Griekse redding opnieuw op losse schroeven

Oplossingen van lange duur bestaan niet tijdens deze eurocrisis. Vrijdag kwam het bericht naar buiten dat de Griekse redding weer uiterst onzeker is geworden. De gesprekken tussen het Institute of International Finance (IIF), de bankenlobbygroep, en de Griekse regering verlopen zeer moeizaam. De Grieken willen maximaal 25% van de contante waarde van de staatobligaties terug betalen aan de banken, terwijl het IIF een percentage van hoog in de 40% eist. Geruchten over het stopzetten van de onderhandelingen worden steeds sterker, waardoor de Grieken nu rechtstreek met de verschillende banken in conclaaf zijn gegaan.

Een bron vertelt aan Reuters: “Het land is nu begonnen met directe gesprekken tegen over hun crediteuren, de banken. Er waren al enige vraagtekens in de markt waarom het IIF die verantwoordelijkheid tot voor kort op zich nam. Een andere reden is dat de Grieken graag gevoel willen krijgen bij het huidige marktsentiment”.

De harde eis van de Grieken geeft maar weer eens aan hoe onzeker de huidige situatie is. Met de afspraken van een maand geleden zou de Griekse schuld in 2020 nog altijd 120% bedragen. Mochten de Grieken nog enig uitzicht willen hebben op het eind van de tunnel is een grotere afstempeling van de schulden nodig. Eens te meer blijkt maar weer eens dat de top in oktober over Griekenland teveel open plekken liet, waardoor Griekenland vermoedelijk nu vasthouden aan hun eisen.

De grootste farce zit echter, zoals ik hier al schreef, in de beslissing van de ISDA. Deze instantie die bepaald wanneer bepaalde verzekeringscontracten geactiveerd worden, besliste na de top in oktober dat een afstempeling van 50% geen voorbeeld was van een faillissement maar van een “vrijwillige afstempeling”. De stap die nu is genomen blijken dat er helemaal niets vrijwilligs is aan deze stap en dat de beslissing nog nauwelijks te rechtvaardigen is. Het laatste woord hierover is in ieder geval nog niet gesproken.

Ruben van der Gun

 

21 reacties

 1. Misschien denken die Grieken als volgt?: Die hele Euro dondert toch wel in elkaar. Door ons niet aan de afspraken te houden trekken we heel Europa weliswaar mee de afgrond in maar dan wel met verzachtende omstandigheden voor ons zelf. Want ach, echte sancties kunnen ze toch niet tegen ons voeren.

 2. Aan de ene kant vind ik het wel leuk dat de Grieken de banken aan het dissen zijn, maar aan de andere kant moeten ze niet zeiken en zelfs de banken en natuurlijk de overheden bedanken dat ze nu nog geld krijgen uit het euro nood potje. 8 miljard was het? dat kregen ze toch in november?

  @R: Als europa valt, krijgt griekenland geen ene cent meer en de anarchisten, dat zijn er nogal wat daar, kunnen dan de staat gaan beroven. De rijen voor de bank zullen als eerst in Griekenland beginnen, vergeet niet, ze hebben geen rooie cent!!

 3. @Snel
  Ha leuk puzzeltjes… 13e letter van het alfabet ? Iemand die dol is op het getal 666 ?

  Nu ff ontopic weer: Over het scenario waarin we nu zitten is bij de invoering van de Euro erg slecht over nagedacht. Je kunt niet goed sancties voeren tegen landen die er een potje van maken.

 4. Eensgezindheid is er niet. Was die Euro en de Eu niet bedoeld met de zwaar de achterhaalde gedachte om oorlog in Europa te voorkomen ? Wellicht dat de Eu en de Euro het tegenovergestelde teweeg brengt. Want om nou te zeggen dat de vriendschappen binnen de Euro landen er op vooruit gaan… De noorderlingen hebben ‘het’ gedaan en de zuiderlingen zijn boos en voelen zich genaaid.

 5. Laat je niet gek maken het gaat geweldig de beurs beleefde een prachtige dag +3,90. Zo die humor hebben we ook gehad.

  Verder aandacht voor een uitstekend verhaal van Roemer:
  http://www.nujij.nl/politiek/roemer-geen-europese-verdragswijziging-zonder.14653874.lynkx
  Jammer dat het weer gedoemd is te mislukken net als na de overwinning die de SP boekte in 2005.

  Feitelijk ben ik klaar met een volk dat niet wil zien dat ze belazert wordt.

  Dan OT:
  De Grieken, ik mag hopen dat ze die hele unie uit elkaar trekken heb ik er nog bewondering voor ook.

 6. @Pietjes,

  Beursnieuws?
  Je bedoelt de vergaarbak voor manisch depressieven?
  Hou op man. Jantje huilt Jantje lacht.
  Als ik ergens volkomen allergisch voor ben is het wel de incontinentie van deze bodemloze put…

 7. Vanzààken, terug in je hok.
  Je raakt nu zaken aan waardoor je een bankrun kan veroorzaken.
  Jij bent het niet die straks het kaartenhuis in laat storten of wel dan?
  Psssst, laat ze toch slapen man…

 8. In tijden van enorme crises is het natuurlijk wel belangrijk om het kalootjesvolk zo lang en zo diep mogelijk in slaap te houden ; des te meer valt er weg te graaien voor De Organisators natuurlijk …

 9. @Pietjes
  Erg lief hoor van dat ‘KnuffelPresidentje’ Ha ha ha. De manke helpt de blinde zal ie bedoelen. Schuldenplafonnetje omhoog, Europa geld lenen en Europa loopt weer als een zonnetje. Tuurlijk Obammetje !

 10. @R
  Ik heb genoeg mensenkennis om Obama in te schatten als een integer mens. Zijn hele doen en laten onderschrijft hetgeen wat KTM schrijft; Obama is maar een poppetje, de macht ligt echt heel ergens anders…
  Eigenwijze poppetjes volgen het voorbeeld van een JFK, Gandhi, MLK of recentelijk onze briljante Pim Fortuyn.
  Onze haatpruik leeft nog omdat hij juist precies doet wat die Khazaartjes willen…

 11. @moerstaal : sterker nog, De Pruik gaat trouw 2x per week op ‘consult’ op de Khazen-ambasade, die zich (hééél ’toevallig’ hè ?) op nog geen 300m van Het Khaaskoppen-Torentje bevindt …

 12. @moerstaal
  Ik heb echt helemaal niets tegen Obama. Als spreker vind ik hem zelfs goed. Ik ben het ermee eens dat Obama een poppetje is

  . (hee, waar heb dat eerder gezien ?)

  Even voor alle duidelijkheid: ik ben in elk geval GEEN haatpruik aanhanger.

 13. @Pietjes

  1e linkje:
  Ik ben geen roeptoeter dat we zo snel mogelijk uit de Euro moeten maar… ik ben geen oud topman maar ik weet nu ook wel dat we nooit aan die Euro hadden moeten beginnen.

  2e linkje:
  Een soort Griekse toestanden maar dan in de VS ?

 14. Obama integer?
  Iemand die zijn vrienden in de steek laat zoals Mubarak en Netanyahoe?
  Nee, Obama is de slechtste president die de VS tot nu toe heeft gehad.
  Hij zorgt dat de Moslim Broederschap aan de macht komt in al die landen. Daar wordt je ook niet vrolijk van. Mijn vrienden en kennissen in Libie en Egypte zijn eensgezind: voor de gemiddelde inwoner is het alleen maar slechter geworden!!

 15. Oscar, gaan we weer, dit is al de derde keer dat ik je wijs op het feit dat dit geen politiek forum is. Het onderwerp op dit draadje is “Griekse redding opnieuw op losse schroeven”.
  Wellicht is NuJij iets voor jou, daar zie ik veel van dit soort reacties.

  Alsof Obama het allemaal bepaald.
  Trouwens, wat je ziet gebeuren in genoemde landen is een tegenreactie op onderdrukking. Geloof werd onderdrukt en dat veert nu op. Ipv. dat je mensen vrijelijk laat emanciperen en diplomatie hun werk laat doen. Maar ja, nu klinkt ik als een liberaal en we moeten het niet te moeilijk maken natuurlijk… :-/

 16. @Oscar: Ik ben het in deze wel eens met moerstaal. Natuurlijk hebben politiek en economie op sommige vlakken iets met elkaar te maken, maar in veel gevallen zijn het twee onderwerpen apart.

  @On-topic: Ondertussen blijft het imf en de eu maar geld pompen in het zinkende schip. Kan het lek nog gemaakt worden? Hoeveel euro’s zijn er nog nodig? Dacht iedereen een jaar geleden niet dat een paar miljard wel genoeg zou zijn? Worden dat er geen honderden binnen een paar jaar? Hoe ver moeten we gaan voor Griekenland, een van de kleinste europese economieen? http://www.businessweek.com/news/2011-12-05/greece-gets-imf-approval-for-2-2-billion-euros-loan-payment.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: