Het Grieks referendum

Heel Europa leeft toe naar het Grieks referendum op zondag a.s. Het feit dat de Grieken sterk verdeeld zijn, en niet goed weten of ze ja of nee gaan stemmen, geeft al aan dat we in een totaal onvoorspelbare fase verkeren wat betreft de toekomst van onze muntunie. Ook onze EU-toppers (ECB-bestuur en EU-ministerraad) schijnen het behoorlijk met elkaar oneens te zijn, maar dat wordt nog binnenskamers gehouden. Men wil voorkomen dat de “EU-burgers” onrustig gaan worden bij de gedachte dat beleidsmakers het ook niet meer weten.

Grote onzekerheid

Overal heerst grote onzekerheid. Kijk eens naar de turbulentie op de beurzen. De technische analisten komen veelal met positieve analyses en verwachten op basis van hun maandgrafieken prachtige vooruitzichten. Ach ja, grafieken voorspellen nooit een beurscrash. En juist daarvan worden particuliere beleggers heel nerveus. Moet je nu in- of uitstappen. Niemand weet het meer.

griekenland

Eindfase mislukte muntunie?

Maar is het niet zo dat we momenteel in een eindfase verkeren met onze mislukte muntunie? De nuchtere waarnemer ziet toch dat de chaos rondom de euro langzaamaan groter wordt. Geen enkele gevestigde econoom durft een voorspelling over de toekomst van de euro te doen omdat we in een totaal onduidelijk en onvoorspelbaar landschap verkeren. Wat nu als de Grieken toch ja stemmen en onze beleidsmakers weer aan tafel moeten met een totaal onbetrouwbare partner en er weer vele miljarden naar die bodemloze put moeten worden gepompt? M.i. leidt dat toch nog grotere ontevredenheid onder inmiddels veel boze burgers van landen als Duitsland, Finland en NL, etc. Het kan niet anders dat na de uitslag van het referendum, of het nu “ja” of “nee” wordt, de chaos groter gaat worden.

Onoplosbaar

We hebben verzuimd om in 2010 de Grieken uit de euro te mikken. Toen waren ze al failliet. Anno 2015 zal de schade die hun schuldenberg veroorzaakt veel groter zijn en juist nog veel groter worden bij het blijven doormodderen. Wat we bijna allemaal vergeten, doordat de focus momenteel alleen gericht is op Griekenland, is dat er nog een paar “landjes” zijn met een veel grotere schuldenberg. Ook ruim boven de 60 %-norm. Dat zijn dus landen waar nauwelijks economische groei mogelijk is door rente- en aflossingsverplichtingen. Ook daar worden net als in Griekenland leningen doorgerold en dat gaat van kwaad tot erger. Onoplosbaar dus! Als de financiële markten na zondag constateren dat het doormodderen blijft met Griekenland dan zou de focus gericht gaan worden op Italië en Spanje bijvoorbeeld. Het tempo waarmee het vertrouwen in onze euro kleiner wordt zou dan sterk kunnen gaan versnellen met alle gevolgen van dien. We gaan het meemaken.

Piet Pineut

76 reacties

 1. De Grieken zijn zo bang dat ze NAI gaan stemmen (ja dus).
  En dan is het exit Tsipras en Varoufakis en mogelijk zelfs nieuwe verkiezingen.
  Waarbij Syriza dan weer grote kans maakt om te winnen. Waardoor we weer dezelfde Tsipras en Varoufakis gaan terugzien 😉

  En zo blijft de poppenkastvoorstelling doormodderen.

   1. Hij is deels uitgekomen; Tsipras en Varoufakis gaan we namelijk niet naar de volgende verkiezingen, maar morgen al terugzien (van een paar dagen weggeweest van de onderhandelingen) 🙂

    Mijn inschatting dateert van het moment voordat Varoufakis vlak voor het referendum het aandurft om de EU & co. in het openbaar “terroristen” te noemen, omdat ze de Griekse bevolking bang te maken in de hoop dat ze dan toch maar JA te stemmen.

    Welke regeringsleider/finanzminister heeft in de recente geschiedenis ooit het lef gehad om het op zo’n moment op deze wijze voor het volk op te nemen? Dit is echt voortreffelijk knap en dit zal niet vaak meer voorkomen. Het ziet er nu dus echt naar uit dat de EU consessies moet doen, want in Brussel hadden ze dit TOTAAL niet verwacht.

    1. Het vorige was jouw aanname en voorspelling en je zat er naast.
     Geeft niets,maar dan moet je het ook gewoon toegeven.

