Grote banken moeten ook kunnen verdwijnen

1

Ook grote financiële instellingen in moeilijkheden zullen in de toekomst opgedoekt moeten kunnen worden. Dat heeft Paul Volcker, adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama en een gewezen voorzitter van de Federal Reserve, tegenover de denktbank Peterson Institute for International Economics gezegd naar aanleiding van de debatten in het Amerikaanse Congres rond de hervorming van de financiële markt. Er moet volgens Volcker een sterke regulator komen die in staat is om financiële bedrijven te ontbinden. Volcker stelt dat de grote reddingsoperaties van de Amerikaanse overheid bij de verzekeringsgigant American International Group (AIG) en andere financiële instellingen de verwachting heeft gewekt dat er altijd een reddingsnet klaar ligt, waardoor de vrees voor een catastrofe verdwijnt en er een gebrek aan ethisch gedrag ontstaat.

“Er bestaat nog altijd de pereceptie dat er niet toegestaan kan worden dat gigantische en complexe financiële instellingen zouden verdwijnen,” aldus Paul Volcker. “Indien die perceptie niet wordt doorbroken, zal het risicogedrag echter verder worden aangemoedigd en zelfs gesubsidieerd. Dat zou ons op volle snelheid naar de volgende crisis kunnen leiden. Die bekommernis moet het centrale punt worden van de financiële hervorming.” Hij voegde er aan toe dat de overheid de mogelijkheid moet hebben om banken te ondersteunen indien dat noodzakelijk blijkt te zijn, maar indien dat geen oplossing brengt, is een liquidatie of een overname volgens hem de enige mogelijkheid. De Amerikaanse president Barack Obama probeert het Amerikaans Congres ervan te overtuigen om een hervorming van de financiële sector door te drijven, waarmee hij inspeelt op de verbolgenheid bij het Amerikaanse publiek over de rol van de banken in de economische recessie.

“President Barack Obama stelt dat een nieuwe wetgeving moet garanderen dat dergelijke uitwassen in de toekomst nooit meer mogelijk zouden zijn,” merkt het persbureau AFP op. “De Amerikaanse president meent dat de overheid een afdoende controle-mogelijkheid moet hebben, zodat roekeloze speculaties of gigantische risico’s door enkele grote partijen op de financiële markten nooit meer de globale economie kunnen bedreigen en geen negatieve impact meer kunnen hebben op het leven van de bevolking.” Paul Volcker, hoofd van de Economic Recovery Advisory Board van Barack Obama, stuurt er onder meer op aan dat banken in de toekomst niet meer tegelijkertijd klantendeposito’s zouden beheren en belangrijke activiteiten zouden ontwikkelen op het gebied van een aantal financiële producten. Dat was sinds de Grote Depressie van de jaren dertig van de Verenigde Staten in belangrijke mate beperkt, maar die regels werden elf jaar geleden gevoelig versoepeld.

Via: Express.be