Griekse Credit Default Swaps getriggerd

12

De beslissing van Griekenland om een deel van de obligatiehouders gedwongen mee te laten doen in de schuldenafwaardering heeft er voor gezorgd dat de CDS markt “getriggerd” is, aldus de International Swaps and Derivatives Association (ISDA – PDF-alert). Er werd door de 15 leden van de ISDA unaniem besloten dat de Griekse schuldsanering wordt bestempeld als “credit event’.

Op dit moment is volgens het DTCC de netto blootstelling aan Griekse credit default swaps ongeveer 3,2 miljard euro. Een flinke afname ten opzichte van afgelopen jaren. Hoeveel er echter uitbetaald wordt hangt af van 19 maart, wanneer er in een nieuwe veiling duidelijk wordt hoeveel “recoverable value” er nog over is. Hoe lager de overgebleven waarde van de schuld, hoe meer er uitbetaald zal worden aan de houders van credit default swaps.

Vrijdagochtend kwam naar buiten dat maar liefst 85,8% van de 177 miljard aan obligaties uitgegeven onder Griekse wetgeving zouden mee doen in een schuldenruil waardoor de schuldenlast van Griekenland significant zou dalen. Het gebruik van de eerder genoemde CAC’s (Collective Action Clauses) door de Griekse overheid zorgde ervoor dat in totaal 95,7% van de obligatiehouders moet meedoen met de swap.

Door deze nieuwe overeenkomsten zal het duidelijk worden dat de pensioenen van de Griekse bevolking in een keer weggevaagd zijn en dat pensioenfondsen niet eens meer kunnen doen alsof ze nog enige solvabiliteit hebben. Bijna alle pensioenfondsen zaten immers bij de obligatiehouders die hun medewerking toezegden aan de schuldenruil.

Volgens de Financial Times zijn Unicredit (€240 miljoen), Deutsche Bank (€77 miljoen) en BNP Paribas (€74 miljoen) de grootste verliezers onder de bekende banken als het gaat om het uitbetalen van de credit default swaps. Andere verliezers zijn grote verzekeringsbedrijven, zoals ook het geval was in 2008 toen AIG gered moest worden door de Amerikaanse belastingbetaler. Geen enkel geval ziet er echter op het eerste gezicht zo erg uit als KA Finanz AG. Deze Oostenrijkse “bad bank” is in het verleden al meerdere malen gered door de Oostenrijkse belastingbetaler en moet vanwege de meeste recente beslissing van het ISDA opnieuw 1 miljard euro injecteren in de bank.

Dat dit geval op zich zelf staat lijkt echter zeer twijfelachtig. Was het namelijk niet het geval dat Lehman Brothers voor maar 7,2 miljard netto blootstelling had in de CDS markt? De gevolgen van dat faillissement voelen we vandaag de dag nog steeds en is later in de biljoenen gelopen. De komende weken zullen de gevolgen pas echt zichtbaar worden als de winnaars en verliezers zich zullen melden en de overheden (c.q. belastingbetaler) mogelijk weer met miljarden over de brug moet komen om roekeloze financiele instituties te ondersteunen.