  1. Inderdaad Piet, het is/wordt een gebed zonder end, lijkt het wel. Ik denk dat het probleem nog iets dieper ligt. Varoufakis gaat het erom het financiële systeem te veranderen en dat vraagt veel meer dan alleen de EU, hoewel dat steeds is waar we alleen maar mee geconfronteerd worden. Daar zit hem tevens de ‘fout’ van Varoufakis. Hij gaat dus een oorlog aan op meerdere fronten en dat nog wel voor een minister die pas een half jaar of zo op zijn stoel zit. Frappant is wel dat nu zelfs het IMF – als ik het goed begrepen heb – begint in te zien dat het eigenlijk ook op deze manier niet kan. Het IMF heeft de termijn dus zonder gevolgen laten verlopen, blijkbaar in afwachting van het referendum wat dus volkomen onterecht is (default is default), maar wel weer begrijpelijk. Andere landen die wel in default gingen hadden niet zoiets als EU achter zich staan, hetgeen het natuurlijk een stuk lastiger maakt, ook voor de EU zelf. Een trioka is een driespan met drie paarden die door één persoon geleid worden. Onwillige paarden worden dan met dwang weer in het gareel gezet. En om met drs. P te spreken: de weg naar Omsk, zijn einddoel, is nog ver en er kunnen nog vele slachtoffers vallen voor het pak hongerige wolven van Wall$treet. Overigens heeft hij Omsk nooit bereikt. Zo te zien en te horen gaat Varoufakis dat ook niet, evenmin de EU. Kortom we wachten maar af. Iets anders kunnen we als gewone mensen toch niet ondernemen. Toch op weg naar een multipolar world?

   1. Ik zie de moedeloosheid ervan afstralen bij uw reactie .

    Toch zullen wij misschien versteld staan hoe er gehandeld gaat worden als de echte democratie zoals de Grieken nu voorstaat zijn beslag vind in een oplossing voor soepel beleid .

    Het referendum is zo een democratisch proces waar het volk zich kan uitspreken welke kant het op moet , zodat de Grieken zich geen tweede keer zullen stoten aan dezelfde steen .

    Tsipras en Varoufakis zijn democratisch gekozen en hebben terecht het woord van het volk uitgedragen , en het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen

    Alleen de op geld beluste kapitalistische fascisten hebben roet in het eten gestrooid om chaos te creëren dat het Griekenland verdeeld word als een splijtzwam om te heersen over dit volk .

    De Amerikanen doen ook nog een duit in het zakje vanwege hun oorlogstuig en het strategisch belang om good by good de Grieken binnenboord te houden .

    Dus ??? een Grexit zal er heus niet van komen hoor .

    1. Ik denk dat jij het stukje ‘Overdenkingen bij Griekenland’ van begin februari op Biflatie nog eens zou moeten lezen. Dan kun je zien hoe moedeloos ik eigenlijk ben. 🙂

   2. Helaas Dick,een nogal angstig persoonlijk verhaal en inzicht.
    Je verkijkt je dierlijk op de kwaliteiten van deze Griekse regering en de onmacht van de EU,die jij behoorlijk overschat.
    Er zijn zeker door iedere lidstaat fouten gemaakt,maar er wordt door de EU (nog)niet aan gewerkt,om de fouten en schade eerlijk en daadwerkelijk gemeenschappelijk op te lossen.
    Heel veel externe bemoeienis,die de boel hier flink in de war willen schoppen.
    Als de Euroe kans worden.pese Gemeenschap zich hier niet van kan losmaken,zal dat een historische gemist

 2. Griekenland kent geen moderne productiemiddelen, en het heeft nauwelijks grondstoffen, neen, ook niet voor €300 miljard aan olie. In een ‘no growth’ omgeving, en met teveel schuld, gaat de periferie als eerste onderuit….

  De limiet van groei, en waarom de schuld ondraaglijk is voor ‘arme’ landen; Limits to growth…

  http://www.actuaries.org.uk/sites/all/files/documents/pdf/resourceioaevidence-print-copy.pdf

  Maar het eurofiele gezelschap met hun krimpfobie zal nog wel ff blijven pompen hoor biflaten. Lees het maar eens, voor een stukje diepgang. Het zijn maar 240 blz. oid. 🙂

  1. Jou kennende zal het wel weer een goede link zijn. Alleen vind ik 240 blz. op dit moment wel wat veel. En als ik zo even snel de hoofdstukken in de index doorlees, zie ik niet zo gauw daar waar ze het eventueel zouden kunnen hebben over derivaten en/of staatsschulden voor niet-materiële zaken. Geen verwijt of zo hoor, maar wel een belangrijk onderdeel van alle huidige misère.
   Uiteraard zal ik het wel eens gaan lezen, ik weet alleen nog niet wanneer en kom er vast nog wel op terug. Wel vast bedankt.

   1. You’re welcome. Het heeft idd niets van doen met derivaten etc., maar da’s juist het punt; de fundamentele kwesties rond de exponentiele werking van noodzakelijke groei wordt blootgelegd.

    Derivaten? De naam zegt het al; het zijn aftreksels van fundamentele waarden, en derhalve gedoemd om als vlieg te eindigen op de voorruit van een auto.

    Voor de toekomst van staatsschulden, pensioenen en beta papier hoef je geen 240 blz. te lezen, dat ken ik je ook zo wel vertellen. 😉

  2. ja natuurlijk blijven ze pompen, met gepompt geld kunnen ze nog meer wapens kopen en ongebruikte snelwegen aanleggen, Griekenland heeft naar rato van de bevolking de grootste wapenaankopen gedaan en ongebruikte wegen aangelegd. Als ze niet meer kunnen lenen dan kunnen ze ook geen noord europese en amerikaanse onzin meer kopen.

   1. Big pharma, big defense, big corporate business; de balans van multinationals hooghouden opdat de pensioengelden blijven stromen. Van de beurs naar granny, en van granny naar big pharma. Circle jerk met monopolie fiat. Als granny geen nieuwe fiets koopt maken we de pillen duurder, en we bannen cash zodat wij kunnen bepalen hoeveel jij moet spenderen. Wat is er nu mooier voor de systeempooiers dan het ‘wegzetten’ van 350.000 mensuren voor een order van enkele tanks?

    Roeien, kreng!

 3. denk toch dat het met een sisser afloopt. Schulden worden voor de helft kwijtgescholden en Griekenland stemt in met verregaande hervormingen. Referendum? Ik denk dat ja nipt wint.

 4. even voor de duidelijkheid : die “kaplaarzenfase” waar ik het ooit wel eens over heb gehad sloeg niet op fettah-land maar veeleer op Italië, Spanje & Frankrijk.
  .
  Da’s namelijk geen kleine poep.
  .
  Maar Grote Poep.
  .
  Die zich slecht verdraagt in combinatie met een “ventilator’.
  .
  “Griekenland” is daarom gewoon “gecontroleerd oefenen”.
  .
  Een EXCUUS voor BIJDRUKKEN willen die Brusselse Dictators.
  .
  En anders NIKS.
  .
  De Gewone Man beroven van (al) zijn rechten en bezittingen, om ‘m vervolgens als een LEEGGEZOGEN KARKAS op ‘legale’ wijze op de vuilnisberg der vergetelheid te kunnen flikkeren.
  .
  Ik heb gezegd !
  .
  Toegift :
  ” … the operators at the central banks
  create money out of thin air. Through acts of manipulation, they create
  new money. They force people to accept their new currency by fiat. Fiat
  currency gains its legitimacy through government threat and the muzzle
  of a gun. Ironically, despite government threat, no fiat currency has
  ever survived. In the end, reality trumps government threats. The
  reality is that the great trend of the economy is in a correction mode.
  The great leveraging and inflation since World War II hit its peak in
  the year 2000, and since then the forces of deleveraging and deflation
  have dominated.”

  1. Pietertoupa :Grieks Dra(HM)ma:

   Globalist
   Agenda Watch 2015: Updates 51-52 – Guess who’s running the new BRICS
   Bank & The BRICS Bank will be ready this month for the Fed’s
   interest rate hike

   Globalist Agenda Watch 2015: Updates 51-52 – Guess who’s…
   [Update
   51] While examining Eastern press reports of the recent St. Petersburg
   International Economic Forum for news that went largely unnoticed in the
   West, I came…
   View on redefininggod.comPreview by Yahoo

   Greece’s scripted turn Eastward. As has been predicted for months
   now, Tsipras is now in talks with Gazprom as well as the BRICS bank for
   the opening of the NDB on 7/7 (the “Magick Number”), but the attendees were equally as noteworthy as the meeting itself. The
   BRICS have seen fit to appoint as their Vice President a man by the
   name of Paulo Nogueira Batista, who also happens to be the Executive
   Director of… wait for it… the IMF:

   http://greece.greekreporter.com/2015/06/19/greek-pm-tsipras-meets-with-gazprom-chief-brics-delegation-in-st-petersburg/

   And who has China selected as its representative to the BRICS NDB? None other than Zhu Xian, Vice President of the World Effing Bank:

   http://thebricspost.com/brazil-picks-its-imf-envoy-as-brics-bank-vice-president/#.VZQQs0Z7vx4

   I’m sure he and Zhou Xiaochuan, PBOC head and member of the Bank of International Settlements, will work quite well together:

   http://www.bis.org/review/r090402c.pdf

   And the Anglo-American Establishment’s little butt-boy from Brazil,
   Batista, will waste no time in fulfilling the UN’s vision for the NDB in
   “sustainably developing” the shit out of the BRICS nations (which is
   already well underway and has been for quite some time):

   http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/osgdp20141_en.pdf

   These are the facts, people… Glass-Steagall or no, the BRICS are
   populated with Anglo-American goons. Plain and simple. It’s not cynical,
   simply true. Certainly not defeatist, as if those researching the
   “East-West dialectic” were truly
   without hope, we’d just keep our mouths
   shut. We’ve just grown beyond the childish notion that someone is
   coming to save us from ourselves.

