Grote Ierse banken in de problemen: nieuwe bailout nodig

De Anglo Irish Bank Corp heeft een extra kapitaal nodig van 29,3 miljard euro. Waarschijnlijk zal dit bedrag nog verhoogd moeten worden met een extra 5 miljard om ook door een stress test scenario te komen. Dit heeft de Central Bank of Ireland laten weten. De Anglo Irish Bank heeft dus in totaal nog ruim 34 miljard euro nodig om weer financieel gezond te worden.

In 2009 werd de Anglo Irish Bank genationaliseerd. In het 2e kwartaal van 2010 maakte de bank nog een verlies van 10 miljard euro! Nog een leuk feitje, 73% van de Ieren denkt dat Ierland nog wel eens failliet zou kunnen gaan door de constante problemen met de Anglo-Irish Bank. DEe bank heeft tot nu toe al zo’n 25 miljard euro aan staatssteun van de Ierse overheid ontvangen. Indien de Ierse regering de bank niet had geholpen zou de Anglo Irish Bank failliet zijn gegaan.

Het lot van de in moeilijkheden verkerende Ierse bank heeft zwaar gewogen op de internationale obligatiemarkten. De spread tussen de rendementen op de tienjarige staatsobligaties van Duitsland en Ierland liepen deze week op tot een nieuw recordniveau als gevolg van het afnemende vertrouwen van beleggers in Ierland. Met het plakken van een zogenoemd ‘definitief prijskaartje’ op de kosten van het redden van het Ierse bankensysteem wordt gestreefd om meer duidelijkheid te verschaffen en de zwarte wolken boven de Ierse economie te verdrijven. Anglo Irish Bank had eerder aangegeven dat het nog zo’n 25 miljard euro zou gaan kosten om de bank te herstructureren.

In totaal heeft de Ierse overheid tot nu toe 33 miljard euro uitgetrokken om Ierse banken te helpen die door de kredietcrisis op omvallen stonden. Deze 33 miljard euro bedraagd circa 20% van het bruto binnenlands product (BBP). Dit bedrag kan dus gaan oplopen tot zo’n 70 miljard euro. Tijdens de zogenoemde Celtic Tiger boom hebben de Ierse banken miljarden uitgeleend aan projectontwikkelaars, waarvan naar verwachting een groot deel niet zal worden terugbetaald.

De Ierse centrale bank liet tevens weten dat Allied Irish Banks PLC (AIB) een extra 3 miljard euro nodig heeft tegen het einde van het jaar. Allied Irish Banks diende eerder 7,4 miljard euro aan extra kapitaal aan te trekken tegen het einde van 2010. De overheid zal later vandaag de plannen bekendmaken om AIB te herkapitaliseren. Allied Irish Bank is nu voor 18,70% in handen van de Ierse staat, dus dat belang zou worden uitgebreid tot meer dan 50%. De koers van de Allied Irish Bank staat momenteel ruim 20% in het rood. De notering van de Anglo Irish Bank aan de ISE (Irish Stock Exchange) is beëindigd toen de bank werd genationaliseerd door de overheid.

De Ierse overheid laat heeft laten weten vast te zullen blijven houden aan het streven om het begrotingstekort terug te dringen tot 3% tegen eind 2014. In het afgelopen jaar was het Ierse begrotingstekort van 14% het hoogste in de eurozone. Deze missie lijkt onbegonnen werk als je hoort dat de banken na de miljarden euro’s die ze al hebben gehad, nog steeds niet op eigen benen kunnen staan.

5 reacties

 1. Je zou toch zeggen dat ze dit niet eeuwig vol kunnen houden. 10 miljard verlies in 3 maanden tijd, dan kan je de geldkraan nooit meer dichtdraaien. Ierland is dus duidelijk het neiuwe probleemkindje van Europa.

 2. Maak niet uit Bob….. Jij betaalt dus er komen meer en hogere bedragen komende tijd.

  Het Bilderberg Thema in 2009 in griekenland was:
  Controlled Depression te vertalen met Beheersbare Armoede.
  Armoede valt op en Beheersbaar… Controle

  Zij hebben de werkelijke leiding en bepalen het beleid in de EU samen met ECB, BIS, de FEd en de banken.

 3. Maar volgens mij betalen de Ieren dit en ik niet maxdetak. Pas als ING weer bij de minister van fin. gaat aankloppen is het indirect mijn geld. Nou ja, abn natuurlijk ook, die hadden ook nog een verlies van een miljard ofzo over eerste deel van 2010. Jij hebt het over controlled depression, maar in de opkomende landen gaat alles juist een stuk beter in vergelijking met een aantal jaren terug. De economsiche machten zijn aan het veranderen van het westen, europa en de vs naar china, india en brazilie.

 4. Bob…lees eens Mathijs..
  de Euro gered… vergeet t.
  Nog een week om de euro te redden
  e.a.
  Wij betalen de prijs voor het wan- of gedrag van elk land in de euro.

  Bezie hoe, wie en wat betaalt.

  De zuidelijke landen, en roemenie, bulgarije e.a. zullen t juist rustiger aan gaan doen nu zij in de euro zitten.
  Dat ze hard roepen.. we gaan dit en dat bezuinigen is voor jouw en mij ..

  Wij moeten als goedgelovige wat voeding krijgen…alleen voor onze eigen goedgelovigheid natuurlijk.

  Het gaat echter alleen slechter.. let op en neem waar..hou je op de hoogte

 5. Met de abn schijnt het ook nog niet zo goed te gaan hoor, dat kost miljarden terwijl t al genationaliseerd is. Noem nog maar eens een bank die er heel goed vooostaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.