Harde Brexit heeft harde gevolgen voor Nederland

6

Het IMF waarschuwt dat Nederland het hardst getroffen land zal worden van de hele Europese Unie, in geval van een harde Brexit. De grootste verliezer van een no-deal uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal wel op de eerste plaats overigens het Verenigd Koninkrijk zelf worden. Dan volgt Ierland, wat natuurlijk heel logisch is. Daarna volgt Nederland als grootste verliezer. Het zou ons land meer dan 1% van het Bruto Nationaal Product (BNP) kosten. Zeg maar alles wat we met z’n allen produceren in een jaar. Het VK zal maar liefst 4% verliezen. Het Internationaal Monetair Fonds concludeert zelfs: er zijn géén winnaars, slechts verliezers, of de Brexit nu ‘hard’ of ‘zacht’ zal worden. Ja die Britten hebben er véél voor over om ‘ons’ te verlaten.

Nieuw referendum?

Ze zijn in Engeland nooit echt pro-Europa geweest wegens te duur, teveel regels, en te grote en makkelijke toestroom van migranten naar hun land. Vooral dit laatste weegt erg zwaar door bij de voorstanders van een harde Brexit. Een nipte meerderheid van Britten (51,9%) koos in juni 2016 dan toch om het lidmaatschap van de EU op te zeggen, wat de naam Brexit kreeg. De Brexit gaat in op 29 maart 2019. Het was één van de verkiezingsbeloftes van de Conservatieve Partij in 2015 om een referendum te houden omtrent dat lidmaatschap, bij monde van de toenmalige premier David Cameron. Het lijkt er op dat het VK als geheel zich nu pas de nare gevolgen voor de eigen portemonee realiseert. Er gaan dan ook weer luide stemmen op om een nieuw referendum te houden. Stemmen die eigenlijk reeds opkwamen direct na de (onverwachte?) uitslag van de volksraadpleging.

Zoek de verschillen: Harde Brexit vs. Zachte Brexit

Het verschil tussen hoe precies die uitstap praktisch te regelen – harde Brexit of zachte Brexit – is erg groot. Daarover wordt al maanden stevig onderhandeld tussen Brussel en Londen. Iedereen, alle landen eigenlijk verliezen veel, of verliezen sowieso, punt. Harde Brexit zou betekenen dat het VK op geen enkele manier meer deel zal uitmaken van de EU. Géén (beperkte) handelsafspraken tout court dus, wat wel het geval zou zijn ingeval de uitstap ‘zacht’ zal worden. Géén vrij verkeer meer van goederen, diensten, kapitaal en mensen. Geen enkele rekening meer houden met de Europese regels en wetten. In ieder geval zal het handelsverkeer tussen het vasteland en het eiland duurder worden. En verhuizen, reizen, migreren naar of van, zal eveneens een gecompliceerde zaak worden. Sommige handel (import/export) zal zelfs helemaal niet meer mogelijk zijn. Forse economische consequenties dus.

Waarschuwing voor maatschappelijke onrust na Harde Brexit

Het grote Amerikaanse Amazon (van de rijkste man van de wereld) waarschuwt voor maatschappelijke onrust bij een harde Brexit. Op de website van The Times staat in grote letters aangegeven dat het nog weleens falikant uit de hand kan gaan lopen. Doug Gurr, directeur van Amazon voor het Verenigd Koninkrijk, waarschuwde de Engelse politiek alvast.

Of een in-between misschien?

Een zachte uitstap zou zoiets betekenen als de relatie tussen de EU en Noorwegen. Dat land is géén lid maar heeft wel toegang tot de Europese interne markt, behalve dan voor visserij en landbouw. Misschien wordt de Brexit, wel iets ertussenin, een zogenaamde in-between, waarbij er een vrijhandelszone zou gecreëerd worden tussen Groot-Brittannië en de EU. Zoals altijd zal de tijd het uitwijzen. Wie het weet mag het zeggen!