De Griekse Tragedie (deel 1 van 2)

greece eenEen van de economisch zwaarst getroffen landen van de EU en lid van de weinig benijdenswaardige PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje) is Griekenland.  Voorheen riep “Griekenland” een zonnige vakantiebestemming op, maar ondertussen is het synoniem geworden van een land, een samenleving, in diep verval.

Bodemloze put?

Griekenland heeft na 2014 nogmaals een “hulppakket” nodig van “enkele miljarden”, het zal het derde worden. Plus een verlenging van de looptijden van de kredieten die het al kreeg, aldus Europees Commissaris Olli Rehn.  Dat zal besproken worden door de Europese Commissie, de ECB en het IMF, de bedenkers van dergelijke “hulpplannen”.

Cruciaal: uit huis zetten of niet

Dat banken sinds 2010 de eerste eigendom van wanbetalers niet mogen aanslaan, zal nu hoogstwaarschijnlijk worden teruggedraaid.  Het gaat om huiseigenaars die getroffen werden door werkloosheid en dalende lonen.  De oppositie is fel tegen : “De mensen zullen naar hun wapens grijpen. Een instorting van de huizenmarkt is beter dan een burgeroorlog“.  De regering heeft slechts een krappe meerderheid van 5 zetels in het parlement en onenigheid kan tot het vallen van die regering leiden, wat dan weer het internationaal hulpplan van 240 miljard op de helling zou zetten.

8 reacties

 1. De scheepsbouw tragedie….
  Voorheen riep het woord Nederland de mooiste maritieme ontwikkelingen op.. Van Baggerschepen tot Pijpenleggers enz. enz.

  Nu haalt IHC de grootste order ooit binnen en is genoodzaakt personeel in Polen en Roemenie te zoeken omdat in eigen land geen personeel op niveau te vinden is en Polen een geweldige maritieme ervaring en kennis heeft opgebouwd..
  Je weet wel , De VPC…. Verenigde Poolse Compagnie die naar indonesie voer en de wereld voorzag van kruiden en specerijen.
  http://www.nrc.nl/carriere/2013/08/29/megaorder-scheepsbouw-bezorgt-vooral-buitenlandse-technici-een-baan/
  Er is maar een volk dat schepen kan bouwen met zoveel ervaring en kennis en dat zijn Hollanders !
  Wat een leugen dat er geen personeel te vinden is in Nederland…
  Het zal het welbekende prijskaartje wel weer zijn..
  Veel succes met die prutsers…
  http://www.youtube.com/watch?v=eTDefsnUQGA

 2. @ Bas,

  Als 26- jarige ben ik HBO afgestuurd in Bouwkunde. Ik werk tegen minimumloon, nu bij een middelgrote bouwer ergens in de Randstad. Het is mijn derde werkgever al. Elke keer twee of drie halfjaarcontractjes. En dan geen verlenging. Want je hoort tot de flexibele schil.
  Ik wil graag alles aanpakken/ ben bereid een leer werktraject in te gaan ( bijv. elekrotechniek of werktuigbouw.) Maakt niet uit wat. Als ik maar zicht heb op een baan met uitdaging, niveau en perspektief. Geld maakt me nog niet zoveel uit. Maar niemand heeft me iets te bieden.
  En om opnieuw een voltijds HBO studie te gaan doen zie ik (nog) niet zitten. Dat is mijn realiteit. Eeen voorstadium voor Griekse toestanden?
  Laat iemand die me wil helpen me maar een mail sturen…..

 3. In de jaren zeventig en tachtig naast mijn reguliere baan economie en rechen gestudeerd, tevens vele certificaten van de open universiteit in comutertechnologie. Heel veel sollicitaties gedaan, vnl. via headhunters. Jaren later nog enige headhunters tegengekomen. Uitleg waarom ik nooit ben aangenomen bij gerenomeerde firma´s: de directie Wilde mij dolgraag inlijven, zelfs voor bovengemidelde salarissen, maar helaas hadden toekomstige collega´s en andere randfiguren ook een stem in het aannamebeleid en dezen dachten allemaal hetzelfde, zo´n slimmerik is teveel concurrentie voor onze eigen carrieres. Zo bleef ik als een sukkel bij een hogeschool werken, waar je als een college een boek voorlas weer je werk had gedaan. Hoe je het ook doet, er is mar een manier om ergens goed terecht te komen: politiek in of via vriendjes ergens binnenkomen. Zoals ook tegenwoordig.

 4. @ Peter:
  – Je hebt een afgeronde technische opleiding op HBO niveau
  – Je bent jong
  – Je bent ambitieus
  – Je hebt enige werkervaring
  – Je hebt niets te verliezen
  En als je ook nog ongebonden bent, zou ik je dringend adviseren je kansen buiten Europa te onderzoeken.
  Hoewel natuurlijk sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur zou je kunnen denken aan Australië, Nieuw Zeeland, Canada, Maleisië, Singapore of wellicht een Zuid-Amerikaans land.
  De straten zijn daar evengoed niet geplaveid met goud maar in termen van “iets opbouwen” of “maximale ontplooiing” is de kans buitengewoon klein dat je hier uiteindelijk zult kunnen terugkijken op een rijk leven (in financiële en niet financiële zin).
  Neem je tijd, praat met mensen, probeer te netwerken, benut het internet, voor hetzelfde geld zit men daar ook niet op jou te wachten maar probeer het in ieder geval.

 5. Zal de komende oorlog in het Midden-Oosten voor werkgelegenheid zorgen in de wapenindustrie? En zal er dan een algemene mobilisatieplicht komen waarin alle mannen bvan ons land moeten vechten in het Midden-Oosten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: