Hoe een niet- faillissement van Griekenland enorme gevolgen gaat krijgen

26 Oktober 2011 zal volgens veel Europese politici de boeken ingaan als de avond/nacht waarin de Euro gered werd gered. Volgens de Jager is een stevig fundament onder de Euro gelegd en is de crisis bezworen. Vele media melden dan ook dat de 50% afstempeling op Griekse obligaties een enorme stap voorwaarts was om de schuldenberg te normaliseren. De werkelijkheid is echter een stuk vager. Veel algemeenheden zijn herbevestigd en details over het reddingsplan zijn er nauwelijks. Daarnaast is het genoemde percentage van 50% niet juist en wordt de indruk gewekt dat de schuldenberg van de ene op de andere dag gehalveerd is.

De totale schuld van Griekenland bedraagt zo’n 350 miljard, waar zo’n €70 miljard van de zogenaamde Troika bijzit die nog niet is aangeraakt. Het Grieks BBP bedraagt op dit moment zo’n €230 miljard euro, wat uitkomt op een schuld/BBP ratio van 122%. Aangezien veel banken zo slim zijn geweest de afgelopen maanden hun obligaties te verkopen aan de Europese Centrale Bank bezitten wij als Europeanen inmiddels zo’n €75 miljard aan Grieks staatspapier. Omdat op dit staatspapier ook geen afstempeling plaats kan vinden, dit zou de ECB namelijk in een keer insolvabel maken, blijft er nog zo’n €205 miljard waarvan 50% kan worden afgestempeld.

Dit betekent dat er ongeveer zo’n €100 miljard aan afgestempelde schulden kunnen worden weggestreept. Iedereen met een rekenmachine kan dus uitrekenen dat als er maar €100 miljard van de in totaal €350 miljard is weggestreept. Er is dus niet 50% maar slechts 28% daadwerkelijk weg . Hou daarbij in gedachte dat de grootste slachtoffers de Griekse banken en pensioenfondsen zijn. Er zijn weer nieuwe opstanden in Griekenland nadat er weer een bank moet worden geherkapitaliseerd en ook lijkt het onvermijdelijk dat de pensioenfondsen op termijn niets meer kunnen uitkeren.

Daarnaast heeft het IDSA besloten (pdf alert) dat de afstempeling geen daadwerkelijke ‘default’ is maar slechts een vrijwillige afstempeling. Deze technische uitspraak lijkt klein maar heeft waarschijnlijk enorme implicaties nu blijkt dat alle protectie die was te kopen op Grieks staatspapier nutteloos is geweest. Niet alleen worden kredietverzekeringen, oftewel Credit Default Swaps, gebruikt om te speculeren op een mogelijk faillissement van een land. Het wordt ook door veel partijen gebruikt voor het afdekken van risico’s. Nu een instituut besluit dat een afstempeling van 50% zogenaamd “vrijwillig” is, brengt dat nieuwe problemen met zich mee. Het vrijwillige aspect is overigens flauwekul, want waarom zouden Franse banken anders zo moeilijk doen om in eerste instantie zoveel af te stempelen?

Deze beslissing heeft dus niet alleen maar implicaties voor Griekenland, elk EU-land waarop tot voor kort verzekeringspapier kon worden afgesloten blijkt nu nutteloos. De kans dat hele portefeuilles geliquideerd moeten worden omdat het afdekken van risico nu niet meer mogelijk is kan enorme gevolgen hebben. Als je geen verzekeringscontract meer kan afsluiten op een land ben je eerder geneigd de obligatie zelf ook te verkopen, met als gevolg dat de rente gaat stijgen nu meer verkopers zich zullen aandienen. En dat terwijl de kosten van een “credit event” slechts een schamele €3,6 miljard zou kosten. In vergelijking met andere landen als Italie en Spanje is dat een verwaarloosbaar bedrag.

Nu de euro op korte termijn gered lijkt te zijn daalden de rentes op de obligatiemarkt even, maar ze zitten inmiddels weer in de lift. Op wat langere termijn zullen we zien of het niet-failissement van de Grieken daadwerkelijk zal zorgen voor het zoveelste geval van verkeerd ingrijpen door instanties die de markt op termijn laten omvallen. Als het verleden een indicatie is voor de toekomst ben ik er in ieder geval niet gerust op.

25 reacties

 1. Al deze maatregelen zijn alleen maar bedoeld om het volk voor het lapje te houden, in werkelijkheid zijn de E.U.-lieden bezig met de geplande ineenstorting van het huidige systeem!

 2. Het probleem is dat banken helemaal niet vrijwillig meedoen. Ze moeten meedoen anders gaan ze er op termijn zelf aan, wat toch wel een keer gaat gebeuren, want de andere landen redden het op termijn niet. De banken hebben te veel problemen en kunnen momenteel niet meer normaal functioneren, hadden niet voorzien dat rentes zo extreem zouden dalen en dat de economische groei zou stagneren. Het kan enkel op de been gehouden worden met geld, nog meer geld en dus ook meer schulden. Het blijven opstapelen zorgt voor een bubbel die ooit gaat knappen, want het schuldenprobleem wordt niet aangepakt, maar huist gestimuleerd, maak no meer schulden, en wat komt voor de generatie zullen ze dan wel zien. Niet duurzaam en gevaarlijk, maar toch onvermijdelijk. Totdat de meeste mensen in gaan zien dat hun geld toch niet zo veilig bij de bank staat.

 3. Bekijk het van de positieve kant: burgers krijgen meer tijd om zichzelf voor te bereiden en in te dekken voor de naderende ineenstorting. Een enorm financieel schuldenmonster is over Europa en haar burgers heen gedaald en houdt nu landen en burgers in een verlammende greep. De EU-top heeft 1 ding duidelijk gemaakt, het wordt niet meer zoals het was. Zelfs goedgelovige burgers beginnen onderhand te ‘voelen’ dat er iets niet in de haak is. Een teken dat de ware ellende de kritieke massa geleidelijk aan begint te raken. De oplossing is alles te laten klappen en opnieuw te beginnen. Met een nieuw monetair maar eerlijker systeem ZONDER rente en MET een focus op eigen kapitaal en waar bezit voor alle burgers.

 4. @HB. Daar ben ik het volledig mee eens. Ze zullen idd nog even diezelfde show op proberen te voeren, totdat er echt niemand meer in gelooft en dan de zaak inelkaar stort. Diegene, die er niet (meer) in geloven zijn begonnen met preppen. Zeker nu de politici nu weer eens voor de zoveelste keer hun incompetentie hebben getoond. En ik denk dat niet alleen Griekenland failliet is en ook niet alleen de PIGGS en wat banken, maar heel het systeem. En ondertussen worden steeds grotere groepen mensen in armoede gedompeld om dit ten dode opgeschreven systeem nog langer in leven te houden.

  We hebben idd een ander systeem nodig. Zelf ben ik een zgn. greenbacker (Money masters II – The wonderful wizard of Oz) , maar ook LETS (Barter) systemen kunnen prima werken. Zelf wil ik sowieso af van het geld uit schuld systeem en een goudstandaard zie ik niet als een sociaal alternatief, gezien nu de vermogenden nu juist op grote schaal goud opkopen. Verder pakt een goudstandaard ook niet het fractional reserved banking aan, wat toch wel een van de pijlers van de hervormingen moet zijn.

  We hebben een systeem nodig zonder groeidwang, want een groeidwang op een eindige aarde waar we al geconfronteerd zijn met peakoil en klimaatcrisis heeft geen enkele toekomst. Verder hebben we een duurzame, regionalere en menselijke toekomstvisie nodig.

 5. @M : Mooie analyse. Geen woord te weinig / te veel.
  De vraag die blijft is natuurlijk “waarom” en “in opdracht van wie”.

  Ik meen beide antwoorden te kennen, en heb ’t dan ook al veelvuldig aangekaart, ook op deze site.

 6. Het is maar beter om langzaam maar zeker jezelf gaan voorbereiden op wat komen gaat nl: een systeem reset dmv
  inflatie worden de schulden afgebouwd ten koste van de burger die het echt niet ziet aankomen. Ik vrees dat de meeste burgers overvallen zullen worden door de gebeurtenissen en niet zijn voorbereid. Zoals gewoonlijk zal de politiek weer met goede oplossingen komen, iedereen is al vergeten dat zij het waren die deze ellende zelf in de eerste plaats hebben veroorzaakt. Het is geen prettig ontwaken als de zgn Katastrophe Hausse ten einde is. Het is wel prachtig dat fraktioneel bankieren je hebt altijd geld genoeg als overheid/bank. Jammer dat de gemiddelde burger er zo arm van wordt, is ook aan de burger te wijten dat ie zelf niet niet op de hoogte is hoe ons financieel bestel werkt. Zolang je nog kan zet je laatste spaargeld in vaste waarden. Op Rutte en co maar beter niet vertrouwen, sterker nog doe en denk het tegenovergestelde van wat ze beweren. Tijd voor lekkere merlot op de Pampa, wat is Nl toch ver weg, gelukkig maar.

 7. Als je (nog) een baan hebt merk je nog niet zoveel, maar je zal je baan maar verliezen en op een steeds meer krimpende banenmarkt komen. Dan begint de persoonlijke ellende..

  Iemand zegt dat we naar een systeem moeten zonder rente, maar hoe ‘verdien’ je dan op risico’s? Bij innoveren hoort m.i. investeren en daar is meestal risico kapitaal voor nodig. Hoe krijgt dat dan vorm zonder rente?

 8. @HB
  Helemaal mee eens. Dat lijkt me een mooi systeem. Op een X leeftijd moet een hard werkende burger door sparen een huis kunnen kopen, gewoon door het ‘op tafel’ te kunnen leggen.
  Tot leeftijd X huur je een huis. Het kopen is interessant omdat de uitgaven aan huur en het sparen voor koop is komen te vervallen.
  Werken aan een einddoel.

  @sjaak en @’on-topic-tot-Griekenland-en-schuld’:
  Per land of per unie: We moeten niet alleen van de rente af. We zouden sowieso van een schulden-systeem af moeten. We zouden alles wat we moeten bouwen, innovaties en investeringen, moeten verwezenlijkingen met geld dat er IS. In dit licht zou ik akkoord kunnen gaan met een investering-belasting. Iedereen, danwel de doelmatige gebruiker, moet belasting bijdragen om het potje ‘geld voor investeringen’ te doen uitbreiden. Met dit opgebouwde (spaar)geld financieren we de dingen die moeten gebeuren in het land.

  Zo is er met het gedachtegoed van bijv. het huidige ‘wegenbelasting’ niets mis. De gebruiker betaalt. (Ware het niet dat er nu gedeeltes van wegenbelasting voor totaal andere middelen wordt gebruikt. Daar moeten we vanaf en dit moet tevens controleerbaar zijn, maar dat terzijde dat is ook een fout in het huidige systeem)

  Waarom denken in termen van schulden ?

  Waarom niet gewoon denken in termen als: Dit is onze buffer, waar gaan we het aan besteden ?

  Een bank is in het huidige systeem, in de functie als leeninstituut sowieso een rotte appel in het systeem.

  Het is toch van de zotte dat een bank, overeengekomen in het onlangs genomen besluit in Europa maar 9% fractionele reserve hoeft te hebben ?

 9. De gevolgen zijn te overzien.
  Zelfs de Paus is om.

  Enige tijd geleden al de artikel op de meer als uitstekende site.
  http://www.gewoon-nieuws.nl/2010/09/rothschild-keizer-zonder-troon-slot/

  Hierop zijn Rotschild en De Paus samen afgebeeld tijdens besprekingen.Wat is er besproken en wat betekent dit voor de EUSSR ? Voor ons.?

  Hij werkt voor de nieuwe wereldorde van de überjoden.
  Zie de ontmoeting met Rotschild …en noemt dit een wereldautoriteit voor vrede- goede doelen.

  Vaticaan pleit voor oprichting Wereld Autoriteit en Centrale Wereld Bank.
  Paus Benedictus XVI zal ongetwijfeld een grote rol voor het Vaticaan in de toekomstige Wereld Regering-Orde-Nwo in gedachten hebben.

  The Vatican called on Monday for the establishment of a “global public authority” and a “central world bank” to rule over financial institutions that have become outdated and often ineffective in dealing fairly with crises.
  http://www.cnbc.com/id/45013499

  Het Vaticaan heeft vandaag opgeroepen om een ‘wereldwijde publieke autoriteit’ en een ‘Centrale Wereld Bank’ op te richten, die boven de huidige ‘ouderwetse en vaak ineffectieve’ financiële instituten gesteld moet worden en eerlijk met crisissituaties moet omgaan.

  Kortom: de Rooms Katholieke Kerk wil dat er een Wereld Regering-wereldorde komt.
  Onafhankelijke wereld autoriteit met universele bevoegdheid
  Het Vaticaan wil daarom de oprichting van een ‘supranationale autoriteit’

  Landen moeten macht overdragen aan wereldregering
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=643354&r=1&tbl_archief=&

  Dat ze een paus zover krijgen en hoe is eerder vermeld. Trialateral commission doet haar werk.

  Dat de grieken uit de euro stappen is niet reeel.
  Dat die EUSSR op houdt te bestaan is niet reeel.

  Begrijp en besef hoe door een crisis wordt uitgezet en wat deze teweeg moet brengen .
  Ook de griekse crisis italiaanse en alle komende dienen voor dit überjoodse doel.

  Die Paus zegt niet voor niets..institutions that have become outdated and often ineffective in dealing fairly with crises…

  Schep een crisis:Je weet al dat geen land- instelling- orgaan ermee kan omgaan en deze oplossen. Dam maak je je gelovige wijs dat er wel een Bank en Wereledregering die fair dus eerlijk met de GEVOLGEN van een crisis kan omgaan .

  Besef begrijp…Dit betekent dat ook de Paus weet dat crisis bewust wordt geschapen en id die EU uitgezet

  Ook je EUSSR is bedoeld om haar macht over te dragen aan die wereldregering- orde van Rotschild en kleine ÜberElite Bilderberg Banken Multinationals Trilateral Com en .

  Dan te weten dat die überjoden totaal geen enkel respect hebben voor JEzus en een Christen zien als een onrein varken een untermensch. Christelijke waarden zeggen hun niets. Ze lachen erom. Jezus was voor hen slechts een een halve zool.

  Deze werkwijze en methodiek door Trilateral Com tot stand gebracht en uitgewerkt is aan een ieder te doorgronden.

  Je pakt iedere doelgroep -Christenen- met datgene en de personen die.
  Doordat Rotschild nu de Paus heeft heeft hij de halve de eu Zeker de piggs hangen aan zijn tenen. Goedgelovigheid ten top.
  Zo doen en gaan de überjoden te werk.
  Doorgrond vandaaruit weet je met wie je te maken hebt.

  Sla dit bericht op en stuur eens door.

 10. Ziehier ook de relatie tussen de zuidelijke landen aan de tenen hangend van een Paus ..

  De Paus zegt: Wereldorde-autoriteit en Wereldbank van Rotschild dus zo geschiedde. Geen enkele soevereiniteit left voorde land.

  Dit alles voor een ´eerlijke´ oplossing van de gevolgen van crisis.Eerlijk staat voor Christelijk . Daar lacht een überjood om. `Eerlijk` is alleen mijn bonus´.

  ´Eerlijk´ is mijn bonus- mijn belastingontduiking- mijn Fraude in de boekhouding e.a.
  Zo wordt er gedacht en vanuit gewerkt in die wereld.Wordt wakker.Vanuit de praktijk je mede gedeeld.

  Piggs landen– Varkenlanden– Untermensch landen– bestuurd door die kleine groep Übermenschen.
  Je Paus is een Über.en staat net als je koningin ver boven t gepeupel- t volk- t varken.. de pigg.

  Piggs landen daar is over nagedacht. Alleen jij bent en woont ook in een Pigg-land.
  De realiteit is harder als een kogel….

  Wordt wakker.. wrijf de ogen uit omtrent die Eu en Euro Paus en Wereldorde. En de financiele economische gevolgen van een crisis.

 11. ´Eerlijk´ is mijn bonus- mijn belastingontduiking- mijn Fraude in de boekhouding e.a.
  Zie hier alle artikelen… Gelegaliseerde Fraude: Accountants verhogen winstcijfers banken.

  Zo wordt er gedacht en vanuit gewerkt in Hun wereld.
  Dit botst met onze meer christelijke grondslagen- ideeen- waarde waarmee je opgevoed bent.

  Een christelijke heeft jaren nodig om tot besef te komen dat deze …oneerlijke….Fraude- Manipulatie -Liegen- een Crisis uitzetten in de Eu- Bonussen -voor een über juist eerlijk zijn.

  Ze hebben er recht op. Waarom en waardoor ?

  Besef dat je met dit soort in zee gaat en een Eu en Euro heb opgezet c.q. doorde strot geduwd is.

  Waarom en hoe kon de Eu en Euro zo gemakkelijk worden doorgedrukt ondanks referendum e.a. tegen …?

  Je bent een varken dus je stem telt niet eens. Je bent een unter dus wees blij dat je een stuk brood toegeworpen krijgt.

  Zie hoe zwak de argumentatie van die Paus is.
  Een wereldorde- Bank- ( Rotschild dus) -zou ´eerlijk´ zijn.
  Eerlijk betekent dat er een boosdoener is en een slachtoffer een gedupeerde.
  Een duidelijke Christelijke Waarde.

  Christelijke waarde zet de überjood in om zijn doel te bereiken.
  Het over de streep halen van je Beatrix en nu de paus belooft.
  Hoe gebruik en misbruikt je een waarde- een norm- een thema –een crisis.

  Besef dat slechts weinige weten en ooit t weten komen hoe deze Eu -wereldorde- wordt tot stand gebracht wordt en daarmee te laat zijn.

  Begrijp dat je met een heel ander ras -motieven beweegredenen -te maken hebt.
  Ze werken niet vanuit ons eerlijk .

  Ze hebben een eigen ´eerlijk´… een überjoods eerlijk.
  Een Rotschild- Bilderberg-Trilateral Com.- Banken ´eerlijk´.

  Deze ´eerlijkheid´ leidt tot het besmetten van polio- vaccins met SV40 Kanker virus . Brengt elk jaar 20 miljard aan Goede Doelen Kankerfondsen- geld op .En medicijnen geld 100 x hoger bedrag.
  Of het toevoegen van gevaarlijke stoffen als Squalene in de gewone griepvaccins.
  Dit zijn hun ´eerlijke bezigheden werkwijze ´..

  Eerlijk… Goed Doelen …zie je t verband de relatie van deze details welke de struktuur van de Elite Eu Euro laten zien.

 12. @Sjaak,

  Risicokapitaal kan gedekt worden met ‘risicokosten’. Stel een bedrijf wil innoveren en heeft geld nodig. Een volksbank of greenbacker kan dan een lening verstrekken met daar bovenop een vaste renteloze risicopremie (zie het als extra administratiekosten). Hoe groter het risico voor een volksbank hoe hoger de vaste risicopremie. De risicopremie is een vast % van de hoofdsom en wordt eenmalig aangeslagen bovenop de lening en staat vast voor de gehele looptijd van de hoofdsom. Zowel de lener als de greenbacker weet waar hij aan toe is. Het probleem met rente is dat het blijft voortwoekeren. Het is net als onkruid, schuld op schuld op schuld blijft maar voortstappelen en verlamd juist dergelijke investeringen.

 13. @Sjaak en HB,

  Waarom de innovatie of het idee niet onderbrengen in een nieuw bedrijf en dan investeerders zoeken die geld willen inbrengen in ruil voor een deel van het uitstaande aandelenkapitaal.

  Indien het succesvol blijkt profiteer je als investeerder, gaat het mis dan verlies je je investering.

  Komt geen rente aan te pas en er als er niet voldoende mensen zijn die willen investeren dan heb je of niet goed je best gedaan, of je innovatie is gewoon [email protected]#!# 😛

 14. Amen, Max 29.

  Je vergeet alleen te vermelden dat de Vaticaanse Bank sinds 1827 onder VOLMAAKTE controle van de Rotten Children staat.

  Ook de beurs-dragende Apostel, Judas, bleek uiteindelijk de verrader. Vergeet dat niet …

  Hoe de Paus (ALS het bericht klopt) bereid is geweest ZO ondubbelzinnig de ‘publieke dialoog’ (RC-controlled) over een wereld-omspannende financiële (RC-)’authoriteit’ te ‘openen’ is voor mij een raadsel, ècht !

  Ik, als mislukt Katholiek, zou echter grààg over dit onderwerp met de Paus eens een avondje willen kletsen ; ‘wellicht’ dat hij zich dan bedenkt … Hmmm…

 15. Koop spullen voor je geld, waardevolle dingen, een huis, enz. dingen die waarde blijven houden en verkoopbaar zijn na deze crisis.

  In de oorlog hebben mensen spullen gekocht en na de oorlog verkocht, degene die niets gekocht hadden en alleen geld over hadden, eindigden met 1 nieuw tientje.

  Denk hier over na, misschien is het een goed idee.

 16. RENTE, er wordt altijd vergeten, dat de Nederlandse Bank, het geld leent aan de banken, tegen een bepaalde rente dat wordt door gegeven met winst aan de klant, de Nederlandse Bank bepaald de hoogte van de rente inverband met de inflatie, dus volgens mij de regering verdient er ook aan.

  De banken maken winst voor hun aandeelhouders, de regering om de salarissen van de politiek in stand te houden, de oplossing ?, …. caravan bewoner worden, geen verplichtingen meer.

 17. In dit forum wordt gepleit voor een wereld zonder rente. Helaas is dat niet mogelijk. Ik zal U uitleggen waarom niet.
  Vooraf zult U het eens moeten zijn met een aantal stellingen.

  -Alle goederen op deze wereld zijn begrenst.
  Kolen zijn eindig, olie is eindig, zuurstof is eindig landbouwgrond is eindig, dienstverlening is eindig, voedsel is eindig enz.
  -Als je van begrenste goederen consumeert, zal er na consumptie minder over zijn.

  Deze stellingen zijn essentieel om vast te stellen, dat we in een schaarstemodel leven.

  Hoe werkt een schaarstemodel? Om dat vast te stellen moeten we een simpel schaarste model opzetten.

  Laten we zeggen een kolenmijn, waar we iedere dag dieper moeten graven om een emmer kolen te bemachtigen.

  Goed, ik heb vandaag een emmer kolen gedolven. Daar heb ik een dag over gedaan. De kolen zijn schaarser geworden, want ik moet morgen dieper graven. Als jij me vraagt kan ik die emmer kolen krijgen, dan leen ik je in pricipe een dag arbeid.

  Als jij nu morgen voor mij een dag gaat werken, zal die arbeid in een schaarsere wereld plaatsvinden. Die dag arbeid zal minder kolen opleveren, omdat je dieper zal moeten graven.

  Als ik met je ga ruilen, zal ik op zijn minst verlangen, dat ik mijn volle emmer kolen terug krijg. Dat betekent, dat ik de ruil door zal laten gaan, als jij morgen langer werkt, om de emmer vol te krijgen.

  Dat is de enige reden, waarom er rente geheven wordt.
  Deze rente is een natuurlijk gegeven, afhankelijk van de snelheid waarmee de kolen schaarser worden. Dus afhankelijk van de toename van de arbeid om de emmer vol te krijgen.

  Voor wiskundigen: rente is de eerste afgeleide van de schaarste.

  Arbeid wordt uitgedrukt in geld. De geschetste natuurlijke rente moet zich vertalen in een valutaire rente. Hier beginnen de problemen zich op te stapelen. Als de Centrale Bank zegt: we houden de rente laag, zou dat een besluit moeten zijn op de ontwikkeling van de schaarste. Het is echter een politiek beslissing, gefundeerd om de boel aan de gang te houden. Zo’n besluit vertelt je dat je morgen een emmer kolen kan delven met een dag arbeid. Feitelijk ervaar je, dat je 8 uur + 1 uur over doet om je emmertje vol te krijgen. Jij ervaart, dat je een uur extra moet werken, terwijl de overheid zegt, dat het in acht uur kan. Dat gaat voorbij aan de feitelijke situatie. Het aanwezig zijn van kolen is een fysiek gebeuren en geen besluit van de Centrale Bank.

  Rente laag houden wil dus zeggen, dat het verkrijgen van de emmer kolen van morgen weinig toename van de arbeid vereist! Maar is dat ook zo? Kennelijk niet en die divergentie zal zich wreken. Als je ontkent, dat de arbeid van morgen lager is, dan van nature zou moeten zijn, ontken je de werkelijkheid en krijg je de deksel op je neus.

  Waarom zijn de gevolgen niet direct desastreus? Overheden hebben al vele emmers kolen geleend, waarmee zij de schaartse hebben opgedreven. De natuurlijke rente zou dus sterk moeten stijgen. Immers er is een grote wissel op de toekomst getrokken. We moeten steeds dieper graven voor de volgende emmer.

  Tegelijkertijd ziet Jan Modaal of Joe Sixpack, dat bij zulke hoge schulden niet zo’n lage valutaire rente hoort. De mijn is al leeg geconsumeerd. Jan Modaal ziet de bui al hangen en bereidt zich voor op een slechte tijdperk met minder kolen. Hij doet zuinig met zijn kolen en wat gebeurt? De snelheid, waarmee de schaarste toeneemt neemt af. De opwaartse druk op de natuurlijke rente neemt af.

  Maar als Jan Modaal niet meer consumeert, dan neemt ook de economische activiteit af. Met andere woorden: als je een bepaalde rente vaststelt zoald de ECB doet, zullen de economische activiteiten zich daarop instellen!

 18. Bee Bee… op zich interessant .
  Rente en schaarste hebben zeker een relatie.

  Het begrip schaarste staat centraal in de economische wetenschap van nu op de universiteiten. Zie Heertjes en aanhangers. Economie wordt wel de leer van de schaarste genoemd.
  De economische methoden en technieken kunnen toegepast worden op alles dat schaarste kent: tijd, water, lucht, ruimte, huizen en natuurlijk geld.
  Schaarste dwingt tot afwegen wat we het belangrijkste vinden, tot prioriteiten stellen en tot het maken van keuzes.

  Wat in die hele opleiding ontbreekt en bewust ontbreekt is hoe Banken en Politici en Überelite hiermee omgaan.

  Je kan een baksteen gebruiken om over te rijden met fiets of auto. Je kan de baksteen ook gebruiken om een ruit in te gooien.
  Je kan een geloof zie- je Paus -en Christelijk geloof gebruiken om een nieuw wereldregering-autoriteit tot stand te brengen hulpje te spelen van Rotschild en Überjoodse Elite of om een gelovige een steun hulp en vertrouwen te geven in zijn leven.

  M.a.w er wordt misbruikt gemaakt van schaarste.

  Schaarste: armoede, behoefte, behoeftigheid, deprivatie, gemis, ledigheid, mangel, nood, ontbering, ontoereikendheid, stoornis, tekort.
  Tekort aan kennis inzicht doorgronden.

  Buiten dat is schaarste slechts een element uit en in een economie en samenleving. Schaarste-gebrek heeft een tegenpool Rijkdom-aanwezigheid van- gezondheid, Afdoend, genoeg, over, overvloed, veel, Toereikend, Voldoende, zat.

  De problemen van economen- kortzichtigheid… bedrijfsblindheid -geen overzicht- ontstaan dus hier.
  Ze relateren alles aan een element-pool. Als je inademt gaat dat na een uitademing.

  Bouw zelf eens aan een completer economische model waar schaarste niet alleen de dienst uitmaakt. Creativiteit- oplossingen- alternatieven .

  Kolen zijn eindig. Energie is on eindig. Kolen leveren energie
  Zoek iets anders. Haal energie uit de beweging van eb en vloed dagelijks tweemaal in de zee om je heen.
  Beweging levert en is energie .

  Economie is statisch- je model is statisch- vast -onbeweeglijk inert-.
  Uiterst inert traag- sluggish- lethargisch als vet in een te dikke vent of in zijn buikomvang. Dit vet brengt de dood.
  Bron van allerlei ontstekingprocessen later hart en vaatklachten e.a.

  Ondanks de eenzijdigheid zeer waardevol. Doch valt of staat met hoe t wordt gebruikt en nu door de Eu en Euro Banken en Elite wordt misbruikt.

  Waarom wordt tijdens studie nooit iets vermeldt omtrent Hoe mensen ermee om gaan. Dat bepaalt meer.

 19. Schaarste -Geloof

  Dat die Paus nu al zijn gelovigen overlevert aan Überjoden Banken en multinationals zegt alles over de Paus.
  Zijn geld Goud van de Nazies verkregen in 1945 en opgeslagen in t vaticaan.
  In ruil heeft hij via een netwerk van r-k priester-welke een valse identiteit maakte voor 3000 nazies per schip- met Rooms Katholieke valse identiteit- naar Z-Amerika gebracht.

  330 van de zwaarste zoals Mengele gingen via t Vaticaan zelf op de boot omdat zij anders herkend zouden worden.
  De Paus stuurt 3300 nazies ´gratis´ naar Zuid Amerika.

  De eenvoudige boer -gelovige hier gaat elke zondag naar de Kerk en bidt voor en om. Uitstekende hulp in zijn leven.

  Schaarste- Geloof – Rente.. Hoe ga je ermee om en hoe gebruikt je deze.

  Als je geloof ziet zie alles… ook de Paus hun hulp aan nazies het Goud verkregen via deze ..de corruptie-het boeren bedrog.
  Indien de economie zie alles… schaarste en veel erbuiten en ermee verbonden o.a. rijkdom energie beweging e.a.

 20. Ik probeer niet aan te geven, wat ik wenselijk of verwerpelijk vind.
  Als de overheid aan prijsstellingen doet, is voor een ieder duidelijk, dat dat leidt tot lege schappen. Als de overheid een rente bepaalt, die afwijkt van de natuurlijke, worden daar allerlei voor en tegenargumenten voor gegeven: arbeidsmarkt, economische bedrijvigheid enz.
  Wat ik probeer aan te geven, dat net als de lege schappen, er een wetmatigheid is, die in werking gaat treden.
  Wat je ermee kunt is je voorbereiden op een tijd, die de huidige generatie nog niet mee heeft gemaakt. We zien de voorbodes om ons heen: sociale onrust, voedselbanken, daklozen.

 21. Rente = de meerprijs op kapitaal voor gelopen risiko binnen een bepaald tijdsbestek.
  Punt.
  Anders krijg je mijn (geriskeerde) kapitaal niet te leen.
  Heel simpel.

  Mensen komen er steeds meer, dus laat ze maar dieper graven : de prijs blijft gelijk.

 22. Er is geen sprake van risico. Als je verbruikt is in een eindige wereld het restant lager.
  Geef ik jou vandaag een emmer kolen, dan zal ik op zijn minst een emmer kolen terug verlangen.
  Mijn emmer kolen heb ik vandaag met 1 dag arbeid kunnen bemachtigen.
  Morgen zal je meer dan 1 dag arbeid moeten verrichten om die ene emmer kolen te kunnen bemachtigen. Immers de hoeveelheid kolen is schaarser geworden. Dat verlangt meer arbeid.
  Als ik dus een ruil met je doe, die in de toekomst terug betaald wordt, zal dat afhangen van mijn visie op de toekomst. Hoe snel vermindert de hoeveelheid kolen.
  Denk ik, dat het snel minder wordt, dan zal ik een groter surplus verlangen om de deal door te laten gaan. Hogere rente.
  Denk ik, dat er voldoende kolen zijn, dan zal ik een minder surplus verlangen. Lagere rente.
  Je praat hier over elementaire zaken. Direct begrijpelijk voor een individu.
  Als je na gaat, dat arbeid vertaald wordt in valuta, dan wordt het verhaal complexer. De overheid kan de valutaire rente manipuleren door ze kunstmatig te verhogen of te verlagen. Daarmee het zicht op de realiteit vervagen. Wat je niet kan voorkomen, dat je op een gegeven moment met de neus op de feiten wordt gedrukt.
  Je kan zeggen: ik houd de rente laag. Waarmee je wilt zeggen de kolen van morgen liggen niet zo diep. Dat is een uitspraak. Maar als je feitelijk in de mijn gaat kijken liggen de kolen wel degelijk dieper, dan de overheid ons wil doen geloven.
  Wat er dan gebeurt is, dat je je emmer kolen niet meer uitleent, omdat je jezelf dan tekort doet. Stagnatie!!.
  Vandaag de dag lenen banken niet meer aan elkaar uit. Zij stallen het bij de ECB. Zij krijgen geen eerlijke prijs meer voor hun emmer kolen. Stagnatie!!

 23. beebee : “Er is geen sprake van risiko”.

  Pff… grapjas …

  Spaanse villa’s zijn MINIMAAL faktor 2,5 ingezakt de afgelopen 3 jaar.

  Ruwe olie = faktor 2,5 toegenomen in dezelfde periode.

  30% afschrijving op Griekse obligaties sinds afgelopen jaar …
  etc-etc-etc …

  Ik leen geen cent aan jouw soort uit hahaahaaa !!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: