Griekse Credit Default Swaps getriggerd

De beslissing van Griekenland om een deel van de obligatiehouders gedwongen mee te laten doen in de schuldenafwaardering heeft er voor gezorgd dat de CDS markt “getriggerd” is, aldus de International Swaps and Derivatives Association (ISDA – PDF-alert). Er werd door de 15 leden van de ISDA unaniem besloten dat de Griekse schuldsanering wordt bestempeld als “credit event’.

Op dit moment is volgens het DTCC de netto blootstelling aan Griekse credit default swaps ongeveer 3,2 miljard euro. Een flinke afname ten opzichte van afgelopen jaren. Hoeveel er echter uitbetaald wordt hangt af van 19 maart, wanneer er in een nieuwe veiling duidelijk wordt hoeveel “recoverable value” er nog over is. Hoe lager de overgebleven waarde van de schuld, hoe meer er uitbetaald zal worden aan de houders van credit default swaps.

Vrijdagochtend kwam naar buiten dat maar liefst 85,8% van de 177 miljard aan obligaties uitgegeven onder Griekse wetgeving zouden mee doen in een schuldenruil waardoor de schuldenlast van Griekenland significant zou dalen. Het gebruik van de eerder genoemde CAC’s (Collective Action Clauses) door de Griekse overheid zorgde ervoor dat in totaal 95,7% van de obligatiehouders moet meedoen met de swap.

Door deze nieuwe overeenkomsten zal het duidelijk worden dat de pensioenen van de Griekse bevolking in een keer weggevaagd zijn en dat pensioenfondsen niet eens meer kunnen doen alsof ze nog enige solvabiliteit hebben. Bijna alle pensioenfondsen zaten immers bij de obligatiehouders die hun medewerking toezegden aan de schuldenruil.

Volgens de Financial Times zijn Unicredit (€240 miljoen), Deutsche Bank (€77 miljoen) en BNP Paribas (€74 miljoen) de grootste verliezers onder de bekende banken als het gaat om het uitbetalen van de credit default swaps. Andere verliezers zijn grote verzekeringsbedrijven, zoals ook het geval was in 2008 toen AIG gered moest worden door de Amerikaanse belastingbetaler. Geen enkel geval ziet er echter op het eerste gezicht zo erg uit als KA Finanz AG. Deze Oostenrijkse “bad bank” is in het verleden al meerdere malen gered door de Oostenrijkse belastingbetaler en moet vanwege de meeste recente beslissing van het ISDA opnieuw 1 miljard euro injecteren in de bank.

Dat dit geval op zich zelf staat lijkt echter zeer twijfelachtig. Was het namelijk niet het geval dat Lehman Brothers voor maar 7,2 miljard netto blootstelling had in de CDS markt? De gevolgen van dat faillissement voelen we vandaag de dag nog steeds en is later in de biljoenen gelopen. De komende weken zullen de gevolgen pas echt zichtbaar worden als de winnaars en verliezers zich zullen melden en de overheden (c.q. belastingbetaler) mogelijk weer met miljarden over de brug moet komen om roekeloze financiele instituties te ondersteunen.

12 reacties

 1. De ISDA weet MI in dit geval precies wat er nu gaat gebeuren. Dat hebben ze al 5 keer bestudeerd.
  Er zal vrijwel zeker geen gevaar voor de financiële wereld optreden.

 2. Het ISDA kan alles 10 of 20 x bestuderen. Echter ze blijft afhankelijk van de gegevens die de banken aanleveren.

  Het grootste geheim in de bankenwereld is nog altijd de bankbalans.

 3. Wat ik niet snap is de tekst:

  ‘Was het namelijk niet het geval dat Lehman Brothers voor maar 7,2 miljard netto blootstelling had in de CDS markt? De gevolgen van dat faillissement voelen we vandaag de dag nog steeds en is later in de biljoenen gelopen’.

  Hoe kan het dat een blootstelling van 7,2 miljard later in de biljoenen loopt?

 4. Lees en huiver, op http://xandernieuws.punt.nl/?id=655503&r=1&tbl_archief=& lees ikm het volgende:

  [quote]Griekenland blijkt $ 107 miljard extra schuld te hebben
  Werkloosheid Griekenland in één jaar met 41% gestegen; Meer dan de helft jongeren Griekenland en Spanje zonder werk.

  We wisten al dat we als burgers belazerd werden met de nieuwe Griekse schuldendeal, maar dat het zó erg zou zijn hadden zelfs de grootste pessimisten niet kunnen vermoeden. Uit ‘de kleine lettertjes’ blijkt namelijk dat de Grieken maar liefst 107 miljard dollar extra schuld hebben, volledig gegarandeerd door de Griekse staat. De bewering van alle Europese politici dat de Griekse schuld nu fors is afgenomen blijkt pure kletspraat te zijn. Het tegendeel is zelfs het geval: de Griekse schuldenlast is ná de deze week overeengekomen ‘kwijtschelding’ met miljarden euro’s gestegen.[/quote]

 5. Een groep bankiers neemt de beslissing voor een groep bankiers.

  Helaas werkt het tegenwoordig zo. Ze kunnen ongestoord doorgaan met het uitkeren van hun eigen bonussen.

 6. Xander is iemand die altijd aangeeft waar zijn bronnen liggen, dus ik vind hem betrouwbaar. Als je twijfels hebt moet je kijken of zijn bronnen die hij citeert betrouwbaar zijn.
  Persoonlijk lees ik de reacties van malloten op die site nooit meer. Maar zijn artikelen zijn vaak vaak goed gedocumenteerde artikelen!!!

 7. @ Peter: Kom op nou Peter, ze voorspellen daar 10 keer per week het einde van de wereld. Op een gegeven moment heb je te veel krediet verspeeld. De economische stukken vond ik nog wel te lezen, maar de achterliggende gedachte spreekt te veel vind ik. Ik ben dan ook niet gelovig. En de reacties van de bezoekers zeggen toch ook wel iets. Dan zijn de artikelen hier toch wel wat beter beredeneerd.

 8. @ rene

  De CDS trigger van 3,2 miljard is in principe een netto cijfer. Als iedereen hun posities afdekt, maar dat doet bij partijen die dit niet kunnen waarmaken kom je terecht in een situatie waarin iedereen in de problemen komt. Vergelijk het met een schakel in een ketting die het niet meer houdt, hierdoor knapt de hele ketting in elkaar. Voor meer: http://www.valuewalk.com/2012/03/kyle-bass-stands-to-make-700000-on-greek-credit-default-swap-payout/#.T2BpWDEf59m En kijk vooral naar de updates, die doen er toe, de rest is niet geheel waar.

  @Dre, thnx voor het compliment, only doing our best..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: