Hebben huizenprijzen nog lange weg te gaan ?

5

De Nederlandse huizenprijzen zijn vanaf de piek in augutus 2008 nu met zo’n 16% gedaald. De gemiddelde huizenprijs ligt momenteel op hetzelfde niveau als in mei 2004. Aangezien veel media de cijfers vanaf 2005 presenteren en het indexcijfer daar op 100 stellen, hebben wij besloten om een grafiek van de huizenprijzen vanaf 1995 te maken.

prijsindex huizen 1995

Hierdoor is de trend van de afgelopen jaren beter zichtbaar en zet het de daling van de afgelopen tijd in perspectief. Er zijn partijen die vinden dat het huidige niveau een goed instapmoment is. (dat zei een voorzitter van een makelaarsvereniging in juli van 2012 ook al). Laten we het op wishful thinking houden. De kans dat de huizenprijzen verder gaan dalen is gezien de marktomstandigheden plausibel wat ons betreft. In een biflatie scenario (stijgende prijs van grondstofgerelateerde producten, voedsel en een dalende prijs van schuldegerelateerde producten, zoals huizen) zal de huizenmarkt nog niet verbeteren. Lees ook: 16,2% minder huizen verkocht op jaarbasis & Huizencrash zet door: Koopsom daalt 11,3%.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie