Groeiverwachting Nederland opnieuw omlaag

5

De Europese Commissie heeft de groeiverwachting voor 2019 voor Nederland voor de tweede maal verlaagd. In februari werd die reeds bijgesteld van 2,4 procent naar 1,7. Daar gaat nu nog wat af tot 1,6 procent. We schrijven 7 mei 2019. Als deze trend zo gaat aanhouden…? De Commissie wijt het slechte nieuws aan lagere consumentenbestedingen. Veroorzaakt door een negatiever sentiment en lagere economische groei. Is het een wonder… Dat sentiment uit zich onder meer in het vertrouwen in de woningmarkt. Dat voor het eerst in viereenhalf jaar daalt. Die 1,6 procent zou trouwens ook in 2020 niet hoger gaan. Dat belooft dus…niet veel goeds!

Alle in hetzelfde bad

Tegelijk tempert de Commissie de groeiverwachting voor de economie van de EU in haar totaliteit. Naar een nog lager niveau zelfs, van 1,4 procent. Tja, dan kan er aan het volgende misschien iets gedaan worden, en wel dringend? De EU verliest elk jaar zo’n 50 miljard (!) aan fraude. BTW carrousels in het bijzonder. ‘Dit blijkt uit onderzoek van ruim zestig journalisten van verschillende media en platforms. Ook het Nederlandse onderzoeksplatform Follow the Money was betrokken bij het onderzoek.’ Een Vlaamse politicus had hier anders al in 2012 dé oplossing voor. We lezen dat de EU dit wel heeft opgepikt maar niet voldoende toepast? Dat was dan anno 2015/2016. We hebben zelf trouwens nog een betere oplossing om fraude met dergelijke carrousels te stoppen. Stop alle handel en transport in de blockchain! Supply Chain Management: read all about it!

Spanningen

Of de EU kan inspiratie vinden in het op Biflatie recent besproken boek Moneyland? Als ze maar niet wéér de gewone man en vrouw in de straat om geld komen vragen. Want wij hebben al gegeven! Wat u…? Ongetwijfeld wegen de internationale spanningen ook op de Europese economie. Die worden door de VS veroorzaakt, dat ligt dus in de praktijk zo goed al buiten het bereik van de EU. Het is en blijft bang afwachten op dit gebied…