Griekenland wederom onder enorme druk

greeceEven een update, want Griekenland zit weer eens in het nauw. Ondanks dat het Griekse parlement de begroting voor 2013 heeft goedgekeurd, staat er nog steeds geen Europees geld op de rekening. Het infuus hapert. Omdat Griekenland nog geen nieuwe zak geld heeft gekregen is er geen liquiditeit meer in de markt. Niemand weet wat er nu precies zal gaan gebeuren. Wat vast staat is dat Griekenland aan het einde van deze week 5 miljard euro moet afbetalen aan de ECB.

Het geld is op

Zonder de nieuwe tranche van 31 miljard euro uit het Europese noodfonds is dit niet mogelijk, liet de Griekse overheid al weten. De portemonnee is leeg, zoals Ben eerder al schreef. Dat het allemaal moeizaam gaat komt deels door Duitsland, Finland en Nederland. Die gaan namelijk niet akkoord met het voorstel om de rente van de Griekse bailout te verlagen. Het blijft een groot spel om Griekenland onder druk te zetten. Tevens is gebleken dat de schulden van Griekenland helemaal niet zijn gereduceerd sinds de crisis. De huidige aanpak wordt dan ook door steeds meer partijen in twijfel getrokken.

2013 wordt een zwaar jaar

Ook 2013 zal wederom een zwaar jaar worden voor Griekenland. De Griekse economie is al jaren bezig met een vrije val en er komen steeds meer opstanden door de bezuinigingen. De werkloosheid is enorm hoog en sommigen waarschuwen zelfs voor een burgeroorlog. Ondanks de inspanningen kan het natuurlijk altijd nog fout aflopen. Via RT: ‘With the crucial austerity measures approved Greece is trying to persuade international creditors to unlock the next bailout tranche. Even then, it would bring only temporary relief for troubled Greece as it still needs to borrow over 68 billion euro next year, according to the draft budget.‘ Het begint steeds meer op een Grieks gebed zonder einde te lijken.

18 reacties

 1. Zal dit Griekse drama er toe leiden dat de E.U. opbreekt en er daarna een powerfederatie met 10 landen o.l.v. één machtig leider gaat komen?

 2. Men forceert Griekenland naar een vrijwillig vertrek uit de eurozone. Opdat de gevestigde orde dan kan zeggen: de Grieken wilden niet bezuinigen, dus geven we geen geld meer. Dat de burgers ondertussen zijn geofferd op het bankenaltaar, daar hoor je in de msm niemand over. Een volk kapotgemaakt om rotte bankbalansen overeind te houden. De eurofiele natte droom van een continent vol schuldslaven in dienst van Ponzi Unlimited. Een grote schande is het.

  Soon in your backyard, beste biflaat. Heb het al eerder gezegd: de sukkelige mainstreamstemmende filerijders, die bezig worden gehouden om te voorkomen dat ze gaan nadenken, krijgen hun Waterloo nog wel.

  Ooohhh!! Alles is weg!

 3. @3 Pe
  De ‘collateral damage’ bij een Grexit bedraagt naar schatting 1,3 biljoen euro. Aan allerlei uitstaande verplichtingen, publiek en privaat. Dat gaat enig vuurwerk geven. De Griekse schuld zal nooit (kunnen) worden terugbetaald. Punt.

 4. @houtskool: IEdereen weet dat het vroeg of laat gaat eindigen in een faillissement, de europese leiders durven het alleen nog niet aan. IS een Lehman brothers 2.0. Neem die beslissing maar eens te nemen. Ik denk nog steeds hoe eerder hoe beter. Verlies nemen en weer verder.

 5. Ik denk juist dat er niet wordt aangestuurd op een grexit.
  Zonder een politieke unie geen euro, en zonder euro geen politieke unie.
  De elite streeft naar een sterk gecentraliseerde macht in Europa waarin de nationale staten gedegradeerd worden tot het uitvoeren van het in Brussel bepaalde beleid.
  En uiteraard wordt dat beleid achter de schermen bepaald door K-elite.
  De euro is het chantagemiddel waarmee de EU ( in opdracht van de elite ) de lidstaten onder druk zet hun souvereiniteit aan Brussel over te dragen.
  De nationale politiek moet dat vervolgens aan het volk uitleggen met de bekende argumenten:
  1. We verdienen ontszettend veel geld aan de euro, dus moeten we er alles aan doen de euro te redden.
  2. Als de euro valt dan gaat het licht uit.
  Eerste argument is een lachertje en is het niet waard nog verder op in te gaan ( voor de euro ging het PRIMA ).
  Tweede argument is deels waar, maar het wordt hooguit schemerig. De komende twintig jaar doorgaan met het hele Middellandsezee-gebied op de been te houden kost een veelvoud.
  Vanwege het gevreesde domino-effect moet een grexit dus tegen elke prijs voorkomen worden.
  Want de val van Griekenland, met alle negatieve sentimenten die er al zijn, zal leiden tot de val van de euro, dat denk ik ook.
  En dat betekent voor de elite dan weer een streep door hun snode plannen om d.m.v een Europese superstaat de democratie op een zijspoor te zetten en zo een kapitalistische dictatuur te vestigen.
  Dat is het smerige complot, en tot dusver verloopt alles volgens plan.

  NB Wie er nog aan twijfelt dat de msm ( WAARONDER ABSOLUUT ZEKER DE PUBLIEKE OMROEPEN IN NEDERLAND ) tot hun nek in het complot betrokken zijn, let echt niet op, is kinderlijk naief )
  Ga maar na, de media geilt altijd op sensatie, maar de onderkoelde manier waarop bericht wordt over de situatie in Griekenland en Spanje spreekt boekdelen.
  Er is geen twijfel mogelijk dat de media samenwerken met de elite, met het doel het volk te knechten.
  Mag je gerust misdadig noemen.
  Dat is ook de reden waarom het goed zou zijn dat het Griekse of Spaanse volk z.s.m de stekker eruit trekt.
  Die kans is groot en is het gunstigste scenaro. Op wat langere termijn doen de Nederlanders of Duitsers het wel want die beginnen alle evidente leugens spuugzat te worden. En als het hier dan inmidels goed beroerd gaat maken we er zelf een eind aan.

 6. @6 Dre, ik vermoed dat er wel een Grexit aankomt. Binnenkort. De situatie is onhoudbaar, men heeft zich de laatste maanden hoofdzakelijk bezig gehouden met crisismanagement om een systeemcrisis te voorkomen na een Grexit. Merkel sprak vorige week nog uit dat Griekenland te groot is… Politiek is het onbaalbaar om een land eruit te zetten, dus komen er onhaalbare zgn austerity eisen. De politiek in Griekenland vindt het best, nog even zakken vullen voordat de stekker eruit gaat. Geldt ook voor Spanje en meer landen. Duitsland probeert haar goud al te repatrieren uit de VS om ‘eventuele’ (lees onvermijdelijke) calamiteiten op te kunnen vangen.

  Dit is wat ik de laatste tijd tussen de regels lees. Maar in dit idiote circus kan ik me zomaar vergissen.

 7. Mocht Griekenland, of Spanje failliet gaan, dan kunnen al die koopkrachtcijfers van het CPB en de NiBud direct de prulenbak in. Grote kans dat de koopkracht dan wel met minimaal 30% daalt. Al is dat alleen al het gevolg van hyperinflatie omdat de Euro in elkaar stort.

 8. @7 VB
  Er komt een dag dat het geld van een ander op is. De eurofiele geest is sterk, mijn grote vrees is een fiscale unie onder druk van een dreigende systeemcrisis. In dat geval krijg je gelijk.

  Maar nu denk ik dat de laatste druppel Grieks bloed er wel zo’n beetje uit is gezogen. 81% van de hulp aan Griekenland ging naar financiele instellingen binnen en buiten Griekenland. Socialize losses via de Griekse pinautomaat. Er heeft de nodige herkapitalisatie van financials plaatsgevonden, de stekker kan eruit. Nog 1 Griekse verkiezing, en de coalitie bestaat uit neo nazi’s en communisten.

  Leve Europa! /sarc

 9. @8, Houtskool, maar de Troika gaat positief adviseren op het verzoek van twee jaar meer tijd. Zijn ook z.g positief over de vorderingen.
  Het lijkt er toch op dat ze Griekenland binnenboord willen houden en dat ze het ook moeten ‘verkopen’ aan andere lidstaten.
  Dat is de spagaat volgens mij.
  Gaat overigens niet lukken volgens mij want het begint echt helemaal uit de hand te lopen terwijl het straks nog veel beroerder gaat worden voor de Grieken.
  Kan nooit goed gaan.

 10. @9 Moin
  Griekenland blijkt al tbtb. En Spanje gaat 100% zeker komen. En Italie en Frankrijk. Dus wie weet, gaat de ecb dat allemaal netjes gesteriliseerd aanvullen.

  Maar Japan eerst. Zodat overheden hier eindelijk uit hun status quo remslaap worden gerukt.

 11. @11vb
  Ik kan daaruit alleen maar concluderen dat de puinhoop te groot is om op te lossen. Alleen draconische maatregelen zoals het weginflatteren van schuld of een debt jubilee kan het zaakje al dan niet tijdelijk overeind houden.

  De troika heeft niets te vertellen. Het imf heeft subtiel laten weten niet langer te willen betalen bij meer dan 120% debt gdp. Maar Duitsland betaalt, en bepaalt dus.

 12. De Troika is slechts een deurwaarder die handelt uit naam van de sponsors. Zodat de sponsors eventuele politiek gevoelige uitspraken van een troika kunnen nuanceren of afzwakken/tegenspreken. Politiek….

 13. @16 houtskool, en als de politiek het te bont maakt hebben ze nog altijd de politie om het volk onder de duim te houden…

  Dan blijft er nog een K over. en die is voor ktm :)))

 14. @Madman….in Griekenland is er GEEN politie meer, althans ’s avonds zijn ze niet te vinden! Het is zelfs gevaarlijk in Athene na zonsondergang heb ik van kennissen vernomen die onlangs daar vakantie hebben gevierd.

  Coming soon to a town near you….

  …I’m afraid….

  Rente in Spanje noteert ook weer bijna 6% voor de 10-jarige. Volgende maand 7?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: