Hackers galore op Twitter en YouTube

Zowel Twitter accounts als YouTube kanalen zijn de laatste dagen gehackt. Hackers in overvloed, inderdaad. Persoonlijk werd ik ook gehackt! Nou ja, mijn pasworden dan toch. Google bracht me de boodschap dat maar liefst van 154 van mijn accounts de paswoorden gehackt zijn. Ik controleerde eerst of dat bericht wel degelijk van Google kwam. Want dat moet je ook altijd doen! Maar het klopte. Die moest ik dus allemaal veranderen. Wat doe je d´r aan?

Video met boodschap

Wat YouTube betreft merkte ik een paar dagen geleden (we schrijven donderdag 16 juli 2020) dat er iets aan de hand was. Zowat dagelijks check ik de 50+ kanalen waarop ik (gratis) geabonneerd ben. Het viel me op dat bij verschillende je niet meteen op het kanaal zelf kwam. Maar op een andere video, met steeds een prominent uit de cryptowereld. Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum in een vraaggesprek. Of Brad Garlinghouse van Ripple die werd geïnterviewd. Allemaal echte gesprekken en interviews. Maar het was de bijbehorende tekst, boodschap die ongewoon was. Ik zou namelijk gratis bitcoin krijgen, indien ik een klein bedrag in BTC overmaakte naar een bepaald adres. Nu is er al weinig in het leven gratis, maar in de cryptowereld is het niet ongewoon om bijvoorbeeld airdrops te krijgen. (Een airdrop is een distributie van een cryptocurrency-token of -munt, meestal gratis, naar talloze wallet-adressen. Airdrops worden voornamelijk geïmplementeerd als een manier om aandacht en nieuwe volgers te krijgen, wat resulteert in een grotere gebruikersbasis en een bredere uitbetaling van munten.) Wikipedia.org. De boodschap met video keerde soms ook terug tijdens de onderbrekingen voor reclame.

Gratis…maar vast met een staartje

Maar gratis bitcoin, het dubbele tot wel het tienvoudige van wat ik verzocht werd over te maken? Omdat ik wel wat gewoon ben op het internet, wist ik meteen dat hier fraude, oplichting in het spel is. Mijn echtgenote krijgt dan weer dagelijks emails, en die bestaan uit twee soorten. Er is een belangrijk bedrag aan bitcoin beschikbaar, dat ze zogezegd gewonnen heeft. Of zij dus even haar bitcoinadres wil doormailen, dan zou die som in BTC uitgekeerd kunnen worden…NOT. Een tweede soort mails, maar dat heeft niets met cryptomunten te maken, zijn berichten dat er een pakje voor haar aangekomen is. Iets van waarde altijd, hoewel de precieze inhoud niet bekend is. Zeker bedoeld om haar nieuwsgierig te maken. En of ze dus even de 7,50 euro verzendingskosten wil afdragen. Gelukkig voor ons gaan we nooit op dit soort lekkertjes in. Nog een waarschuwing apart: klik nooit in een mail op een link. Die kan u namelijk naar een valse, gekopieerde website sturen. Identiek aamn de echte vaak. Als dit de site van een bank voorstelt, geeft u zonder er erg in te hebben uw paswoorden vrij! Hoe betrouwbaar of herkenbaar de afzender is, ga zelf naar de site en kijk wat die officieel meldt. Ook: wanneer iets er te goed uitziet om waar te zijn, is het ook meestal niet waar…

Iedereen gehackt?

Bepaalde Twitter accounts zijn ondertussen eveneens gehackt, zo verneem ik op Twitter zelf. Ook een site die ik aandoe op mijn dagelijkse online ronde op zoek naar het laatste nieuws. Twitter is heel vaak interessant. Want er mag niks gebeuren op financieel-economisch gebied of rondom cryptomunten, of iemand heeft het reeds gepost. Van het hacken van die Twitter accounts verneem ik dus daar voor het eerst.

https://twitter.com/loomdart/status/1283470761211113474

´Whatever Twitter eventually comes to say about the events of July 15th, 2020, when it suffered the most catastrophic security breach in company history, it must be said that the events were set in motion years ago.´ Theverge.com haalt een voorval naar boven van de lente van 2018. Toen bitcoin scammers, oplichters, zich voordeden als Elon Musk. Wie niet oplettend genoeg was viel voor het lokkertje. Een klein bedragje in BTC sturen naar niemand minder dan dit tech genie, en je zou véél bitcoin retour krijgen. Dit is wat Twitter zelf deed: de betreffende gecompromiteerde accounts afsluiten. Iedereen krijgt pas weer toegang tot zijn eigen account indien de dreiging afgewend is, het beveiligingsprobleem opgelost. Verder onderzoek volgt. Naar het schijnt werden zelfs accounts van Twitter medewerkers overgenomen door de hackers in kwestie. Twitter CEO Jack Dorsey had er dit over te zeggen: ´“Tough day for us at Twitter. We all feel terrible this happened. We’re diagnosing and will share everything we can when we have a more complete understanding of exactly what happened.”´

9 reacties

   1. Misschien zou u zich eens beter moeten informeren voor u zulke opmerkingen schrijft.
    Zowel Twitter en youtube als wel laboratoria die op zoek zijn naar een coronavaccin zij aangevallen door Russische hackers. Toeval nee goed georganiseerd ja.

    1. Kan net dit niet fake news zijn? Rusland en China, Iran, Venezuela en noem maar op – allemaal door de VS benoemd als nieuwe vijanden, en altijd weer in een slecht daglicht gesteld? Toeval nee goed georganiseerd ja,?

     1. Iedereen heeft het altijd over silicon valley in de VS maar Zhongguancun Beijing, China is velen malen groter en ze zijn ook veel verder op het gebied van technologie dan de Techbedrijven in de VS.
      Alleen lees je daar heel weinig over het probleem is dat de bedrijven in de VS allen maal beursgenoteerd zijn en verantwoording moeten afleggen aan de aandeelhouders het draait om winst

      In China worden groten Techbedrijven deels gecontroleerd door de overheid en komt er maar heel weinig nieuws over deze bedrijven naar buiten.
      Daar door hebben wij hier in het westen het idee dat de VS ver voor oploopt maar dat is helaas niet zo.
      Rusland is een schijn democratie en heeft al jaren lang een dictator (Poetin) alle oppositie wordt de kop in gedrukt dus ook geen controle door het parlement dit geeft geheimen diensten bijna vrij spel.

   2. Oh, word ik behalve door de EU misschien ook door Rusland bezoldigd? (I wish…maar ik moet de eerste euro of roebel nog zien hoor!)

    1. Mag niet verbazen. Selectieve en suggestieve drammerigheid heeft meestal een commerciële aandrijving (sales). Nog altijd te verkiezen boven zottigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: