´Heel nerveus´ en ´heel serieus´: bitcoin en de digitale euro

´Very nervous´ is de gemoedstoestand van de gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey. Dat is omdat naar zijn zeggen bitcoin meer en meer als betaalmiddel gebruikt wordt. (En wij die dachten dat de oudste en grootste digitale munt vooral als store of value, voor waardevast sparen dient). Het was hij die eerder in 2020 naar de VS is afgereisd, om daar aan te dringen op een CBDC. Een central bank digital currency, in dit geval een digitale dollar. Als tegengewicht voor de groeiende populariteit van digitale munten dan, zo moeten we dit interpereren. Net ook daarom misschien dat hij probeert afbreuk te doen aan alvast bitcoin? ´´I have to be honest, it is hard to see that bitcoin has what we call intrinsic value´´. Kijk eens – centrale bankiers kunnen best ´eerlijk´ zijn als ze willen hoor! Alsof zijn pond sterling wel intrinsieke waarde bezit. Alsof er ook maar één fiatmunt bestaat die intrinsieke waarde heeft. 

Serieus wakker

Tja, misschien toch maar beter in de Unie gebleven, al was het maar voor tegengewicht te kunnen bieden. Met z´n allen dan tegen bitcoin et al. Want wie dan weer wel ´very serious´ is met een digitale euro, is de ECB. Zij is druk bezig met meer wetgeving rond digitale munten en precies die CBDC. Crypto-news-flash: ´European Union has adopted a “Digital Financial Package” with the aim of creating a single market for digital financial services and “modern payments” in the region. In doing so, European countries will boost its “competitiveness and innovation” and provide greater financial and payment instruments to its consumers, while trying to reduce risk in that market.´ Net als in de VS, waar de wetgever eindelijk ook wakker is geworden. ´The U.S. Department of Justice has published a report that could serve as a guide to shape the future vision of authorities and regulators in the country towards Bitcoin, Ethereum, XRP and other cryptocurrencies. The document is entitled “Cryptocurrency Enforcement Framework”´.

Wat mag en niet mag

De crypto- en blockchainwereld vraagt niet liever dan eindelijk te weten wat mag en niet mag. Want volledig anoniem en buiten het bestaande monetaire systeem werken, laat staan dit vervangen… Het was hoogstwaarschijnlijk Satoshi Nakamoto´s natte droom in 2009, maar die lijkt nu wel aan diggelen te liggen. U kent de uitspraak waarschijnlijk wel: “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win”. ´…En dan win je´ is echter nog maar de vraag. Laat ons nooit de macht en inventiviteit van centrale banken onderschatten. Zij zullen trachten het beste van de blockchain technologie over te nemen, maar er alles aan doen opdat digitale munten zelf niet al te belangrijk worden. Ongeacht wat de burger, de eindgebruiker, er van denkt of wilt. 

Digitaal

Een meerderheid van centrale banken is bezig, in verschillende stadia, met het ontwikkelen van een digitale munt. Zij hopen dat we contant geld achterwege gaan laten (dit verdwijnt sowieso uit beeld, een bewust gestuurde beweging). Dat we misschien kredietkaarten ook meer links laten liggen (voor handelaars en bedrijven een duur betaalmiddel). En dat we ´hun’ munt zullen gebruiken; betalen en ontvangen in onze eigen wallet, digitale portefeuille. Het zal kostenbesparing betekenen voor zowel uitgever (centrale bank) als gebruiker (u en ik). Plus het niet te versmaden voordeel voor de Staat tegen zwart en crimineel geld: iedere digitale stap die de burger zet komt in een blockchain. Een onveranderlijk en controleerbaar digitaal logboek. Om dit maar te zeggen nog om af te sluiten: pas op uw digitale tellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.