De grondstoffen raken op!

earthOp 20 augustus 2013 was het Earth Overshoot Day (EOD), de dag van het jaar dat de mensheid alle hulpbronnen opgebruikt heeft die de aarde in één jaar produceert.  Op een goeie 7 maanden hebben we dus al het volledige ecologische budget verbruikt en teren we voor de rest van het jaar op de natuurlijke reserves.

Putten uit reserves voor de toekomst

Ons consumptiegedrag loopt mank en dit is te wijten aan het stijgende verbruik van grondstoffen door een groeiende wereldbevolking.  Vooral in Azië worden burgers rijker en gaan ze anders en meer consumeren.  Om een voorbeeld te geven : om aan de behoeften van alleen al Japan – zelfs geen groeiland – te voldoen is er 7,1 maal de oppervlakte van Japan nodig!

Elk jaar vroeger

Sinds de eerst EOD in 1986 valt de dag in kwestie elk jaar vroeger.  We putten dus de reserves van de aarde steeds sneller uit.  De Vlaamse Milieu Maatschappij geeft enkele tips om aan het milieu te werken in de dagelijkse praktijk : eet minder vlees; kies voor lokale bioproducten; laat de auto zoveel mogelijk staan en ga te voet, met de fiets of het openbaar vervoer; beperk je energieverbruik door maximaal te isoleren, te kiezen voor energiezuinige toestellen en sluipverbruik te vermijden.

6 reacties

  1. enkele tips om aan het milieu te werken in de dagelijkse praktijk : eet minder vlees; kies voor lokale bioproducten; laat de auto zoveel mogelijk staan en ga te voet, met de fiets of het openbaar vervoer; beperk je energieverbruik door maximaal te isoleren, te kiezen voor energiezuinige toestellen en sluipverbruik te vermijden.

    check 🙂

  2. Als je bedenkt, dat in 200 jaar de mens alle voorraden uitput, die 4 miljard nodig gehad hebben om opgebouwd te worden, dan put de mens jaarlijks de voorraden voor dat jaar in de eerste 2 seconden toch al uit.

    1. En voor die 200 jaar heeft de tijd nagenoeg duizenden jaren stilgestaan en niemand die er bij nadenkt? is dit toeval of zit daar een plan achter?

  3. Niets bijzonders aan de hand,het is nou eenmaal een gegeven dat aan alles een keer een einde komt,en dat geld zeker ook voor deze wereld,
    Eigenlijk kan iedereen dit weten,het is 2000 jaar geleden voorzegd,en het klopt exact,er ontbreekt niets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: