Grote verschillen in huizenprijzen tussen gemeenten

0

In 2009 waren bestaande koopwoningen in Nederland gemiddeld 3,3% goedkoper dan in het jaar ervoor. Ten opzichte van 2005 lagen de huizenprijzen in 2009 echter nog 8,4% hoger. De verschillen tussen gemeenten zijn daarbij aanzienlijk.


De prijsstijging van koopwoningen tussen 2005 en 2009 was in 10 van de 25 grote gemeenten in Nederland groter dan het landelijke gemiddelde. Koplopers waren Amsterdam (21,1%) en Utrecht (19,3%). In Enschede was de prijstoename met 3,3% het kleinst.

Ook de gemiddelde prijs van verkochte koopwoningen verschilde aanmerkelijk tussen de grote gemeenten. Dit heeft mogelijk te maken met de verschillende samenstelling van de typen verkochte woningen en lokale verhoudingen tussen vraag en aanbod. In 2009 was de gemiddelde verkoopprijs van woningen in Emmen het laagst. In Amsterdam was de gemiddelde verkoopprijs het hoogst. Dit blijkt uit gegevens van het CBS.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.