Dat is de titel van beleggingsveteraan Tom Lassings recente videoboodschap. (Zo relatief jong nog en al veteraan – zeg ik erbij ook omdat Tom een collega en vriend is, en ik een stuk ouder, weet je wel). Wat beleggen betreft en in het algemeen ´slagen in het leven´ zelfs: het gaat er niet om geen fouten te maken, maar hij die het minste fouten maakt is de winnaar. Als het al een ´spel´ is – beleggen – dan zijn de spreekwoordelijke knikkers soms niet te smaden. Je kunt als je er héél goed in bent (en een beetje geluk hebt, de juiste zet op het juiste moment) binnen zijn voor het leven! Belangrijk ook is denk ik een welomlijnd doel te hebben. Wat wil je met beleggen bereiken?

Nosce te ipsum

Is het een leuke hobby, die je wat spanning geeft in een voor de rest heel deugdzaam (saai?) leven? (´t Is beter dan naar een casino gaan, of vanuit je huis te gokken online). Wil je er een flinke aanvulling op het huishouden budget mee (trachten) verdienen. Of is het ernst en zit je 10 en meer uren per dag voor je scherm(en). Weet dan dat je gezinsleven hier best wel onder kan lijden. Dat je dreigt op te gaan in de waan van de dag, ten prooi vallen aan FOMO, the fear of missing out. Obsessioneel ermee bezig kunt zijn ook. Nog anders is het wanneer je een pro bent, voor jezelf dan of in dienst van een bank of beleggingsfonds. Het is maar wie je bent (´Ken Uzelf´), en wat je wilt (en kunt, aankunt!)

Maar we willen hier niet het hoogste woord voeren en ruimen maar plaats voor het immer zinnigs dat Tom Lassing ons te vertellen heeft. Hij is het schoolvoorbeeld van de geslaagde belegger. Een pro geworden mettertijd, voor zichzelf, en aan niemand zeggenschap te geven dan aan zichzelf. Puik zo, toch? En jong is hij ook nog (!) Relatief.

2 reacties

  1. Als je nu al verlies hebt dan heb je kort geleden gekocht. Dan heb je gekocht met een zeer korte termijnvisie of zonder visie. Als je buy and hold koopt, dan weet je dat het in de toekomst waarschijnlijk goedkomt en zit je te wachten om bij te kopen.

    1. FREEK
      soms is het verstandig om een klein verlies te nemen om een wwarschijnlijk veel groter verlies te omzeilern
      en niet alles is te voorzien zelfs niet in een glazen bol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: