Haalt de rentestijging de voorsprong van inflatie in?

Er was behoorlijk wat tumult op de financiële markten nadat lady Gaga van de ECB op donderdagmiddag 8 september het rentebesluit van de ECB aankondigde. De ECB verhoogde de rente met 75 basispunten. De depositorente staat daardoor nu op 0,75 procent en de beleidsrente op 1,25 procent. De beurzen reageerden heftig en schoten even behoorlijk op en neer na de bekendmaking. Toch heeft de onzekerheid over de afremmende economische groei tot nu toe geen dramatische daling veroorzaakt terwijl in de samenleving ongeruste burgers zich afvragen hoe ze de winter moeten doorbrengen met voor velen onbetaalbare energieprijzen.

Wat is sterker

De grote vraag die al langer boven de markten hangt is of de centrale banken nog grip hebben op de inflatie. Zouden monetaire beleidsmakers nog in staat zijn om de exploderende inflatie af te remmen naar het gewenste percentage van ongeveer 2 procent. Veel marktanalisten roepen dat de ECB veel te lang heeft gewacht om de rente te verhogen. Met een inflatie van boven de 10 procent in de eurozone zou het onmogelijk zijn om deze in te halen als je tien volle procentpunten achter ligt. Vergelijk het met een hardloopwedstrijd over 10 km. Zet een snelle loper en een minder snelle loper aan de start en geef de snelle 10 meter voorsprong op de minder snelle loper. Bij de finish zien we dat de winnaar er 10 seconden over doet en de verliezer 11,5 seconden. Het verschil in tijd zal groter zijn naar gelang de afstand groter wordt. Als de rente het moet opnemen tegen een snellere inflatie dan kun je de achterstand alleen inhalen met sterke rentestijgingen. De vraag is nu, wie of wat is er sterker.

Strenge winter?

Het verschil tussen rente en inflatie zal groter worden naar gelang de inflatie sterker wordt doordat bij veel bedrijven de extreem hogere energiecontracten leiden tot doorberekening in hogere prijzen aan de consument. Vooral de sectoren met verwerkingsprocessen die veel energie vergen, zoals bakkerijen, smelterijen, ‘droge’ horeca, transport(dieselolie), enzovoort. Het doorberekenen van hogere bedrijfskosten in de maakindustrie zal in januari gebeuren omdat bij veel bedrijven de éénjarige contracten eind van het jaar aflopen. Het is voorspelbaar dat een strenge winter de gas en olieprijzen omhoog zal drijven. Het kan vriezen en het kan dooien, daarom zit de winter vol onzekerheden.

Wegtrekker

Maar wat gebeurt er als de consument bij het afsluiten van hogere energiecontracten afhaakt en de omzetten in het MKB fors gaan dalen, maar ook in de auto industrie en toeleveringsbedrijven, dus in de hele metaalsector. Dan zou de economie wereldwijd sneller kunnen afremmen dan is voorzien. De ECB verwacht in haar nieuwste voorspellingen over het hele jaar 2022 een inflatie van 8,1 procent, die in 2023 zou afzwakken tot 5,5 procent. Wat is dan wijsheid als het gaat om het rentebeleid. Zou de huidige en volgende rentestijging teveel zijn als de hardlopende inflatie ineens een wegtrekker krijgt en vroegtijdig in de “race to the bottom” inzakt? Die kans lijkt reëel. Hoewel mijn kansberekening niet is gebaseerd op wiskundige berekeningen maar op de aanname dat hardlopende inflatie wordt gefrustreerd door de angstige spreekkoren van het publiek langs de lijn. Het publiek is tot over hun nek overladen met schulden. De (her)financiering daarvan geeft buikpijn met de gedachte dat de hard oplopende rente roet in het eten gooit bij een nieuwe start voor de volgde krachtmeting.

De grote verliezer

Lang verhaal kort. De economische terugslag zou wel eens snel kunnen invallen als de inflatie-hardloper aan kracht verliest. Inflatie zakt in naar deflatie waarbij de tussenliggende fase van stagflatie mogelijk wordt overgeslagen. Mijn verhaal over 2 hardlopers gaat over topsport waar krachtmeting met bijbehorende spanning winnaars en verliezers oplevert. De op- en neergaande bewegingen op de financiële markten zijn goed vergelijkbaar. Eens verliest de topsporter aan kracht. Ooit daalt een topclub naar de onderste regionen in de competitie. Soms maken banken woekerwinsten maar gaan ze later failliet. Het publiek staat er bij en kijkt er naar.

GW

12 reacties

  1. “Het wordt deflatie zoals ook door Diederik Schmull wordt gesteld.”

   Ik volg deze ouwe rot ook en vrees dat hij gelijk krijgt. Misschien beter voor onze portemonnee waaruit we de dagelijkse boodschappen betalen. Maar wat te denken van de enorme schuldenberg die dan zwaar gaat drukken op een krimpend BBP? Ik voorspel dan een schuldencrisis annex bankencrisis in groot formaat. Maar geeft niet want komt de ECB ons redden met de CBDC, mits we braaf hun instructies volgen. Of zou dan de euro al gevallen zijn? Kortom, na heel veel saaie jaren hebben we spannende jaren in het vooruitzicht.

 1. “Het wordt deflatie zoals ook door Diederik Schmull wordt gesteld.”

  Ik volg deze ouwe rot ook en vrees dat hij gelijk krijgt. Misschien beter voor onze portemonnee waaruit we de dagelijkse boodschappen betalen. Maar wat te denken van de enorme schuldenberg die dan zwaar gaat drukken op een krimpend BBP? Ik voorspel dan een schuldencrisis annex bankencrisis in groot formaat. Maar geeft niet want komt de ECB ons redden met de CBDC, mits we braaf hun instructies volgen. Of zou dan de euro al gevallen zijn? Kortom, na heel veel saaie jaren hebben we spannende jaren in het vooruitzicht.

  1. Sorry, zat ff te klooien onder een column van James die door mij is geschreven. Maakt niet uit, het gaat om de boodschap. Als ik vervolgens een reactie dubbel plaats dan komt die boodschap vast goed over.

   1. Oké Gerrit, maar je moet wèl begrijpen dat wanneer er “James” boven het artikel wordt vermeld, er “automatisch” ook minder mensen op zullen klikken.

    Maar ik snap je wel ; ook ik bevind me regelmatig in de “hips-zone” wa-haa-haaaa !!!

  2. ‘Spannend’, ja. Vooral als het jolige jongensboek bij nader inzien blijkt te zijn geschreven volgens een horrorscript. Waarin verwachtingen en prognoses van vandaag, morgen al in de prullenbak verdwijnen. Waarin zelfs bezit en de rechten van 40 ABP pensioenjaren geen voorsprong garanderen, maar smelten als sneeuw voor de zon en bij de discount niet méér waard blijken dan ieders distributiebon.

  3. Ik ken geen land dat extreem schulden had opgebouwd in een deflationaire fase terecht is gekomen integendeel het eindigt altijd in extreme inflatie dat is altijd zo gewenst door de banksector/regeringen. Het zgn Cantillion effect geeft de insiders de voorsprong die de rest van de bevolking niet heeft
   .
   De huidige hoge aandelen koersen, hoge huizenprijzen etc zijn het gevolg van mega veel kredieten die werden uitgegeven, geld printen door centrale banken etc. We zullen nu gaan meemaken wat de argentijnen al tientallen jaren meemaken en er zijn velen andere landen die zelfde hebben meegemaakt.

   https://youtu.be/eO042CoahJ4

 2. De woorden (en daden) van de ECB zijn lariekoek. Wat de ECB voorspelt is altijd fout.
  Er was spraken van een tijdelijke inflatie…..maar wat is tijdelijk, een maand, een jaar of een decennia. Wanneer komt de piek en hoe hoog is die piek, dat weet niemand. Stel er breekt oorlog uit tussen Taiwan en China. Stel dat de Russen een atoomwapen inzetten. Stel dat Iran de olieproductie in het midden Oosten platgooien. Stel dat de Taliban, Pakistan (kernwapenmacht) in handen krijgt. Stel dat een terreurorganisatie een reeks zware aanslagen pleegt in Europa. Er zijn nog wel honderd zwarte zwanen te bedenken.

  In de praktijk zitten de Centrale banken er altijd naast (ook de ECB).
  Zelfs zonder een zwarte zwaan zijn de problemen in Europa enorm.
  Daarbij ontbreekt het aan leiderschap en dat is een slechte combinatie.

  Het wordt dus pappen en nathouden. Veel weggeven aan de kiezers, waarbij de geldpers vol blijft draaien. Dus zal inflatie hoog blijven, nog jaren en jaren. Tijdelijk is dus minimaal een decennia of misschien tot het gaatje!

 3. Had ik maar bitcoins gekocht ipv een eigen waterbron.

  Had ik maar een groot huis gekocht , ipv die kleine blokhut en een stuk land en bos.

  En was ik maar in nederland gebleven, dan kon ik ten minste de vlag op zijn kop hangen , als protest!

  Dat zou ze leren!

  Of een blog die ze de waarheid zou zeggen! Zoals biflatie.nl , ninefornews.nl of jensen.nl! of zo….
  met allemaal linken!

  Dan kon ik in ieder geval ’the great reset’ overleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: