Heeft de ECB alle risico’s uit de markt gehaald?

7

LTRO, SMP, EFSF, OMT. Deze maatregelen heeft de ECB onder andere genomen om de eurocrisis te verminderen. Zeker na de speech van Draghi op 26 juli vorig jaar leek het er op dat de Eurocrisis over was, totdat Cyprus recentelijk in de problemen kwam. Maar ook dit land is gered en oogt het allemaal weer rustig.

20130411_risk

Geen risico meer te zien?

Dit is dan ook te zien in meerdere risico maatstaffen zoals is te zien in de bovenstaande grafiek (via het IMF). De CDS spreads (de mate waarin het kost om je zelf tegen een default van een land te kunnen verzekeren) van Westerse landen (rode lijn) en van de meeste liquide CDS index (groene lijn) zijn enorm gekelderd. Daarnaast is ook de Euro TED spread, die de mate van krediet risico aangeeft, en de volatiliteit index (VIX) de laatste tijd enorm gedaald. Het lijkt er op dat alle risico uit de markt is gehaald door de ECB.

Risico komt terug

Echter deze situatie, zoals in de grafiek is te zien, kwam in 2008, 2010 en 2012 ook voor, waarna risico plotseling ineens weer te voorschijn kwam en de meeste aandelenmarkten flink daalden. De ECB kan alles onderdrukken, maar ik ben van mening dat de Eurocrisis nog niet voorbij is en dat het weer een kwestie van tijd is dat risico weer terugkeert: Economisch gaat het in de Eurozone nog steeds dramatisch. Daarnaast lijkt het er op dat het anti Euro bewegingen steeds groter te worden waardoor landen zoals Italië niet meer te besturen zijn. En door de acties in Cyprus is ook het vertrouwen in de financiële sector flink aangetast. Geen goede vooruitzichten.