Het gaat niet goed met vastgoed

4

Het aantal hypotheekaanvragen in Nederland daalt met 5%. Vooral starters kopen geen woning meer. De eigen inbreng is te hoog en de huizen zijn te duur geworden. Het ziet er naar uit dat de vastgoedmarkt haar top heeft bereikt. Vraag is of het straks hard of zacht naar beneden gaat met de prijzen…

Internationaal: tekens aan de wand

In Canada is de neergang reeds ingezet. De verkoop van residentieel vastgoed keldert met maar liefst 43,5 procent tegenover september 2017.  Wat betreft andere vrijstaande woningen en appartementen is de situatie ongeveer even slecht.

Dalende huizenprijzen

Ook in Hong Kong zien we een soortgelijke situatie. De huizenprijzen aldaar in het algmeen dalen voor het eerst in 29 maanden. Niet toevallig omdat voor het eerst in een decennium lenen iets duurder geworden is door de rente te verhogen.  Het Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) wijt het fenomeen eveneens aan de spanningen tussen China en de VS.

Huurdersmarkt

In buurland België lijkt vooralsnog niets aan de hand. Hoewel de prijs van vastgoed in het algemeen wel behoorlijk gestegen is de laatste jaren. Wat men daar wel merkt is dat vandaag 20 procent van de woningen gekocht wordt door investeerders. De kopersmarkt wordt stilaan een huurdersmarkt, aldus de bank Nagelmackers.  Een decennium geleden was dat nog geen 10 procent.

Nieuwe huizencrisis?

Gaan we naar een nieuwe Huizencrisis tegemoet? Wordt dit alles misschien zelfs 2008 revisited...? We kunnen het natuurlijk niet zeggen, maar uit ons eerder artikel over de huizenmarkt 2019, zetten we alvast wat feiten op een rijtje.