Biflaten vragen zich soms af waar iedereen nu zo moeilijk over doet. Biflatie behartigt het EN/EN perspectief waardoor een haast ongeziene flexbiliteit ontstaat, schijnbaar moeilijk te bevatten voor wie er (nog) niet mee vertrouwd is. Het systeem zou voor ons moeten werken, scanderen we. Jammer genoeg beschouwen velen ‘het systeem’ als de vijand waardoor we onszelf beperken. We kieperen vaak het kind met het badwater buiten maar zien niet wat het kind ons nog te bieden heeft, uiterst jammer en bijzonder pijnlijk. Geen geld voor onze pensioenen? Heb je vijand lief?

Uit het niets

Fractioneel bankieren laat toe om geld uit het niets te scheppen, dit is het zogeheten schijngeld. Het principe is eenvoudig en makkelijk in een beeld te vangen. We starten met 1000 fysiek geld en plaatsen dit op de bank. De bank mag dit uitlenen maar moet een reserve in kas houden, in dit voorbeeld 10%. Bij de eerste stap leent de bank 900 aan de schuldenaar die het geld op z’n rekening plaatst, dit legitimeert zijn bank om hetzelfde te doen. Bij de tweede stap leent de bank 810 en houdt 90 in reserve enzoverder. Na een aantal stappen wordt het duidelijk wat er gebeurt, als we alle bankrekeningen optellen dan blijkt dat bedrag veel groter dan de oorspronkelijke 1000 bij start. Als iedereen z’n geld afhaalt dan heeft de bank logischerwijs een probleem. Deze rudimentaire schets houdt vandaag de wereld in de ban, bijna onwaarschijnlijk maar toch gebeurt het (mind the boobytrap).

Naar het niets

Andersom, als iedereen z’n lening netjes terugbetaalt dan verdwijnt het schijngeld terug naar het niets en rest de oorspronkelijke 1000 in baar geld. Vreemd genoeg komt ook dat geld uit het niets, de stelling dat geld moet gedekt worden door goud is daarom een economische platitude. Dit is slechts een aanname gebaseerd op menselijke afspraken, het is geen onwrikbare natuurwet. Om deze platitude te doorzien kunnen we ons best een wereld voorstellen waarin papiergeld nog niet bestond, er is dan enkel goud als betaalmiddel. Stel dan opnieuw de vraag door wat geld (ic goud) gedekt wordt, los van wat gemompel zal het antwoord simpelweg ‘niets’ zijn. Of laat ons nog een stapje verder gaan, door wat werd de Kauri dan gedekt? Kortom, biflaten brengen de neutraliteit van geld terug in herinnering, geld hoeft door niets gedekt te worden en/of wordt enkel door niets gedekt. Maar wat heeft dit nu met onze pensioenen te maken?

Heb je vijand lief

Om verschillende redenen hebben velen een probleem met het fractioneel bankieren, dat is gekend. Zonder al teveel woorden maken we nu de vijand tot onze vriend, we kunnen hetzelfde systeem handig gebruiken om de pensioenkas te vullen. Nog niet over nagedacht? De volgende suggestie, bij afbetaling van een lening verdwijnt traditioneel het geld naar het niets, op dat moment wordt simpelweg een getal in een raster geschrapt uit het wereldbeeld. Stel nu dat we dat getal niet laten verdwijnen maar op de rekening ‘pensioenen’ boeken. Praktischer, telkens wanneer iemand een deel van z’n lening betaalt, komt dat ten goede van de pensioenkas. Op deze manier werkt het systeem voor ons, niet andersom. To think about? Sociale impact? Het kind en het badwater?

23 Responses

  1. Dat is wat we romantiek noemen, we zien nu heel andere dingen gebeuren, niet? Maar dit staat even los van het vullen van de pensioenkas door een kleine wijziging aan het systeem aan te brengen. Dit in lijn met wat systeemwetenschappers ons berichten, populair benoemd als ‘vlindereffecten’.

   1. Dat is wat “we” romantiek noemen… Ha ha We..? Romantiek ? Vlindereffecten ? Die kleine wijziging van jou is leuk op papier , nogmaals op papier krijg je alles voorelkaar. Al het monopoly geld , kijk eens naar buiten , alles is gebouwd , ingericht op basis van niks ,lucht vies geld wat er nooit had mogen zijn dus niet had mogen gebeuren .Die onbalans staat op ontploffen . Het stelen uit de pensioen pot door beleggers / speculanten in een boiling room is niet op te lossen met een kleine wijziging op papier ! Jouw dagen zien er anders uit dan van die mensen die dagelijks zoveel mogelijk moeten en willen verdienen over iemand anders rug.. Dagelijks word daar meer kapot gemaakt dan mogelijk is normaal gesproken. Iedereen op dat niveau met heel veel geld op zak QE1 QE2 QE3 QE4 enz stijf van de coke en totaal LOS VAN DE WERKELIJKHEID maken in een dag meer kapot dan jij en ik kunnen oplossen. Het probleem zit toch veel dieper dan de deflatie zijn gang laten gaan en de pensioenpot OPNIEUW vullen met ons echte geld waar echt voor gewerkt is. Als de boel eerlijk in elkaar zakt zit men short en word er niet een balans gemaakt maar weer verdiend. Deze manipulatie en schenden van natuurwetten begint nu reusachtige vormen aan te nemen gedreven door gekken met veel macht. Als je geld kan verdienen met geld is de beer uiteindelijk los.. Het systeem moet zo snel mogelijk klappen met alle “nodige” gevolgen van dien.. Als steeds meer mensen bewust van het systeem worden zal het vanzelf stagneren. Dat het gaat gebeuren weten we zeker maar wanneer ? Daar hebben we wel invloed op ! Je artikel ” zeg het voort ” laat dat ook zien. Kunnen we geen gedachten wisselen om een DVD of iets te gaan produceren om die aan zoveel mogelijk mensen te brengen en dat de boodschap en informatie zo doordacht is dat voor 50 % het kwartje valt en er daardoor beweging in de maatschappij komt . Welke info moet er opkomen en welke volgorde..? Crowdfunding een idee voor financiering of beter we lenen het bij een bank.. Op welke manier organiseren we de verspreiding.. Vandaag de dag in de media , leer je ook de trucjes om wat extra aandacht voor de actie te krijgen.. Maar de inhoud is uiteindelijk heel belangrijk dat spreekt voor zich en is doorslaggevend of het een verandering brengt. En de naam ? Een verwijzing naar Biflatie..? Kan jij dan wat exemplaren in Belgie rondstrooien ?

    1. Beste MaD, louter ter info, onze flyers hebben we inmiddels in de prullenmand gedropt. Onze werkdocumenten werden op Europees niveau vertaald in zes talen nadat ze werden verder gedragen door een vriendelijk EU-lobbyist die dat de moeite waard vond. Samen met de EU-lobbyist hebben we mogen vaststellen dat politiek met iets totaal anders bezig is, niet met het herstel van onze economie, noch met het welzijn van de bevolking. Het gevolg is dan ook logisch, onze teksten liggen – samen met die van veel anderen – op de hoop. Moest politiek er ooit zin in krijgen om er ook wat mee te doen dan kunnen de oplossingen ook doorstromen tot het collectieve bewustzijn. Vandaag passen we ons aan en dienen wetsvoorstellen in om aub onderwijs af te schaffen, het baat tot niets. En politiek doet rustig verder, eens kijken hoe we de Russen een hak kunnen zetten. De Russen en de Chinezen hebben hun eigen plan, zij willen het Westen onderuit halen. Omdat er ook mensen zijn die hun verstand willen gebruiken, wordt de eerder vermelde hoop met oplossingen steeds hoger. Ja MaD, maak maar een flyertje, er zijn er nog niet genoeg wellicht?

     1. Je vergelijkt hier een megaplan om duizenden dvds aan de gewone bevolking te verspreiden met een flyer richting politiek ? Met veel woorden uiteraard. Je schrijft de onderwerpen in reacties van de mensen “dood “naar ,mijn mening met boekhoudkundige oplossingen en vooral aannames. Als ik hier post krijg ik tegenwoordig direct een reactie van jou met zinsverbanden en woordkeuzes waar ik niet voor hier kom. Van de afgelopen twintig reacties zijn er meer dan tien van jou.. en ik begrijp je gewoon niet en de manier van communiceren is lastig te noemen.. No hard feelings he ! Niets persoonlijk ofzo maar op een verjaardag zal ik niet snel naast je komen zitten want ik kan je gewoon niet volgen. en ik denk dat Dick al naast je zit.. Hi Hi

     2. Beste MaD, louter ter info, in dit artikel wordt gezegd dat je het systeem van fractioneel bankieren ook kan gebruiken om de pensioenkas te vullen. Dit doen we door een kleine wijziging aan te brengen aan het systeem. Wil je dat op een DVD zetten en verspreiden? Dat je er enkel op uit bent om alles af te breken, is reeds geweten.

     3. Beste Werner , Als je eens goed leest begrijp je toch wel dat jouw theoretische wisseltrucjes JUIST NIET op die dvd moeten komen. Omdat de meeste mensen geen behoefte hebben aan politiek 24 boekhoudkundig geneuzel. Duidelijke uitleg daarentegen is noodzakelijk. Ook jij ziet het weer als afbreken en ik als opbouwen.. Alleen om een nieuwe schuur te kunnen plaatsen moet je de oude wel eerst afbreken.

    2. Beste MaD, wat betreft ‘vlindereffecten‘ …. In de moderne systeemtheorie bepaalt chaos de toestand van een systeem waarin zijn stabiele cycli plaatsruimen voor complexe, schijnbaar ordeloze gedragingen. Een chaos-venster is een periode waarin iedere invloed of prikkel van buitenaf tot dusdanige proporties kan worden ‘opgeblazen’ dat bestaande tendensen erdoor worden veranderd en er nieuwe tendensen ontstaan. Het ‘chaospunt’ is de cruciale toestand waarop tendensen die tot de huidige toestand van het systeem hebben geleid ineenstorten en het systeem niet meer kan terugkeren tot zijn vroegere toestanden en gedragsmodi, maar onomkeerbaar wordt gelanceerd langs een traject met een aangepaste structuur en bijhorende modus operandi.

 1. Geld als ‘waarde’ is reeds lang geleden achterhaald. ’71 meen ik. Hedentendage is geld slechts een door het elitair gezelschap afgedwongen intermediair om de machinaties van eeuwige groei te smeren. Coke voor de kindsoldaten.

   1. Alle ongedekte geldsystemen uit de geschiedenis zijn uiteindelijk naar “0” gegaan; waardeloos. De wereld accumuleert schuld i.p.v. waarde, leuk en noodzaak voor groei van een systeem. Het onttrekken echter van waarde aan iemands bezit (spaarrekening) is diefstal. De stimulans om het uit te geven is kunstmatig en slechts bedoeld om exponentiele groei te rekken. Zonder geforceerde groei kan geld haar waarde behouden via democratisch besluit; directe democratie en een (partiele en procentueel vastgelegde) dekking met edelmetaal. Of: Freegold, goud los van fiat dat als counterparty kan dienen t.o.v. fiat. Handelsoverschot –> inkoop goud –> duurdere munt tov andere valuta’s –> dalende export –> handelstekort –> verkoop goud –> clean float met goud als intermediair. Zonder WAARDE is iets waardeloos. Wat we binnen afzienbare tijd (wederom) gaan meemaken. Het langs politieke kanalen op kunstmatige wijze waarde toevoegen of onttrekken, aan geld of andere zaken, faalt altijd. Al 10.000 jaar. But this time is different?

    1. Beste Houtskool, elk geldsysteem draait op ‘0’-waarde, dit is niet waardeloos maar een graadmeter voor het redelijke evenwicht waarnaar een economie altijd streeft. Die schulden kunnen we tot nihil herleiden mits correct gebruik van het monetaire systeem. En als je dat graag ziet dan storten we morgen iedereen een miljard op de rekening, is allemaal mogelijk. Enkel voor de elite is dat blijkbaar niet mogelijk, die hanteren hun eigen economische wetten waaraan wij ons netjes blijken te conformeren. Het resultaat is werkelijk verbluffend, moest het niet zo pijnlijk zijn, zou je dan denken dat het allemaal een grap is. Hoeveel erger kan het nog worden?

    2. Bijkomende vraag Houtskool, stel dat we alle geld van de wereld op jouw rekening storten. Kan je dan ook de wereld opkopen? J/N? Hoeveel is je geld dan waard?

     1. Hah, nee… 94% zijn iou’s volgens mij, schuld dus…. fractioneel gerotzooi met private geldcreatie. Geld is NIETS waard; full faith & credit Werner. Monetaire permacultuur, weet je nog? Laat regio’s zelf het middel bepalen dat ze als intermediair willen gebruiken. Niet de politiek, noch de banken. Nou ja, dat komt wel straks. Who runs bartertown? https://www.youtube.com/watch?v=_Xetonjc3M8

     2. Beste Houtskool, heb je volgens jou nu een antwoord gegeven op m’n vraag? Ik zie het niet, misschien onduidelijk de vraag gesteld? Weet het niet.

 2. Misschien is het wel waardevol om even een tussenbalans op te maken van de status waarin(of waar tussen) we ons als nietig polderlandje nu bevinden. Rusland lijkt reddeloos verloren met een rentestand van 17 procent en een afwaardering van S & P naar junkstatus. De olieprijs op het huidige niveau betekent een snel naderend faillissement. En wij allemaal denken dat Putin dit koud laat? Ach ja, met toenemend geweld in Ukrain nog wat meer boycotten, is natuurlijk een heel wijs besluit van onze EU-ministerraad. Kijken we naar Griekenland. Vandaag(28 jan) werd bekend dat al 14 miljard van de banken is opgenomen. Een heuse bankrun dus. En ook daar een rentestijging naar 17 procent op de 3-jaarslening. Griekse beurs daalt in recordtempo, maar rest in de EU vertrouwt op Draghi. In de VS wordt al weer uitgekeken naar QE door dalende DJ en stijgende dollar. De dollar is te duur nu en daardoor neemt de export af etc, etc, etc. Kijk naar de stand van de Baltic Dry Index. Een vijfjaars-dieptepunt nu. Zo maar een kleine opsomming van wel heel belangrijke catastrophale bewegingen. Ach ja, zolang de MSM hier maar niet al veel aandacht aan besteedt, gaan we rustig door met ademhalen. Toch wordt het adembenemend spannend in de (zeer) nabije toekomst…

  1. Beste Piet, ik stel me echt de vraag of dit alles nu de vrucht is van onderwijs? Of stoten we hier tegen de grenzen van het intellect dat blijkbaar niet beter weet dan een dergelijke catastrofe te cultiveren? En dan zeggen dat we al iets van economie begrepen hebben? Het is simpelweg een tragische absurditeit, geen andere woorden voor nodig. Maar ja, ik weet wel, wat zijn we met al die verklaringen? De malaise gaat gewoon verder, met rasse schreden de afgrond in. Aan oplossingen geen gebrek, op die manier wordt het nog tragischer om waar te nemen. Wie durft er vandaag kinderen nog in de ogen kijken? Wij, de volwassenen?

 3. Ik zit meer met een filosofische benadering van het geheel … Doordat we geld uit niets creëren, en hiermee lucht/niets … kortom een fata morgana creëren, is de waarde van alles om ons heen eigenlijk ook geheel niets / niks betekend. De waanzin is, is dat veel.. heel veel … mensen deze fata morgana continue achtervolgen en ook nog geloven. Het beroerde is dat je hier ook nog in mee moet, omdat iedereen deze “waarheid” achtervolgt. Ieder kent onderhand hier wel de woorden van Henry Ford … als we eens wisten hoe het werkte … Gek genoeg is de hebzucht en de drang naar meer, dan ook alleen geschoeid op lucht … Hoe houden we elkaar dan eigenlijk voor de gek … ? Zelf vindt ik fractioneel bankieren de allergrootste hoax en diefstal die er bestaat. Waaraan overheden, banken en zelfs u en ik aan mee “moeten” doen … Zelf gecreëerde lucht (bijv. hypotheek), waarmee je met echte arbeid en energie nieuw gecreëerde lucht (rente) in lengte van dagen moet betalen. Waarbij deze gecreëerde lucht in vijf minuten bij de bank is gecreëerd …. de grootste boosdoener is voor mij rente. Dit zorgt voor een mathematisch onhoudbaar systeem. Andere boosdoener is voor mij het dogma “groei” … Met echte waarden (arbeid en energie) iets wat virtueel bestaat, virtueel terug betalen … kan er soms niet met m’n verstand bij … Hoe het anders zou moeten …

  1. Mooie insteek Frissie, hoe we elkaar voor de gek houden is bijna hallucinant te noemen. We houden ons zelfs bezig met problemen die al lang opgelost zijn, toch buldert de trein gewoon voort alsof oplossingen niet zouden bestaan. In die ‘groei’ ligt inderdaad veel besloten, dat komt in fases maar die vergeet men blijkbaar. Het systeem heeft nu de mensheid overgenomen, de gevolgen zichtbaar.

 4. Voor een doosje met boodschappen bij de super € 40 ( omgerekend Fl 88 ) betalen zegt al meer dan genoeg over de waarde van ons geld vandaag de dag. Daar had je eerder een halve kar boodschappen voor. En nu springt menig onwetende al een gat in de lucht als hij € 1,42 voor een liter benzine betaald,terwijl de olieprijs met meer dan 50% is gedaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: