Griekse fraudeurs krijgen…levenslang!

jail barsDrie Griekse belastingfraudeurs gaan de rest van hun leven de gevangenis in.  De daders hebben met valse facturen BTW-fraude gepleegd, de schade aan de Griekse schatkist is volgens de rechtbank 840.000 euro.  Sinds 2011 zijn de straffen voor belastingfraude genadeloos hoog geworden – nog net niet de doodstraf maar toch levenslange opsluiting.  Terecht of onterecht? Dringend tijd voor een debat!

Levenslange gevangenisstraf

We zouden kunnen debatteren over wat erger is; de doodstraf, de korte pijn, of voor gans je leven opgesloten zitten tussen vier muren, de lange pijn.  U zult (gelukkig) niet uit eigen ervaring kunnen spreken maar probeer het u toch enigszins voor te stellen : wat is erger, wat zou u persoonlijk dan toch kiezen?

Het debat

Dan de daad.  Belastingfraude.  Het gebeurt vast wel 3 keer per dag ergens in Europa en de wereld.  Stelen van de Staat.  Maar de Staat is alle burgers – of niet? Zijn wij de Staat of is die staat iets amorf, iets veraf, iets onbenoembaar waarmee de burger liefst zo weinig mogelijk te maken wil hebben? Een discussie dringt zich op hieromtrent dunkt ons…

De strafmaat

Om levenslang te krijgen moet je in Nederland wel 10 moorden begaan, in België 5 en in Duitsland 2 (we rekenen even uit de losse hand).  Kijk, laat ons de zaken vooral in perspectief houden : wat geef je een massamoordenaar als je een fraudeur tot levenslang veroordeelt? Gaan we misschien naar Amerikaanse toestanden waarbij je absurde straffen als 5 maal levenslang plus 200 jaar gevangenisstraf geeft? In wat voor maatschappij leven wij eigenlijk?! Of willen we terug naar de Middeleeuwen (of Saoedi-Arabië) met lijfstraffen, ophanging en handen afhakken? Gaan we onszelf, onze beschaving (Griekenland ligt toch nog altijd in de EU?) zodanig verlagen? Schande, jullie Griekse rechters, jullie Griekse rechtssysteem! Maar breng vooral ook uw stem in, Lezer, dit is een debat dat de moeite waard is te voeren…

6 reacties

 1. De strafmaat zit in de cultuur ingebakken. Je kunt geen corrupt volk opvoeden met milde straffen en dan ineens het roer omgooien.

 2. Het gaat maar om drie man in dezelfde belastingontduikingszaak.
  Belasting = diefstal. Diefstal van belasting is de omgekeerde wereld.
  ik ben groot voorstander van het afhakken van ledematen van politici, bankdirecteuren en iedereen die bij de Belastingdienst werkt.

 3. Hoeveel??? 840.000 euro? Da’s nog niet eens een bonusje. Wat voor een straf moeten die banksters dan wel krijgen om het in verhouding te laten zijn?

 4. Ja, man! Stop er drie kleintjes in de gevangenis, dan blijft het volk rustig en kunnen de groten weer even vort.

  De crisis is geen crisis, geld is verzonnen en uit gebakken lucht gemaakt.
  En de huidige machthebbers zullen iedereen en alles opofferen om in het zadel te blijven.

 5. Tja, je kunt het natuurlijk ook gewoon uit je hoofd laten. Als je benzine over je heen gooit en er een lucifer aan houdt, dan vlieg je in brand; als je van de Eiffeltoren probeert af te vliegen, dan stort je te pletter en als je in Griekenland de belasting tilt, dan word je opgesloten.

 6. Duidelijk (wederom) een voorbeeld van klassenjustitie. Jan met de pet delft het onderspit en de witte boorden worden bevoorrecht.

  Het wordt zo langzamerhand tijd voor een revolutie, ook hier !!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.