   Greece’s scripted turn Eastward. As has been predicted for months
   now, Tsipras is now in talks with Gazprom as well as the BRICS bank for
   the opening of the NDB on 7/7 (the “Magick Number”), but the attendees were equally as noteworthy as the meeting itself. The
   BRICS have seen fit to appoint as their Vice President a man by the
   name of Paulo Nogueira Batista, who also happens to be the Executive
   Director of… wait for it… the IMF:

   http://greece.greekreporter.com/2015/06/19/greek-pm-tsipras-meets-with-gazprom-chief-brics-delegation-in-st-petersburg/

   And who has China selected as its representative to the BRICS NDB? None other than Zhu Xian, Vice President of the World Effing Bank:

   http://thebricspost.com/brazil-picks-its-imf-envoy-as-brics-bank-vice-president/#.VZQQs0Z7vx4

   I’m sure he and Zhou Xiaochuan, PBOC head and member of the Bank of International Settlements, will work quite well together:

   http://www.bis.org/review/r090402c.pdf

   And the Anglo-American Establishment’s little butt-boy from Brazil,
   Batista, will waste no time in fulfilling the UN’s vision for the NDB in
   “sustainably developing” the shit out of the BRICS nations (which is
   already well underway and has been for quite some time):

   http://unctad.org/en/PublicationsLibrary/osgdp20141_en.pdf

   These are the facts, people… Glass-Steagall or no, the BRICS are
   populated with Anglo-American goons. Plain and simple. It’s not cynical,
   simply true. Certainly not defeatist, as if those researching the
   “East-West dialectic” were truly without hope, we’d just keep our mouths
   shut. We’ve just grown beyond the childish notion that someone is
   coming to save us from ourselves.

  2. Zodra Italie of Spanje aan de beurt is gaan alle banken in ons geliefde Europa een weekje op slot en wordt er 30 – 50 % afgeroomd. Of dat Brusselsche gajes douwt ons een fiscale unie door de strot.

   “Voor de kinderen”

   Kaplaarzen inderdaad.

 5. En ook dit is wat ik bedoel. Krijg het nu nog maar eens voor elkaar in Dtsl of NL om van parlement toestemming te krijgen voor miljardendonaties aan de Grieken. Gaat m.i. nooit lukken op deze manier. Men zal andere slinkse manieren gaan bedenken waar we later pas achter komen dat werkelijk helemaal niets meer gaat helpen zolang de Grieken in de euro blijven. Grexit, basta!

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24228794/__Dokken_voor_de_Grieken__.html

 6. het is een wonder dat de grieken (met het mes op de keel) nog een referendum krijgen. de grieken hebben nog op hun regering kunnen stemmen, is er ergens in Europa een burger te vinden die op de huidige bestuurders van de EU heeft kunnen stemmen? Iemand van de lezers op Martin Schulz heeft gestemd? ik niet, ik heb op geen enkel bestuurder van de EU kunnen stemmen en was dit wel mogelijk geweest dan had ik niet op het huidige kliekje gestemd. het lijkt steeds meer op de oude soviet unie. een groot verschil, in de soviet unie was er gratis onderwijs en gratis medische zorg voor de burgers, oh ja, huisvesting was ook een recht voor de soviet burger, zou het dan toch meer op fascisme lijken?

  1. Fascisme is hiervoor de juiste benaming , vele politieke partijen doen hieraan mee in ons polderlandje , en de kunst hebben ze afgekeken van Nazie Duitsland om buiten schot te blijven zodat de PVV en een SP als de boosdoeners bestempeld kan blijven in ons politieke landschap.

   Wat opvalt is dat vele dit nog aanhangen en te stom zijn om er achteraan te blijven lopen als in de peiling uitkomst mag bieden van Maurice de Hond .

   Vaak kan men dan aan het peilgedrag zien dat een VVD of een D66 of een CDA en vooral de kleinere Christelijke partijtjes het oude fascisme aanhangen om de macht over anderen te behouden met hun heers en verdeel tactiek .

   Chaos creëren is hun deel om de rijken steeds rijker te maken en het voetvolk als slaven te misbruiken voor hun doel als heersende macht.

   Dit spel word momenteel ook gespeeld met de Grieken , tweespalt creëren bij een volk in de verdrukking waar de propaganda machine van de Nazi’s uit WO II gekopieerd word 75 – 70 jaar na dato ( 1940 – 1945 ) .

    1. Volgens mij was jij degene die een behoorlijke tijd geleden al eerder een video geplaatst hebt van deze man. Ik heb me mottig gezocht naar die video. Heb jij die link nog en zou je hem nog een keer willen plaatsen?
     Het stuk dat je nu geplaatst hebt, moet ik nog echt lezen. Maar de 1e zinnen brachten uit bovengenoemde link brachten mij tot deze vraag.

     1. helaas niet maar op youtube zou je toch moeten kunnen vinden als ie niet weg is

   1. Beste Rinus,

    “Fascisme”,is een algemene satanachtige benaming van slachtoffers en tegenstanders en gelijkdenkenden die hetzelfde voorstaan om hun uiteindelijke doel te bereiken en politieke denkbeelden kracht bij te zetten.
    Er kan ook wel eens stilgestaan worden bij het volgende:
    Duitsland had de eerste wereldoorlog verloren,maar moest hier flink voor bloeden vonden de geallieerden en was de politieke gedachtegang in die tijd.
    Na 18 jaar zware opgelegde herstelbetalingen aan Duitsland,vond het Duitse volk het welletjes met totale armoede en 9 miljoen werklozen.
    Genoeg was genoeg en dit luidde weer de tweede wereldoorlog in.
    Landen,regeringen,industriëlen,banken,burgers zijn in de geschiedenis wel lekker bezig geweest om zijn medemens/macht te onderdrukken en uit te roeien.
    We hebben nog 1 wereldoorlog te gaan,met welke wapens is nu nog niet duidelijk.
    Ik heb veel respect voor het vertrouwen van het Griekse volk in hun huidige regering.
    De Grieken zullen net als de Duitsers ( jaren ’30 ) zorgen voor een omwenteling in de Europese geschiedenis.
    Zoals ik eerder zei,de Grieken moeten doen wat ze horen te doen.
    De andere Europese landen zijn nog niet zover.
    Maar nu komen waarschijnlijk die andere hyena’s in actie.
    Een oud gezegde luid: wie bang is,krijgt steeds klappen.

    1. Politieke stroming die streeft naar een autoritair bestuurde samenleving, waarbij de natie boven het individu wordt gesteld heet in mijn ogen het fascisme .

     Dit soort eurofielen praktijken vind men terug bij een VVD en een D66 en bij niet gekozen EU leiders te Brussel.

     Bedankt voor uw reactie en ik zal uitkijken naar de democratie zoals de Grieken ons nu voorhouden , zij wel en wij voorlopig nog niet .

     1. goede omschrijving van wat fascisme is, een aanvulling, bij fascisme blijven grote bedrijven in handen van een kleine groep rijkaards bij Leninisme/Bolsjewisme zijn de productiemiddelen (in theorie) nog in handen van de gemeenschap

     2. Adolf Hitler, werd uiteindelijk na veel vijven en zessen op democratische wijze in meerderheid door het Duitse volk gekozen tot Bondskanselier,om zich daarna ondemocratisch de volledige macht toe te eigenen.
      Hitler was niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn in de geschiedenis van de mens.
      Deze Exodus is zich reeds opnieuw aan het ontwikkelen/uitbroeden.
      Deze zal niet gestopt kunnen/moeten worden,om de huidige mens door de laatste fase te brengen van z’n uiteindelijke ontwikkeling/toekomst.
      Einstein had een mooie zienswijze over een derde wereldoorlog en wat erna.

     3. Is toch frappant,hoe weinig de kennis is bij velen m.b.t. het ultra korte verleden.
      Het bewustzijn tot het heden zijn ook beperkt of sterk gestoord.
      De zwakke signalen zijn er wel,maar de moed om het sterker persoonlijk inhoud te geven ontbreken.
      Zodoende wordt de persoonlijke inhoud van velen tegen hun natuur in verstoord en hun ontwikkeling steeds belemmerd.
      Velen schijnen meer kennis van de politiek,economie en anderen te hebben.
      Wat is nou het meest logisch?

 7. Ik gebruikte al eerder de term “doormodderen”. Inmiddels
  wordt er ook met modder gegooid, zoals blijkt uit dit bericht: http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24230327/__Dijsselbloem___Varoufakis_zuigt_akkoord_volstrekt_uit_z_n_duim___.html

  Maar wat te denken van het bericht op “Zero Hedge”: http://www.zerohedge.com/news/2015-07-02/did-imf-just-open-pandoras-box
  Kijk dan ook even naar het staatje “debt GDP ratios”. Deze schuldenstaten(It, Sp, Po) komen straks aan de beurt als blijkt dat we na het referendum blijven doormodderen met Griekenland.
  Beleggers laten zich niet eeuwig misleiden en zullen straks ontdekken dat de
  ECB weldra uitgespeeld is. Kortom, de spanning wordt opgevoerd!!!

  1. Deze slaat alles. KTM die Xandernieuws aanhaalt. Ga zo door, blijkbaar ben je van geloof veranderd?
   Het hoeft geen betoog, neem ik aan, dat ik het deze keer totaal oneens ben met Engdahl.

   1. Ik heb hier in het verledenvaak genoeg gezegd dat ik de ECONOMISCHE artikels van Xander goed te pruimen vind.
    .
    Op zijn pro-zio-shit SCHIJT ik.
    .
    Het liefst in vloeibare vorm.
    .

