Griekenland opnieuw in de problemen?

4

Alle hens aan dek. Griekenland is momenteel samen met de EU, de ECB (Europese Centrale Bank) en het IMF (Internationaal Monetair Fund) verschillende herstructureringsmogelijkheden aan het onderzoeken. Met andere woorden, Griekenland kan de lening van 110 miljard die het kreeg van de EU en het IMF waarschijnlijk niet terugbetalen in 2012. In plaats daarvan zal Griekenland eerder voor nog meer miljarden moeten aankloppen bij het Europese noodfonds. Volgens het IMF is de Griekse schuld niet meer af te lossen. De staatsschuld van Griekenland is momenteel 340 miljard euro.

Ondanks dat George Papaconstantinou, de Griekse minister van Financiën, in het weekend ontkende dat er sprak zou zijn van een schuldenherstructurering denkt de markt daar anders over. De rente op een Griekse staatsobligatie van twee jaar steeg met zo’n 5% tot 19,5%.

De rente op de 10-jarige staatsobligatie van Griekenland staat momenteel op 14%, dit is het hoogste percentage ooit. Ook de euro, die juist afgelopen maanden steeds sterker werd ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wordt gedumpt.

Er wordt momenteel gesproken over een eventuele afwaardering van de Griekse schuld. Beleggers lopen dan een groot risico een deel van hun inleg mis te lopen en de vraag is wat dit voor effect zal hebben op het vertrouwen in het land, dat in mei 2010 de eerste bailout kreeg van het gezamelijke noodfonds. De banken komen ook zwaar in de problemen indien er een afwaardering komt. Dat is ook te zien aan de beurzen, de financiële instellingen staan momenteel dik in het rood. Het is algemeen bekend dat Europese banken veel van hun vermogen in het staatspapier van verschillende Europese landen, waaronder in die van Griekenland, hebben geïnvesteerd. Bij een afwaardering van de schuld zouden de banken dus nog wel eens in zware problemen kunnen komen door de afschrijvingen die ze moeten doen.

Nouriël Roubini heeft zijn conclusies al getrokken. Het is volgens hem namelijk onvermijdelijk dat Griekenland de schulden gaat herschikken. In Parijs liet Christine Lagarde, de Franse minister van Financiële zaken weten dat een eventuele herstructurering van de Griekse schuld catastrofale gevolgen zou kunnen hebben. De Griekse overheid zit momenteel overigens nog in de ontkenningsfase, maar dat waren ze ook vorig jaar met de eerste bailout. Lees ook: Greece says it’s not seeking debt restructering

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.