Grote vraag naar goud, ondanks lagere prijzen

4

Goud is niet echt geliefd door overheden, zeker niet na de recente daling van de goudprijs. Bij de burgers is het momenteel echter heel anders gesteld, voor hen kan het fysieke goud haast niet worden aangesleept. Er is een grote vraag naar goud, ondanks de lagere prijzen. “Goudhonger bij Belgen groeit” kopt dagblad De Tijd.

‘Goud is goedkoper geworden en iedereen wil kopen. Midden april was de vraag een week lang driemaal zo hoog als verwacht.’ Sindsdien is de activiteit wat teruggevallen. ‘De jongste weken lag de vraag naar goud zowat 30 procent hoger dan in februari en maart, die relatief kalm waren. De activiteit blijft hoger dan gemiddeld, maar is niet uitzonderlijk hoog.’ Ook handelaar The House ziet een hogere vraag naar goud. Jan Van Cutsem: ‘De activiteit schommelt sterk van dag tot dag en veel hangt af van de berichtgeving in de media. Particulieren zijn alert en kopen als de prijs lager is. De verkoop blijft stabiel. Sommige particulieren die jaren geleden goud hebben gekocht tegen een lagere prijs, nemen winst.’

Hogere premies

Gold Demand Extraordinary In Vietnam – Paying $217 Premium Over Spot” schrijft Goldcore. Na de opschorting wegens tekorten bij de US Mint wordt nu dan toch de 1/10de ounce Gold Eagle weer aangeboden – tegen een premie van ruim 40% boven de spotprijs. En ook in China worden gouden juwelen verkocht als zoete broodjes.

goudbaar 1 kilo

Overheden zijn bang voor goud

De overheden zien u veel liever in aandelen, obligaties, vastgoed en spaarrekeningen (die ze dan eventueel kunnen confisceren zoals in Cyprus het geval was); het zijn bestemmingen en vormen die ze kunnen controleren, traditionele beleggingen die de economie zouden ondersteunen (lees: de overheden uit de dringende nood helpen). Een koper van goud wordt beschouwd als een verloren prooi. Hij (en zij) “stapt eruit”, uit de ratrace naar… het einde ? Hij toont duidelijk geen vertrouwen meer te hebben in zijn overheid, zijn regering, het mondiale monetaire bestel zelfs dat met man en macht nog kunstmatig in leven gehouden wordt. Politici aller landen hebben immers panische angst van “het onbekende”, van verandering, hoe noodzakelijk ook.

Een nieuwe standaard

Na the Big Bang – met een enorme klap of een tergend langzaam leeglopen van de ballon die het huidige establishment decennialang met zoveel moeite heeft opgeblazen – moet en zal er “iets anders” komen, oprijzend uit het economische, monetaire en financiële puin. Lees verder op Goudvergelijken.nl