Groei in Europa is aan het vertragen

0

De dienstensector en de industrie in de eurozone zijn in juni gegroeid, maar de groei is wel aan het vertragen. Dat blijkt uit de samengestelde inkoopmanagersindex zoals berekend door het Londense statistiekbureau Markit Economics. Het is een nieuw signaal dat het economisch herstel in Europa afkoelt.

De samengestelde inkoopmanagersindex (PMI) kwam in juni uit op 56 tegen 56,4 in mei. Het cijfer is wel iets beter dan verwacht, want economen rekenden op een daling tot 55,8, aldus het persagentschap Bloomberg. Een cijfer boven 50 wijst op groei, onder 50 op krimp. De stijgende werkloosheid in de eurozone en de besparingsplannen die overal opduiken, maken de consument voorzichtiger in zijn uitgaven. Dat betekent dat de uitvoer de hoofdmotor van het herstel is geworden.

De PMI voor de dienstensector kwam in juni uit op 55,4 tegen 56,2 in mei en onder de economenverwachting van 56. Voor de industrie kwam de inkoopmanagersindex uit op 55,6, onder het cijfer voor mei (55,8) maar nipt boven de verwachting (55,5). ‘De PMI zal de komende maanden waarschijnlijk blijven verzwakken’, zei Natixis-econome Costa Brunner aan Bloomberg. ‘In termen van groei van de wereldhandel ligt het beste achter ons en we mogen niet veel bijdrage verwachten van de consumentenvraag. Het economische plaatje oogt niet zo positief meer.’

Volgens Markit Economics wijzen de PMI-cijfers op een bbp-groei van 0,6 tot 0,7% (op kwartaalbasis) voor de eurozone in het tweede kwartaal. Ken Wattret van BNP Paribas verwacht daarna een tragere economische groei. Dit zou de ECB ertoe moeten aanzetten haar rentebeleid nog een heel lange tijd onveranderd te houden, meent de econoom.

Via: De Tijd