Alle hens aan dek. Griekenland is momenteel samen met de EU, de ECB (Europese Centrale Bank) en het IMF (Internationaal Monetair Fund) verschillende herstructureringsmogelijkheden aan het onderzoeken. Met andere woorden, Griekenland kan de lening van 110 miljard die het kreeg van de EU en het IMF waarschijnlijk niet terugbetalen in 2012. In plaats daarvan zal Griekenland eerder voor nog meer miljarden moeten aankloppen bij het Europese noodfonds. Volgens het IMF is de Griekse schuld niet meer af te lossen. De staatsschuld van Griekenland is momenteel 340 miljard euro.

Ondanks dat George Papaconstantinou, de Griekse minister van Financiën, in het weekend ontkende dat er sprak zou zijn van een schuldenherstructurering denkt de markt daar anders over. De rente op een Griekse staatsobligatie van twee jaar steeg met zo’n 5% tot 19,5%.

De rente op de 10-jarige staatsobligatie van Griekenland staat momenteel op 14%, dit is het hoogste percentage ooit. Ook de euro, die juist afgelopen maanden steeds sterker werd ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wordt gedumpt.

Er wordt momenteel gesproken over een eventuele afwaardering van de Griekse schuld. Beleggers lopen dan een groot risico een deel van hun inleg mis te lopen en de vraag is wat dit voor effect zal hebben op het vertrouwen in het land, dat in mei 2010 de eerste bailout kreeg van het gezamelijke noodfonds. De banken komen ook zwaar in de problemen indien er een afwaardering komt. Dat is ook te zien aan de beurzen, de financiële instellingen staan momenteel dik in het rood. Het is algemeen bekend dat Europese banken veel van hun vermogen in het staatspapier van verschillende Europese landen, waaronder in die van Griekenland, hebben geïnvesteerd. Bij een afwaardering van de schuld zouden de banken dus nog wel eens in zware problemen kunnen komen door de afschrijvingen die ze moeten doen.

Nouriël Roubini heeft zijn conclusies al getrokken. Het is volgens hem namelijk onvermijdelijk dat Griekenland de schulden gaat herschikken. In Parijs liet Christine Lagarde, de Franse minister van Financiële zaken weten dat een eventuele herstructurering van de Griekse schuld catastrofale gevolgen zou kunnen hebben. De Griekse overheid zit momenteel overigens nog in de ontkenningsfase, maar dat waren ze ook vorig jaar met de eerste bailout. Lees ook: Greece says it’s not seeking debt restructering

4 reacties

  1. Ik denk dat de economie binnenkort volledig in gaat storten, met nog veel catastrofalere gevolgen dan de gevolgen van de kredietcrisis in 2008! Zo erg dat het gehele dagelijkse leven tot stilstand komt, de supermarkten leeg raken en de nutsvoorzieningen uitvallen.

  2. Eigenlijk weinig nieuws. Tal van economen wezen hier al op. Was van meet of aan al bekend dat de PIIGS hun schulden niet meer kunnen aflossen. Maar deze boodschap is dus ondragelijk voor de beleggers, dus dan heeft men met een constructie als het reddingsfonds de ellende alleen maar voor zich uitgeschoven. Dit ten koste van de belastingbetalers, zowel in de PIGGS die te maken krijgen met enorm harde bezuinigingen, zonder dat er ook maar enig perspectief op herstel is, als buiten de PIGGS om de steunfonds te vullen en uiteindelijk ook door het geklooi in de problemen zullen komen.

    Een ander aspect is dat pensioenfondsen relatief veel in staatsobligaties zitten en ook in die van de probleemlanden. Dus het saneren van schulden in de PIGGS zal zeer waarschijnlijk ook weerslag hebben op onze pensioenvoorziening.

    Nu lijkt deze illusie te barsten en is dit ineens financieel (wereld)nieuws. Zeker kan je dit wel als een volgende mijlpaal beschouwen op de roadmap naar de volgende economische crisis.

    @1 Ik denk dat dit risico idd toch behoorlijk reeel is en het daarom goed is om naar gebieden te gaan waar het met de regionale / lokale voedselzekerheid wel snor zit. Alleen dit organiseren is erg moeilijk en kost dus tijd en dan is het nog een individuele oplossing en geen collectieve oplossing voor de problemen.

  3. Lijkt me vanzelfsprekend. Eigenlijk wist iedereen het al, het moet alleen moet het wederom worden bevestigd. Dat zal keer op keer gebeuren, Spanje komt er ook aan. Finland en Duitsland zijn al plannen aan het maken om europa op te delen.

  4. Euhm om het even simpel te stellen:
    Griekenland BLIJFT in de problemen.
    Het schuld-rente-molentje heeft alweer een extra rondje gemaakt, zelfde geldt voor Ierland. Enkel vervelend voor de EU dat het rondje zo snel gaat.
    Het IMF en de elite vindt het nu wel de hoogste tijd om weer wat nieuwe landjes toe te voegen aan hun controle portfolio. EU wordt bewust verdeeld en volgepompt met FED rotzooi om ons ook “schuldenaren” te maken. Dollar zal vallen, euro zal vallen. Zilver en goud kunnen heel binnenkort ingeruild worden voor de SDR. Op het fiat papier kan misschien nog net een Moesaka gebakken worden. Doe jezelf een lol en koop wat zilver / goud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: