Grieks reddingsplan gedoemd te mislukken

35

griekenland vlagMet de Griekse plannen in het achterhoofd stonden hedgefondsen afgelopen week maar één ding te doen: de illiquide Griekse obligatiemarkt opgaan om te profiteren van de besluiteloosheid en stupiditeit die zich dagelijks afspeelt in zowel Athene als Brussel. Sinds vorige week, toen bekend werd gemaakt dat de Griekse overheid een deel van zijn schulden terug zou gaan kopen, werd er geanticipeerd op deze stap. Persbureau Reuters liet weten dat de Griekse overheid ongeveer 10 miljard euro zal lenen van het EFSF om ongeveer €30 miljard op te kopen, waarmee de prijs tussen de 33 en 35 cent per uitstaande euro uitkomt. Het originele plan voorzag hiermee in een schuldreductie van 20 miljard euro.

Too little, too late

Omdat politici altijd achter de markten aanlopen is ook dit plan gedoemd te mislukken. Inmiddels noteert een Griekse staatsobligatie (GGB) alweer boven de 40 cent per uitstaande euro en steeg de koers maandag 3 december met maar liefst 12%. Hoe langer men wacht met deze schuld op te kopen, hoe kleiner de winst zal zijn die gemaakt wordt met het terugkopen van deze obligaties. Onderstaande grafiek van ZeroHedge toont aan hoe disfunctioneel markten inmiddels zijn geworden. Markten reageren slechts op politici en niets anders.

Hedge Funds spelen mee

De vraag is dan ook hoe lang het duurt voordat obligatieprijzen weer gaan zakken als straks blijkt dat ook deze besparing niet gerealiseerd zal worden, waardoor de Griekse doelen niet meer haalbaar zijn. Ondertussen zijn de enige die profiteren de hedge funds die bereid zijn om op dit korte en gevaarlijke spel mee te spelen.

Flink verlies voor de banken

Griekse banken zien inmiddels flinke verliezen ontstaan op hun obligatieposities, die op ‘par’ gewaardeerd werden, omdat zij gedwongen waren hun obligaties te verkopen. Mocht straks daadwerkelijk een Griekse bond buyback niet doorgaan vanwege te hoge prijzen dan is het enige wat overblijft een uitgekleed Grieks banksysteem plus een reddingspakket wat zich ontdaan ziet van één van zijn belangrijkste steunpilaren. Talking about unintended consequences.