Harde lessen voor China

Het Chinese nieuwe jaar is begonnen. Vorige week stond het leven even stil voor de hardwerkende Chinees en dat was meteen te merken in de goud –en zilvermarkt. Mede door de afwezigheid van één van de grootste kopers van fysiek goud kwam de prijs flink onder druk te staan. Maar waarom koopt de Chinees eigenlijk flinke hoeveelheden fysiek goud?

china

China heeft enorme valutareserves

China is de grootste exportnatie in de wereld. Andersom betekent dit dat het land de grootste importeur is van buitenlandse valuta, waardoor het enorme buitenlandse valutareserves heeft. Waar het land deze reserves in belegt, is een staatsgeheim, maar aangenomen wordt dat het vooral dollars en Amerikaanse staatsobligaties zijn. Dit enorme exportoverschot is voor Amerikaanse politici een doorn in het oog. Zij beschuldigen Beijing ervan de Chinese valuta omlaag te manipuleren (devalueren) om zodoende de export te stimuleren. Dit verslechtert volgens hen de handelsbalans van de Verenigde Staten, waardoor het banen vernietigt. Dat de Verenigde Staten sinds de oprichting van de Federal Reserve Bank (FED) in 1913 de dollar nu al bijna 100 jaar devalueert wordt gemakshalve even vergeten.

Historische perspectief

Deze problemen lijken misschien recentelijk, maar historisch gezien heeft het Chinese exportoverschot al menig Westers politicus geïrriteerd. In de negentiende eeuw, toen de zon in het Britse rijk nooit onderging, is het zelfs tot een conflict gekomen, die in de tekstboeken bekend staat als de Opiumoorlogen (1839-1842 en 1856-1860). Net als nu exporteerde China toen meer dan het importeerde, alleen was dat met Groot-Brittannië, indertijd de machtigste mogendheid.

De Chinese zilverstandaard

Nog een verschil was dat er geen dollars naar China stroomde, maar zilver. China hanteerde tot in de jaren dertig van de vorige eeuw, in tegenstelling tot het Westen, een zilverstandaard in plaats van een goudstandaard. De constante accumulatie van zilver was voor de Britse regering een bron van ergernis. Het probleem was dat de Britten de Chinezen eigenlijk nergens voor konden interesseren, behalve opium. Toen het Chinese keizerrijk een verbod introduceerde op het verslavende goedje zagen de Britten de bui al hangen. Om te voorkomen dat de handelsbalans met China verder zou verslechteren lanceerde Groot-Brittannië twee succesvolle aanvallen om zo de opiumhandel te kunnen hervatten.

Silver Purchase Act

Na deze eerste harde les volgde een tweede. In 1929-31 verkeerde de wereld in de Grote Depressie, maar China leek een deflatoire spiraal te ontlopen door vast te houden aan de zilverstandaard. Na september 1931 stapte vrijwel de hele wereld van de goudstandaard af, waardoor de wereldwijde devaluatie van valuta op stoom kwam. China bleef echter vasthouden aan de zilverstandaard, waardoor hun internationale concurrentiepositie verslechterde. De depressie kon niet buiten de deur gehouden worden. Helemaal toen de Amerikaanse president F.D. Roosevelt in 1934 de Silver Purchase Act tekende, die het Amerikaanse Ministerie van Financiën de opdracht gaf zilver op de markt te kopen om de prijs te stuwen.

Depressie in China

De zilverlobby had uiteenlopende redenen om de prijs van zilver omhoog te krijgen, maar de twee belangrijke waren:

 1. om de dollar te devalueren ten einde de handelsbalans te verbeteren
 2. om landen zoals China meer koopkracht geven in een poging ze meer Amerikaanse producten te laten importeren.

Het monetair beleid om inflatie in de Verenigde Staten op gang te krijgen veroorzaakte in China een depressie die het land ernstig verzwakte en een gemakkelijk prooi maakte voor Japans imperialisme.

Dollar is moderne opium

Tegenwoordig lijkt de wereld niet veel anders. Het is tegenwoordig dan niet zo dat het Westen voor Chinese producten betaalt met opium, maar de dollar en Amerikaanse staatsobligaties zijn geen waardevaste beleggingen meer op lange termijn. Kwantitatieve verruiming en het nul-procent-rentebeleid verzekeren de Chinezen ervan dat ze in dat Amerikaanse schuldpapier geen positief rendement in reële termen kunnen behalen. Op die manier bekeken lijkt de dollar een vorm van modern opium. Je weet dat het slecht is, maar ervan afkomen is lastig. Om dat risico af te dekken investeert China veel in grondstoffen, waaronder goud.

Wereldwijde devaluatie

Westerse mogendheden proberen daarnaast kosten wat kost een depressie te voorkomen door hun valuta wederom te devalueren. Om niet net als in de jaren dertig de depressie te importeren vanuit het Westen kiest China ervoor om de eigen valuta mee te devalueren door de eigen valuta te koppelen aan de dollar. Hierdoor tracht het land de eigen export te verzekeren, een les die ze geleerd hebben in de jaren dertig.

Martijn Berkelaar

19 reacties

 1. Nog los hiervan heeft China in Azië en China zelf nog een heel grote afzetmarkt. En nu de gemiddelde Chinees het wat beter gaat krijgen zal dat tot op zekere hoogte ook hun eigen binnenlandse afzet gaan stimuleren. Dat in tegenstelling tot de Westerse wereld.

  Ook investeren de Chinezen heel veel in het buitenland. Hun zgn. ODI, daar heb je hem weer, ziet er voor de toekomst heel goed uit. Eigenlijk ziet het ernaar uit dat deze trend niet meer te keren is. Tenzij wij in het westen tot protectionistische maatregelen overgaan en de Chinezen in de westerse wereld van hun bezittingen gaan beroven.

  En wat hun interesse in grondstoffen betreft, vnl. metalen bedoel ik dan, is het de hele westerse pers en wie dan ook ontgaan dat ze de LME hebben overgenomen. En opvallend is dat sinds die tijd ze niet meer met tekorten te kampen hebben. Een wonder? Nee, natuurlijk niet, ze spelen het spel alleen iets slimmer dan dat wij doen. Zo ook met de edelmetalen.

  Onderschat je tegenstander nooit. En die fout schijnen wij in het westen keer op keer toch weer te maken.

 2. Goed stuk, met plezier gelezen. China neemt op een dag de macht over en zijn zich nu alvast aan het prepareren. Die dollars worden momenteel denk ik ingewisseld voor grondstoffen, voorraden worden vergroot. De dollars nemen ze voor lief, want door die dollars zijn ze zo hard gegroeid, maar er komt een dag dat ze Amerika en de rest niet meer nodig hebben. Kunnen ze altijd nog wat olie voor kopen.

 3. China ratings firm warns of global ‘currency crisis’

  Rising sovereign debt levels in advanced economies are spawning a crisis that threatens to topple the dollar and other reserve currencies, a Chinese credit ratings agency warned Monday.

  Dagong Global Credit Rating said developed economies were spawning a ” currency crisis” by trying to prop up their economies through loose monetary policies following the 2008-2009 financial meltdown.

  Dagong says it is an independent private company but its chairman has previously advised the Chinese government, which has the world’s largest foreign exchange reserves.

  Meer: http://economictimes.indiatimes.com/news/international-business/china-ratings-firm-warns-of-global-currency-crisis/articleshow/18672417.cms

 4. China, met haar onbetrouwbare opgaven van haar financieel economische gesteldheid, haar naar schatting 64 miljoen leegstaande GDP boosting appartementen en haar reserves in buitenlandse ‘currency wars’ valuta. Wat nu? Goud kopen dus, en veel ook. China’s interne markt kan de afhankelijkheid van haar export (bagger pompen om al die slaven maar bezig te houden, aka export in China) niet overnemen. Een sterke goudgedekte renminbi verkloot haar hele export. Een standaard op goud, mandje, whatever, kan alleen als de euro en de dollar meedoen.

  Goud & zilver; assets of last resort? Iemand? Niet allemaal tegelijk svp.

  1. @houtskool : ik ben de mening toegedaan dat je mijn standpunt over (fysiek!) zilver- en goudbezit inmiddels wel kent, dus heeft een reaktie van min persoonj slechts weinig tot geen ènkele zin, op wat overmatige ‘overkill’ na dan-gn-gnn …

  2. En de cijfers die wij voorgeschoteld krijgen kloppen dus zeker wel? Euro en dollar the last resort? Dat dacht ik niet. Een nieuwe (digitale) wereldmunt? Zou kunnen, maar daar moeten nog heel wat registers voor open getrokken worden. Gezien de pro-actieve houding van de vooral westerse bevolking, die denken de rest van de wereld hun wil te kunnen opleggen, konden we nog wel eens voor verrassingen komen te staan. Wat dat betreft ben ik het zeker eens met KTM als hij zegt voor fysiek goud en/of zilver te gaan.

 5. Lees net dat Berlusconi het zowel in parlement als senaat op een paar procentpunten niet heeft gered. In Brussel kunnen de champagne flessen weer open. Hoewel… Grillo is eigenlijkd e grote winnaar en een van zijn verkiezingsbeloften was iedereen in Italie minimumloon en uitkeringen voor werklozen naar 1000 euro omhoog. Waarschijnlijk geen probleem voor Brussel, en het Noorden valt nog genoeg te hallen en anders zetten we evene de bankpersen aan.

 6. Alle mooie verhalen ten spijt over werelddelen die de macht willen, China, de Vs, Europa, Rusland…..

  Wie durft het aan om de werkelijkheid te benoemen en verder te kijken naar wat of wie er zich achter dit alles verschuilt, en aan de touwtjes trekt….

  Zoals in Starwars…

  Er is een darkside… en of je die nou duivel of satan of antichrist noemt… deze kracht is bezig om buiten hetgeen het oog kan zien…de mensheid te manipuleren. Angst en verdeeldheid zaaien..
  Haat en afgunst… en het lukt aardig…en vooral ook de mensen het idee geven van onmacht….

  Kijk maar simpelweg om je heen.
  Waarom? Dat is een goede vraag.

  Het antwoord is ook simpel. Omdat het licht de darkside altijd overheerst. En dat wil de machthebber van de darkside dus voorkomen.

  De mensheid weghouden van vrede, en dus ook van tevredenheid.
  En van saamhorigheid. Omdat deze machthebber hiermee zijn macht verliest…..

  Ik hoop dat dit eens door kan dringen, want dat is de KERN van de strijd die op dit moment gaande is.

  En wanneer je denkt dat dit een fabeltje is, spot het dan lekker weg.
  Dat is juist gewenst. En zijn beste truuk.

  May the force be with you…was bedoeld als een spottende klap in het gezicht. De opgelegde machteloosheid van een verborgen despoot.

  Het is niet voor niets dat de leiders van deze wereld al meer dan honderd jaar samenkomen in the bohemian grove om daar babylonische rituelen uit te voeren…

  En het bespotten hiervan past perfect in hun straatje…

  Alleen de mensen die hun simpele open verstand gebruiken en werkelijk durven zien en voelen wat er gaande is.
  De kern van wat er gaande is. Zonder de verbloeming.

 7. Mooi dat reacties hier voor plaatsing gemodereerd worden.

  Dat is de beste oplossing voor offtopic reacties!
  Ga zo door biflatie!

  Harrie

 8. -Door globalisering gaan bedrijven minder belasting betalen en burgers steeds meer
  -Door globalisering verdwijnen banen uit het Westen naar opkomende economieën

  12 redenen waarom globalisering een groot probleem is.(en een nog groter probleem gaat worden) Dit is het begin .
  http://freedombytes.info/2013/?p=829

  Uitstekend om de gevolgen van Global Governance -de reden dat die euro en eu-ropa is opgericht – eens van andere hoeken wordt beschreven

  Buiten de 12 zijn er meerdere en betere zoals de controle van Banken en multinationals.

  Het verdwijnen van MKB 13.000 per jaar nu failliet in Nederland
  Daar en over de gevolgen zou een artikel hier niet misstaan.

  Zelfs je Paus heeft zich in diverse artikelen uitgesproken voor een Centrale bank te zijn voor de gehele wereld -geleid door de bekende fams en dus weer private bezit. Met de gevolgen voor de burger.
  Zonder enig ankerpunt . ( Of is zijn geloof en daden het ankerpunt …?)

 9. 12. Door globalisering worden landen afhankelijk van elkaar: als één land omvalt, heeft dat ernstige gevolgen voor veel andere landen

  Nu al te zien hoe een nederlander begaan moet zijn met Italie Spanje Griekenland ……en de schulden van die landen moet betalen.

  Eu- ropa wordt door velen in Brussel en meerdere denktanks gezien als ‘ oefenpotje’ voor Hun Global Governance.

  11. Globalisering leidt ertoe dat landen voor essentiële goederen volledig afhankelijk worden van import.
  De noodzaak om lokaal te gaan en je geld zo veel als mogelijk van hun bank te halen is voor de burger het enig oefenpotje.
  Go local or die kan wel eens de toekomst worden.

  2 redenen waarom globalisering een groot probleem is. Cassandra club en
  http://ourfiniteworld.com/2013/02/22/twelve-reasons-why-globalization-is-a-huge-problem/

  We betalen een hoge pijs voor Hun potje Global. Te hoog . Doch hoe verberg je de werkelijk kosten en gevolgen op veel meer gebied.

 10. een onroerendbubbel kan lang volgehouden blijven worden.
  In nederland werden vanaf eind jaren 70 al kantoren gebouwd voor de leegstand.
  Nou goed het huizenverhaal kennen we in nederland. Dus china kan het ook nog lang volhouden hiermee.
  Bovendien heeft china nog een hele hoop chineesje die een dakje boven hun hoofd willen hebben.

  1. Onleesbaar, gele letters op zwarte ondergrond…
   Vrijwel 100% van zulk vormgegeven websites brengen ook ruis op de een of andere manier. Zal wel een occult subcultuurtje zijn…
   Niburu quote weleens een aardig artikel maar over het algemeen zien ze zelf het onderscheid tussen zin en onzin niet. Niet dat ze dat niet boeit ofzo… Zal wel te maken hebben met advertentie inkomsten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: