LTRO, SMP, EFSF, OMT. Deze maatregelen heeft de ECB onder andere genomen om de eurocrisis te verminderen. Zeker na de speech van Draghi op 26 juli vorig jaar leek het er op dat de Eurocrisis over was, totdat Cyprus recentelijk in de problemen kwam. Maar ook dit land is gered en oogt het allemaal weer rustig.

20130411_risk

Geen risico meer te zien?

Dit is dan ook te zien in meerdere risico maatstaffen zoals is te zien in de bovenstaande grafiek (via het IMF). De CDS spreads (de mate waarin het kost om je zelf tegen een default van een land te kunnen verzekeren) van Westerse landen (rode lijn) en van de meeste liquide CDS index (groene lijn) zijn enorm gekelderd. Daarnaast is ook de Euro TED spread, die de mate van krediet risico aangeeft, en de volatiliteit index (VIX) de laatste tijd enorm gedaald. Het lijkt er op dat alle risico uit de markt is gehaald door de ECB.

Risico komt terug

Echter deze situatie, zoals in de grafiek is te zien, kwam in 2008, 2010 en 2012 ook voor, waarna risico plotseling ineens weer te voorschijn kwam en de meeste aandelenmarkten flink daalden. De ECB kan alles onderdrukken, maar ik ben van mening dat de Eurocrisis nog niet voorbij is en dat het weer een kwestie van tijd is dat risico weer terugkeert: Economisch gaat het in de Eurozone nog steeds dramatisch. Daarnaast lijkt het er op dat het anti Euro bewegingen steeds groter te worden waardoor landen zoals Italië niet meer te besturen zijn. En door de acties in Cyprus is ook het vertrouwen in de financiële sector flink aangetast. Geen goede vooruitzichten.

7 reacties

  1. Het systeem is dood. Marktwerking is vervangen door manipulatie.
    En uiteindelijk zal dit leiden tot chaos.
    Maar pas nadat alles wat manipulatie betreft uit de kast is gehaald.

    En 99 procent van de mensen snurkt door…
    Blij gemaakt met het feit tevreden te zijn dat ze nog een baan hebben.
    Angst is naast geld de beste manipulator om macht te behouden.
    Zo zullen de meesten uit angst voor het nieuwe het oude zelfs nog ultiem blijven verdedigen…. ongelofelijk maar waar.

  2. De risico’s zitten vooral in het systeem zelf. Fractioneel bankieren en centrale banken die onbegrensd, uit het niets, ongedekte valuta creëren.

  3. Die eurocrisis is toch een gevolg van de voortdurende bankencrisis?
    Ik las net een bericht op de telegraaf dat nederlandse banken hypotheken verpakken in obligatieleningen en deze doorverkopen.
    De kop van het artikel is:
    DNB: opleving markt verpakte leningen
    Nederlandse banken hebben vorig jaar voor 13,1 miljard euro aan hypotheken verpakt en verkocht. Dit was een stijging van 6,6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, maar nog wel bijna de helft minder dan in 2010.

    Nou als ze de juiste leningen verpakken en doorverkopen dan scheelt dit weer belastinggeld.
    Ik denk dat de banken ook nog wel even de aex omhoog zullen praten als de kans krijgen want dan kunnen ze nog wat te dure aandelen van hun balans halen en later als ze goedkoper zijn weer terugkopen.

    De telegraaf haalt notabene zerohedge aan in een bericht.
    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21484829/___Goudvoorraad_Cyprus_smelt_weg_door_prijsdaling___.html
    Ongelofelijk. Gaat de telegraaf dan zowaar realistisch financieel nieuws brengen?
    Vorige week viel zowaar te lezen dat het amerikaans werkloosheidspercentage zo laag was omdat dit kwam omdat er best veel amerikanen het zoeken naar een baan hadden opgegeven en daarom niet meer meegeteld werden.

  4. Als barstende klinknagels in een zinkende onderzeeër sissen Griekenland, Spanje, Cyprus, etc.

    DIT ZIJN GEEN RISICO’S. Dit is een zekere crash, de hele Eurozone wordt naar steeds diepere wateren getrokken door dit “geldsysteem”.

    In een geldsysteem dat als een SCHULDENFABRIEK werkt is er geen kans op een oplossing. Zolang er voor elke nieuwe Euro een schuld ontstaat GROTER dan € 1,00 hebben wij een zekere harde crash. Het geldsysteem moet anders.

    Men verzint de gekste “oplossingen” (laatst kwam de radeloze Rutte met “pensioenfondsen geld aan bedrijven lenen”) maar het financiële plaatje is een boterklomp op een hete plaat. Kwestie van tijd…

  5. Europa gaat Japan achterna. geen groei, vergrijzing, kan nog wel een paar jaar duren. De ECB zal weer extra maatregelen moeten gaan nemen. Zit eraan te komen, wachten tot de risico’s weer zichtbaar worden inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: