Het Cryptomunten Ecosysteem en de Nieuwe Digitale Economie

1

Hoe de wereld van aanzien kan veranderen in tien jaar tijd. Alles moet ooit een keer uitgevonden worden. Maar het opvallende is dan meestal: die ‘uitvinding’ lijkt plots volkomen vanzelfsprekend. Dat ‘nieuwe’ of bijkomende wordt al spoedig de normaalste zaak van de wereld gevonden. Alsof het er altijd al geweest is. Wie anno 2019 nog een kind is van tien en de geboorte van bitcoin heeft meegemaakt. Zij het hoogstwaarschijnlijk onbewust. Hoe zal die terugkijken op deze periode, eens adolescent of ‘oudere jongere’ of van middelbare leeftijd. Wanneer digitale munten en blockchain technologie nog oneindig omvangrijker en indringender zullen zijn in leven, werken en spelen. Alsof ze er altijd al geweest zijn…

Wat was, is niet meer

In het voorbije decennium zijn cryptomunten geëxplodeerd tot op het wereldtoneel. Niet meer weg te denken eigenlijk, nu reeds. Wat aanvankelijk door zovele critici bestempeld werd als een ponzi scheme. (En nog door een enkeling, niet gehinderd door al te veel grijze cellen, ervaring, verbeeldingskracht en visie). Het zoveelste piramidespel. Een ‘spel’ waarbij alleen de initiators rijk worden en de nakomers of laatkomers armer achterblijven. Gebruikt en misbruikt door drugdealers, afpersers en voor zovele andere illegale activiteiten als zwart geld witten. Wat nog wel gebeurt en plaatsvindt, maar niet meer of minder dan bij papiergeld, cash.

Alleen maar voordelen

‘Today, cryptos offer solutions to meet the complex needs of modern financial markets’. Dat stelt Visualcapitalist met alweer een prachtige infografiek. Grotere controle en zonder censuur en overheidsbemoeienissen. Lagere kosten en snellere executie. Zonder grenzen en toegankelijk voor iedereen. Zoveel veiliger ook. Met in het zicht uiteindelijk een halt toe roepen aan inflatie (bitcoin, BTC in het jaar 2140). What’s not to like?

Behalve Bobby dan…

Dan hebben we het nog alleen maar over de financiële markten, het monetaire bestel, hoe we met ‘geld’ omgaan en anders zijn gaan bekijken. Want de blockchain technologie is de sleutel tot een oneindig omvangrijker evolutie, revolutie. Bekijk onderstaande, zeer interessante infografiek maar eens goed. En kijk dan nog eens, nauwkeuriger ditmaal. U verrijkt beslist nog uw horizon, verbreedt uw kijk op de (digitale) wereld. In 3 jaar tijd, van 2016 tot 2019, is het aantal gebruikers van cryptomunten fenomenaal gestegen. Van 8,9 miljoen naar 42,3 miljoen wereldwijd. Er is ook geen hond die nog nooit of niet minstens van ‘bitcoin’ of ‘cryptomunten’ gehoord heeft. (Tenzij misschien onze Bobby, een heel lief maar écht geen snugger dier…)

klik hier voor de ware grootte