Griekenland: Nog minstens 8 jaar hulp nodig

23

In Duitsland worden er, als er voor die tijd geen onverwachte dingen gebeuren, over een jaar parlementsverkiezingen gehouden. Door interne ontwikkelingen zag de Socialistische Partij Duitsland (SPD), zich afgelopen week genoodzaakt om ondubbelzinnig een uitdager te benoemen, die het op moet gaan nemen tegen de zittende premier, Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU).

griekenland hulp

Peer Steinbrück  en Griekenland

De Kanzler -in spé- wordt, wat de SPD, betreft Peer Steinbrück. De 65 jarige SteinBrück moet en wil zoals dat met oppositiepartijen voor de verkiezingen gaat, veel zo niet alles anders gaan doen. Kanzler Merkel snapt er volgens hem en de SPD niets van. Wat Europa betreft is ze veel te terughoudend, veel te weinig bereid durft te tonen om bijvoorbeeld volop voor een gemeenschappelijke schuldenunie te durven gaan. Ook is Steinbrück van mening dat premier Merkel wat Griekenland betreft niet eerlijk is tegen het Duitse volk. Het roer moet om!

Met de waarheid voor de dag komen!

Wat de SPD betreft is Griekenland aan het eind van zijn kunnen wat de besparingen betreft, in elk geval als er naar de tijdlijn wordt gekeken. De Grieken zouden meer tijd moeten krijgen en wat de eerlijkheid betreft zou aan het Duitse volk duidelijk moeten worden gemaakt dat het land de komende zeven tot acht jaar niet in staat zal zijn om op de markt in zijn financieringsbehoeften te gaan voorzien. Gedurende deze hele periode zal er dus hulp nodig zijn om het land rechtop en in de Europese unie en eurozone te houden. Dat er ook vast nog wel een derde noodlening aan zit te komen is wat Steinbrück en de SPD geen probleem.

Roerige tijden

Zeker is dat Duitsland een onrustige tijd tegemoet gaat. Vooreerst staat Steinbrück qua populariteit nog op zeer grote afstand van de zittende premier. Kanzlerin Merkel is ongemeen populair en wint nog elke dag aan vertrouwen en gezag. Maar… In de politiek is niets zo vluchtig als vertrouwen en roem. De situatie kan razendsnel veranderen en er is maar één ding zeker wat Europa en de Euro betreft namelijk dat de ontwikkelingen alle kanten uit kunnen gaan. Van Merkel zal met de hete adem van Steinbrück in de nek nog meer balanceerwerk en nog meer acteertalent worden gevraagd. Een en ander zal vast en zeker de nodige invloed gaan hebben op het doen en laten van ons toekomstige kabinet.