Handelsoorlog tussen China en EU wordt grimmiger

Het duurde niet lang voordat China een tegenaanval lanceerde gericht op de Europese wijnexport, nadat de Europese Unie vorige week besloot heffingen in te voeren op Chinese zonnepanelen. De spanningen tussen de twee handelspartners loopt verder op, nu via Reuters bekend is geworden dat de EU van plan is naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te stappen vanwege Chinese heffingen op stalen buizen.

handelsoorlog

Heffingen

De Chinese heffing op de wijnexport is vooral gericht op de Zuid-Europese landen zoals Frankrijk en Italië die de heffingen op Chinese zonnepanelen steunde, maar niet zozeer tegen Noord-Europese landen zoals Duitsland, omdat deze tegen het plaatsen van heffingen zijn. Vanaf vorige week trad de heffing op Chinese zonnepanelen in werking, maar wel tegen een sterk gereduceerd tarief nadat sommige grote lidstaten, geleid door Berlijn, hoopten op een nieuwe overeenkomst met Beijing. Het Chinese handelsministerie zei dat de heffingen, die door de EU zijn ingevoerd, opgedrongen zijn ondanks Chinese pogingen via een dialoog tot een oplossing te komen.

Duitse minister: ‘EU maakt een grote fout’

De Duitse minister van economische zaken, Philipp Roesler, zei vorige week in een eerste reactie dat een overeenkomst moest worden bereikt om het conflict niet te laten escaleren tot een handelsoorlog. “De EU moet altijd onderhandelen en ik denk dat er nog steeds een kans bestaat om snel om de tafel te zitten om een eerlijke overeenkomst te bereiken. Een handelsoorlog moet worden voorkomen die niet alleen de zonnepaneelindustrie raakt”, zei hij op de Duitse televisie.

Chinese markt voor Franse wijn: €1 miljard

Het Franse handelsministerie veroordeelde de Chinese zet als “ongepast en verwerpelijk” en betichtte China ervan een nieuw front te openen in een sector die aanvankelijk niets van doen heeft met zonnepaneelsector. De Franse president Francois Hollande wil de EU-top van alle 27 lidstaten bijeen roepen om de solidariteit te benadrukken. China is de derde grootste exportmarkt voor Franse wijnen ter waarde van 1 miljard euro. Het lijkt erop dat Hollande zijn zin heeft gekregen nu de EU naar de WTO stapt. Het zendt namelijk een duidelijk signaal naar China dat de EU niet zal terugschrikken van juridische stappen als heffingen worden opgelegd als vergelding en niet gesteund worden via bewijsmateriaal. WTO-regels vereisen namelijk dat een land via een onderzoek duidelijk moet maken dat een bepaalde sector schade lijdt alvorens eventuele sancties kunnen worden opgelegd.

Handelsoorlog is begonnen

In februari won de EU een soortgelijk geschil over Chinese heffingen op röntgenapparaten. Het was toen voor het eerst dat de EU stappen ondernam tegen Chinees protectionisme. De Europese Commissie is ook nu ervan overtuigd dat deze zaak gezien zal worden als een vergeldingsactie zonder gedegen onderbouwing. Bovendien heeft Japan al eenzelfde procedure lopen bij de WTO over Chinese heffingen op stalen buizen.

China en de World Trade Organization

Zolang deze onenigheden binnen de WTO worden opgelost en de betrokken zich houden aan de afspraken is er niet veel aan de hand. Het gevaar is echter dat China de WTO-regels aan de laars zal lappen als bij hen het idee ontstaat dat de WTO partijdig is. China is pas sinds 2001 lid en zaken liepen niet altijd even soepel. China moest meer dan 7000 tarieven, quota’s en handelsblokkades versoepelen en nog steeds hebben buitenlandse bedrijven het idee dat ze niet alleen tegen Chinese bedrijven concurreren, maar ook tegen de staat.

Hoe loopt dit af?

Het escaleren van een handelsoorlog zal dramatische effecten hebben op de toch al zwakke wereldeconomie. De gedachten gaan meteen terug naar de jaren dertig toen het beruchte beggar thy neighbour beleid leidde tot een diepere economische crisis. Een verschil met toen is dat er nu legitieme internationale organisaties zijn waardoor conflicten beperkt kunnen blijven. Een voorwaarde voor dit succes is dat soevereine landen ze wel blijven respecteren.

9 reacties

 1. De EU zou zogenaamd goed zijn voor de lidstaten, maar door dit slechte beleid in Brussel hebben zij er nu voor gezorgd dat wij in Nederland nu verwikkeld zijn in een handelsoorlog met China.

  Zo zorgt de EU er bijvoorbeeld voor dat ik meer voor zonnepanelen uit China moet betalen omdat de EU het nodig vindt om hier een importheffing op te vragen. Wat heeft de EU er mee te maken? Hoe vrij zijn we nu in dit land/Europa. Wat hebben een stel minkukels in Brussel nu te maken met de prijs die ik betaal voor een zonnepaneel uit China? Deze heffing hebben ze zeker ingevoerd op de zonnepanelen-industrie in Europa? Een leuke vorm van lobbieën weer zeker?

  Ik vind het altijd een genot om Nigel Farage te volgen op Youtube. Tik zijn naam eens in zou ik zeggen en enjoy.

 2. Democratisch gekozen politici maken er altijd een puinhoop van. Het volk heeft namelijk slechts zeer, zeer beperkt sociaal inzicht en zij kiezen dus steevast de “leiders” die exact dat in de praktijk laten zien.

 3. Weet je wat OOK een handelsoorlog is? In China dingetjes laten maken tegen slavenloontjes en in het ‘welvarende’ westen die troep ruilen tegen op schuld gebaseerd fiat.

  Een fucking oorlog tegen de menselijkheid.

  Een handelsoorlog is een logisch gevolg van de door narcistische eeuwige groeidenkers bedacht circud die hun banale ambities opdringen aan de mainstream. 95% van de wereldbevolking is gevoelig voor en onderdanig aan sterke mainstream indoctrinatie en PhD marketingtechnieken.

  Daarom: de basiseconomie om de 95% te beschermen tegen de ‘rest’.

  1. Met excuus voor de tik- en spelfouten. Ik lijk wel een €2,99 Barbie. Vraag me af wat die Chinese arbeider denkt als ‘ie zijn tienduizendste Barbie bikini broekje om dat plastic lijfje heeft gefrummeld voor $3,- per dag.

 4. China is het land waar je niet bang voor hoeft te zijn.
  het is een kwestie van tijd tot de ballon springt daar.
  alles is kunstmatig door de overheid gesubsidieerd
  en de winst is door dat buitenlandse bedrijven daar nog steeds produceren.
  maar ze worden duurder en wij kopen veel minder.
  de eerste tekenen zijn dus zichtbaar solar panel worden met overheid subsidie gemaakt en goedkoop op de markt gedumpt.
  en alles met subsidie, mislukt hier en daar, subsidie creëert fraude, en dat meestal weer door de zelfde overheden.
  en subsidie in EU is het zelfde verhaal. op het moment dat de subsidie er is worden bepaalde mensen opeens zeer rijk.

  1. In Europa wordt die subsidie op zonne-energie ook gegeven, alleen in een andere vorm. Wat te denken van de hoge kWh prijzen die aan de bezitters van zonnepanelen wordet terugbetaald, als ze terugleveren in het net m.n. in Duitsland? En zo heeft ieder land in Europa wel een of andere regeling. Je moet kijken naar onder de streep en niet alleen naar ieder postje afzonderlijk.
   We hebben allemaal boter op ons hoofd als het over zonnepanelen gaat.

 5. Dick jammer dat je het blijkbaar niet weet , in ons land is er geen hoge prijs die de eigenaar van PV panelen krijgt voor terug levering. Er is sprake van saldering je mag wat je terug levert gewoon aftrekken van je verbruik. En als we onze planeet niet helemaal gesloopt en uitgevreten willen doorgeven aan toekomstige generaties zullen we toch duurzaam moeten gaan leven. O.a. door energie op te wekken m.b.v. zonlicht geen uitstoot een vervuiling . En dan te bedenken dat we nu 3 kolencentrales aan het bouwen zijn…totaal idioot..

 6. Henri. ik heb sinds 2004 zonnepanelen. En ja het is bij ons wel degelijk een hoge prijs (mijn kWh electriciteit is ca. € 0.09, wat ik betaal per kWh is echter ca. € 0,22, het verschil zit hem in transport en allerlei belastingen). Je kunt ook nog subsidies krijgen. Er zijn al diverse regelingen geweest.
  De hoge prijs waar ik over sprak gold m.n. voor Duitsland, maar daar wordt het zo langzaam aan ook steeds verder teruggedraaid.
  Ook moet je de cradle to grave benadering nemen voor zonnepanelen, d.w.z. wat kost het aan energie, grondstoffen, productie en transport om deze panelen te produceren en daar te krijgen waar ze nodig zijn. En met alleen zonnepanelen ben je er nog niet als je wilt terugleveren aan het net. Denk maar eens aan inverters etc.
  Voor het salderen geldt bijna overal bij ons dat je niet meer kan terug leveren dan je gebruikt. D.w.z. je krijgt daarboven nauwelijks of geen vergoeding voor je teruglevering. Lees hiervoor de vele droeve berichten van mensen, die dit ook dachten.
  Anders ligt het bij de zgn. island configuraties, maar daar is het zwakke punt de opslag in accu’s, nog los van het feit dat het over het algemeen duurder is dan grid configuraties.
  Dat het per saldo wel interessant kan een van de systemen aan te schaffen, ben ik met je eens. Maar als het gaat om besparen denk ik dat je meer zult bereiken bij het terugdringen van je gasverbruik. Kijk maar eens naar energie-equivalenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: