Hedge funds stappen weer in Griekenland

17

Ondanks het Griekse drama noteren de Griekse obligaties de laatste tijd weer op het hoogste niveau van de afgelopen maanden. Hedge funds durven weer in het zwaar getroffen land te investeren. Om een default te voorkomen heeft de Griekse overheid dinsdag voor 5 miljard aan obligaties verkocht, wat het overigens wel met woekerrentes weer moet terugbetalen. Is er weer een weg omhoog voor Griekenland of kan het pas uit de economische neerval ontsnappen wanneer het de eurozone verlaat en de overstap naar de drachme maakt? Obligaties van het land zijn sinds het dieptepunt in mei van dit jaar in waarde verdubbeld. Het niveau van maart is bereikt. Echter zijn 10jaars obligaties met een rente van ruim 17% nog steeds veels te hoog om terug te keren op de kapitaalmarkt.

griekenland wikimedia

Is Griekenland een koopje geworden?

Er is een zichtbare verandering geweest in marktsentiment sinds juni nadat beleidsmakers de noodzaak van een fiscale unie hebben onderkend”, aldus Richard McGuire, fixed income strategist bij Rabobank. Volgens McGuire handelen investeerders op dit moment vooral vanuit de gedachte dat de Griekse economie slecht blijft presteren, dan dat het uit de euro stapt. Dromeus Capital, een hedge fund gespecialiseerd in opkomende markten, is recent een fonds gestart die inzet op staatsobligaties en obligaties in bedrijven die naar verwachting het best zullen presteren gedurende de recessie die het land al een vijfde van de economie heeft gekost. Achilles Risvas, CEO van Dromeus noemt de huidige situatie een “ideale omgeving” voor koopjesjagers. “De huidige onzekerheid en politieke instabiliteit heeft ervoor gezorgd dat investeerder massaal Griekse bezittingen moesten dumpen terwijl de kans op verdere dalingen gelimiteerd zijn”, aldus Risvas.

Griekse beurs zeer volatiel

Niet alleen obligaties zijn volgens Risvas een koopje, ook de Griekse aandelenmarkt is een potentiële ‘buy’. De griekse markt is zo’n 80% gedaald sinds het begin van de financiële crisis. Het resultaat was een terugval naar het niveau uit 1993. De waardering op dit moment nog maar vijf keer de winsten van de bedrijven. Dit in tegenstelling tot een gemiddelde waardering van zestienmaal de winst in de rest van de eurozone. Met de huidige lage waardering is ook steeds vaker te zien dat volatiliteit toeneemt, schommelingen van meer dan 3% zijn steeds gebruikelijker op de Griekse beurs. “Onze ideeën betreffende investeringen gaan niet uit van de algemene gedachte dat Griekenland een land is dat synoniem staat voor faillissement”, aldus het bedrijf. Dromeus is echter niet het enige fonds dat terugkeert naar het land met de gedachte dat het ergste voorbij is. Het in Londen gestationeerde Adelante fonds heeft 70% winst gemaakt op de verkoop van obligaties die het kocht in juni.

Kan Griekenland wel failliet?

De kans dat Griekenland op dit moment uit de euro stapt is klein, omdat Europa alles op alles zet om Griekenland erbij te houden. Toch is er nog veel druk. Ondanks de enorme econmische krimp is het land ondanks steeds verder slinkende steun steeds in staat geweest geld te krijgen van de Troika. Jens Weidmann, baas van de Duitse Bundesbank, noemde de huidige gang van zaken met betrekking tot Griekenland dan ook ‘twijfelachtig’. Weidmann laat tegenover Reuters weten dat hij twijfelt aan de onafhankelijkheid en eerlijkheid van de troika nu poltici al eerder hebben besloten Griekenland te blijven steunen.

Nog een lange weg te gaan

Volgens bronnen van de Wall Street Journaal schat het troika in dat het land op zijn minst nog eens 30 miljard nodig heeft tot 2016 om weer op eigen benen te kunnen staan. Andere officials van het IMF suggereren dat EZ/ECB houders van Griekse schuld moeten participeren in schuldverlichting om de schuld ten opzichte van het BBP naar de beoogde 120% te krijgen in 2020. Op dit moment staat dit cijfer op 136%. Vooralsnog is met name Duitsland fel gekant tegen dit plan wat uitgaat van OSI (official sector involvement). Ondanks dat er afgelopen week een nieuwe bezuinigingsronde is aangekondigd lijkt de kans op uitvoering zeer klein. Elke keer slaagt de regering erin om met een minimale meerderheid de maatregelen door te voeren, terwijl tegenstanders binnen de coalitie vakkundig uit de partij worden gewerkt. Het gaat politici en ministers op dit moment dan ook nog nauwelijks meer om de schuldhoudbaarheid, die zienderogen verslechtert. Het is slechts de politieke ideologie die het land in zijn greep en in de euro houdt.

Lees ook: Greece wins time on bailout impasse