinigingen en belastingverhogingen. Alles om maar de voldoen aan de Europese macht. Griekenland zit in een benarde positie. Het kan niet zelfstandig meer uit de problemen worden, moet de machthebbers in europa hun gang laten gaan. Dat de Griekse burgers dat liever niet willen snap ik goed. Ook hier zouden de mensen in opstand komen als deze maatregelen er door worden gedrukt.

 16. @20 Bob, ik heb ook enorm met de Grieken te doen. Ik snap niet waarom de Griekse woede zich niet massaal tegen de elite keert. Want hoe je het ook wend of keert zij hebben de Griekse staat aan de rand van de afgrond gebracht.
  Het kan gewoon niet zo zijn dat zij de dans zo makkelijk ontspringen. Maar daar moet het Griekse volk zelf voor opkomen.
  ALLE economische en sociale problemen die er nu in de wereld zijn, zijn door de internationale economische elite veroorzaakt.
  Alles en iedereen moet ondergeschikt gemaakt worden aan hun honger naar macht, geld, status en eigenliefde.
  En ze zijn nu, met een Europese superstaat in aanbouw, een grote slag aan het binnenhalen, namelijk het uitschakelen van de invloed van het volk terwijl de SCHIJN van democratie overeind wordt gehouden.
  Als er niet iets heel ‘groots’ gaat gebeuren is er niets meer dat hun tegenhoudt. De politici zijn al dienaren van deze khazaren, maar kunnen hun opdrachten efficienter uitvoeren omdat ze geen last meer hebben van het volk.
  Het lijkt wellicht een spannend boek, maar het is gewoon de realiteit die zich voor uw ogen voltrekt.

 17. @2 dave,
  Wat klopt er niet aan dit verhaal dan?
  Ik was al grote jongen hoor toen het zuiden van Europa nog een grote dictatuur was… West en Noord Europa waren slechts een oase… Een hele plezierige in mijn herinnering.

 18. Mensen komen in opstand wanneer Jan-Modaal middels lastenverhogingen en bezuinigingen keihard gepakt wordt. Reken er maar op dat het nieuwe VVD-PvdA kabinet de lasten voor de burger vanaf de minima t/m modaal enorm gaat opschroeven, dat kun je aan het onlangs gesloten deelakkoord al zien!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.