    1. Dat moet ik toegeven: ik heb je inderdaad wel eens horen zeggen dat zijn economische artikelen goed te pruimen zijn. Maar dat was wel erg incidenteel en nu opeens drie lezenswaardige stukken in een paar dagen? Opvallend. Heb je misschien een belang genomen in Xandernieuws?

 8. De Grieken (politici) steken de middelvinger op naar Europa!

  Jaren pappen en nathouden, waarbij elke Euro die niet retour naar een bank gaat, direct wordt geconsumeert. Kortom een onmogelijke situatie, waarbij feitenlijk de banken veilig worden gesteld en de Europese burgers (U en ik dan) de rekening betalen.

  Vroeger droegen de banken de risicoś, omdat die ook de winsten opstrijken. Tegenwoordig strijkt de bank nog steeds de winst op, maar draagt de burger het verlies!

  Gekker kan het niet worden, Europa wordt de strop van Nederland, die langzaam steeds verder wordt aangetrokken……..tot we stikken.

  Ik mag toch minimaal een referendum verwachten of de Nederlanders wel bereid zijn om nog meer geld naar Griekenland te laten stromen.

  Dus op naar ons referendum…WEL of GEEN HULP naar Griekenland.

 9. Griekenland en andere landen worden financieel bezet en verdeeld, het is financiele oorlogsvoering, de wapens zijn nu financiele constructies , De legerdivisies van vandaag zijn banken en aandelen- vastgoedfondsen, vroeger werden landen bezet met militairen, nu worden ze financieel bezet door middel van schulden/aandelenbezit, grote spelers zijn VS/EU/China en de immer buiten het nieuws gehouden zeer-groot-aandeelhouders van Saoedi Arabie, deze grootgeldbezitters sturen de wereld en bepalen wie wat mag, de wereldbevolking is eigendom van deze grootgeld-constructies.

  Het is allang oorlog, enkel de middelen zijn digitaal geworden. uiteindelijk zullen ze ook wel naar echte wapens grijpen. Rusland is het nieuwe Polen, zowel de NATO als China willen Rusland verdelen voor de grondstoffen. Het zal mij niet verbazen als NATO en China de moderne equivalent van het Molotov-Ribbentrop pact sluiten. Ik hoop echter op een fluwelen democratische revolutie waarbij de burgers de grip op hun leven terugkrijgen en het grote geld aan banden wordt gelegd, maar ik vrees dat we de sigaar zijn.

 10. Nu de euro-discussie via Griekenland weer helemaal is
  losgebarsten worden diverse oplossingen aangedragen. Hier ook een goeie: http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/24231078/__Nexit_is_beter__.html

  Wat mij opvalt is dat alle beleidsmakers, zoals IMF,
  eurogroep ministers van Financiën, en natuurlijk de Griekse autoriteiten echt
  helemaal over elkaar heen vallen en volop met modder gooien. Dit belooft niet
  veel goeds. Dat gaat knallen wanneer na het referendum blijkt dat met een nee-
  dan wel ja-stem naar een pasklare oplossing moet worden gezocht. Met zoveel
  verschillende meningen en zo allemachtig veel schuld bij nog meer eurolanden is
  er gewoon geen nette oplossing meer mogelijk. Laat dat duidelijk zijn. Er wordt
  al volop gediscussieerd over een haircut van 30 procent over Griekse banktegoeden
  van boven € 8.000,00 Daarnaast roept het Spaanse Pademos ook om
  schuldafschrijving. Het lijkt er op dat de chaos compleet wordt straks na het
  referendum. Het grootste gevaar is natuurlijk dat beleidsmakers niet meer op
  één lijn zitten. Nu deze al met modder gooien worden we straks met z’n allen
  mee het moeras ingetrokken. Maar dat zagen vele biflaten al aankomen en die
  willen maar wat graag gelijk krijgen, hoewel…

  1. de obligatiebezitters moeten maar op de blaren zitten, ze hebben zelf in dergelijke obligaties willen beleggen, grootste ellende (dankzij EU-systeem ontstaan) zijn de target-2 vorderingen die noordelijke banken op zuidelijke banken hebben, gek genoeg na zo veel jaren van financiële ellende heb ik nog geen dagblad/krant kunnen vinden die over de balans van deze vorderingen begint

  2. “willen gelijk krijgen” ik wil een gezondere rechtvaardigere wereld waarin voor één ieder een plaatsje is de welvaart wat gelijker is verdeeld, ik ben niet tegen rijkdom, maar wel tegen extreme oligarchische rijkdom, algemene voorzieningen behoren in handen te zijn van de bevolking, het is niet erg om te delen met overige gewone Europeanen, maar momenteel deelt de gewone burger heel veel en voornamelijk wordt dit uitgedeeld aan een groepje zichzelf verrijkende oligarchen, ik hoop absoluut dat ik geen gelijk krijg met mijn sombere toekomstverwachtingen, maar ik blijf vrezen dat de komende 5-15 jaar voor heel veel gewone mensen een ongelukkige tijd gaat worden.

 11. over schulden gesproken, in vijf jaar tijd is de studieschuld van de Nederlanders verdubbeld naar bijna 9 miljard euro, http://www.nu.nl/geldzaken/4080865/totale-studieschuld-was-vorig-jaar-866-miljard-euro.html de grote van de gemiddelde schuld is ook met iets van 30 procent toegenomen naar ongeveer 14.000 euro
  zo lang bestaat het leenstelsel nog niet, het zal mij niet verbazen als over 2-3 jaar deze bedragen nogmaals verdubbelen, hele generaties die de wereld tegemoet treden met een (studie)schuld, vanzelfsprekend zal het in de nabije toekomst niet mogelijk zijn voor deze mensen met een schuld om Nederland te verlaten, spreekt vanzelf. zo wordt iedere jonge Nederlander vanzelf een Griek

  1. Er wordt je door Oost en West en door Noord en Zuid een rad voor ogen gedraaid.
   Je raakt zo de weg kwijt,koop een deugdelijk kompas.

 12. Hoe verschrikkelijk gecompliceerd de diverse nationale belangen
  door elkaar lopen blijkt wel uit dit verhaal:

  http://www.ftm.nl/column/waarom-duitsers-anders-over-de-crisis-en-de-grieken-zouden-moeten-denken/

  Genoeg redenen om aan te nemen dat het europroject uiteindelijk
  tot grote conflicten gaat leiden. De Duitse media besteden veel meer aandacht
  aan de Griekse tragedie. Misschien mis ik wel eens wat op onze MSM, maar ik heb
  niet de indruk dat de Griekse crisis erg leeft onder onze bevolking. Kijk zelf
  op dit moment ook naar Concert at Sea, want dat is uiteraard een veel prettiger
  tijdbesteding dan te moeten constateren dat er zich een rampscenario aan het
  voltrekken is.

  1. Griekse tragedie = een toneelspel, Griekenland wordt bij herhaling op het toneel gevoerd zodat we niet naar de echte grote problemen kijken: spanje, frankrijk en Italie, dat zijn pas hele grote problemen en daarom absoluut niet nieuwswaardig.

 13. Beste Biflatie,

  De eerste alinea getuigt van veel angst,of uitlokken van paniek reacties.

  De tweede alinea getuigt van domheid,aangezien Griekenland al in 2001 fout bezig was.

  Dat was bij de meeste EU lidstaten al bekend.

  Wat voegt dit artikel toe aan wat al bekent was?

  1. Oké, dan zouden we beter kunnen stoppen er nog over te
   schrijven misschien. Gaan we lekker met de handen over elkaar zitten en zien we
   wel wat er op ons af komt. Probleem is dat de eurocrisis momenteel volop actueel is en niet alleen actueel maar vooral zeer riskant. Mijn angst, voor zover daarvan al sprake is, bestaat er uit dat de overgrote meerderheid van onze polderbewoners in slaap is
   gesust door o.a. onze MSM. Geef het volk brood en spelen is momenteel het
   credo. Maak ze vooral niet wijs met wat er om hen heen gebeurt, dat zou kunnen
   leiden tot bemoeizucht. En dat is wat ik momenteel constateer hier in NL. Ik
   klik regelmatig de Telegraaf en andere online-nieuwssites aan om te zien wat
   voor nieuws ons wordt voorgeschoteld. Ik wil weten wat er over ons wordt heen
   gestort. Het valt mij op dat het merendeel handelt over onze show-bizz en
   allerhande flauwekul en natuurlijk de sportkatern. Volop Tournieuws in deze
   komkommertijd. “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt,” m.a.w. we worden
   ver af gehouden van het werkelijke manuscript. En zoals altijd in welvarende
   landen eet men liever van de honing, dan zich zorgen maken over de toekomst.
   Velen hebben nog niet in de gaten dat we nu in de grote omwenteling verkeren en
   volop worden misleid. Juist daarom is deze site belangrijk om nog wat discussie
   overeind te houden onder beschouwende lezers die buiten de MSM zoeken naar het
   werkelijke nieuws. Middels veel verwijzingen en links in de vele reacties zien
   we zoveel achtergrondinformatie langs komen dat iedereen met een beetje nuchter
   verstand daaruit z’n eigen conclusie kan trekken.

   “Wat voegt dit artikel toe aan wat al bekend was?” Net als
   in de MSM is herhaling de kracht van de reclame. Als we de foute ontwikkelingen niet blijven herhalen en blijven benoemen dan gaan we er allemaal in mee en zitten we voor we het weten in een slecht geregisseerde film. Geen komedie maar een rampenfilm. Sorry dat ik weer angst zaai.

   1. Hallo Piet,

    Het reguliere nieuws volgen heeft weinig zin.
    Angst,is de grootste plaag en gesel in de menselijke geschiedenis.
    Zonder angst en vertrouwen in jezelf en het goede,ligt de toekomst volledig voor een ieder open.

 14. Om even actueel te blijven: http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/enthuellungen/udo-ulfkotte/was-deutsche-medien-verschweigen-die-cia-und-der-countdown-in-athen.html

  Maar ja, nogmaals, wat maakt het uit. De uitslag van het
  referendum doet er niet echt veel toe. Hooguit dat bij een ja-stem de val van
  de euro wat langer wordt uitgesteld door langdurige en zeer kostbare onderhandelingen.
  Bij een nee-stem en eventueel snellere exit uit de euro zal de echte chaos
  dichterbij zijn. Vergeet niet dat de verwachte ontwikkelingen totaal
  onvoorspelbaar zijn en dat nerveuze politici geneigd zijn om sneller foute
  beslissingen te nemen. Hoewel er al volop foute besluiten zijn genomen in de
  aanloop naar deze chaos. Dat is volkomen natuurlijk op deze aardkloot. Bij een enorme
  waterval gaat een flinke stroomversnelling aan vooraf.

  1. Beslist de moeite :
   .
   http://theeconomiccollapseblog.com/archives/guess-what-happened-the-last-time-the-chinese-stock-market-crashed-like-this
   .
   En van dezelfde supersite :
   .
   http://theeconomiccollapseblog.com/archives/why-the-puerto-rico-debt-crisis-is-such-a-huge-threat-to-the-u-s-financial-system
   .
   Samengevat : het wordt allemaal lekker spannend binnenkort.
   .
   Nee-nee, u hoeft uw kaplaarzen nog niet aan te trekken, maar u kunt ze wèl alvast bij de achterdeur zetten 😉
   .

   1. Het nut van kaplaarzen is om droge voeten te houden. Heeft weinig zin als het water al tot je lippen staat. 🙂

    1. Dat het gaat klapperen , daar hoef je geen geleerde voor te wezen.
     En van welke kant de ontsteking komt maakt in principe niet uit.

     Boontje komt altijd om zijn loontje en intenties puur gericht op eigenbelang zullen zichzelf vroeg of laat tegenkomen. Een eenvoudige natuurwet.

 15. UPDATE:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24235440/__Fondsbeheerders_voorspellen_duikeling_beurzen__.html

  Daar kun je op wachten. Na een aantal dagen volgt vaak een klein herstel en dan weer bergafwaarts wanneer langzaam duidelijk gaat worden in welke chaos de eurogroep terecht gaat komen. Onbekend landschap nogmaals. De doos van Pandora gaat open, zowel letterlijk als figuurlijk. Misschien gaat de Shanghai Index ook nog een duitje in het zakje doen. Wie raken er het eerst in paniek? We gaan het meemaken…

 16. Eigenlijk wel leuk om te zien hoe snel democratie echt kan werken. De EU beweerde dat het onmogelijk was een referendum te organiseren op termijn van een week. Daardoor zouden de standpunten niet goed naar voren gebracht kunnen worden, dus zouden de mensen niet goed weten waarvoor zij precies stemden. Een betere definitie van stemvee kan je eigenlijk niet geven.
  Het blijkt nu dat het wel kan en dat de korte EU lobby voor een ‘ja’ zoals door diverse EU politici geprobeerd is, niet voldoende is geweest om de mensen in Griekenland alsnog nog om te polen. Blijkbaar was na 5 jaar aanmodderen voor de meeste Grieken nu de maat vol (bijna 2/3 meerderheid) en hadden ze toch niet zo lang nodig om tot een besluit te komen. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat door dit snel georganiseerde referendum de propagandamachine niet op tijd in werking gesteld kon worden.
  Nu zal natuurlijk nog moeten blijken wat de exacte gevolgen zullen zijn. Hoe snel is de EU bereid verder te praten, en hoe snel het IMF. Het kost de EU al vaak meer dan een week om een vergadering voor te bereiden, laat staan zoiets ingrijpends als een referendum. Chapeau voor de Grieken.

 17. Dit is niet de bedoeling, de Griekse bevolking moet het stemadvies volgen van het EU-bestuur, stel je voor dat burgers iets anders willen dan het EU-bestuur voordraagt, op zo’n manier kan de Europese commissie niet slagvaardig werken, Heeft het Griekse volk wel goed over de gevolgen voor de bankiers nagedacht, de kans is groot dat de bankiers komend jaar geen bonus krijgen. als het zo gaat dan kan je net zo goed de hele democratie afschaffen, een bevolking met een eigen wil, pfffffffff

 18. Dit soort crisis zijn altijd lang van te voren gepland, het is niet voor niets dat dit allemaal speelt in de zomervakantie, Griekenland is en blijft een rookgordijn voor veel grotere problemen, ik val in herhaling maar eventuele nieuwe lezers moeten beter naar de media leren kijken, deze crisis hadden ze niet laten ontstaan in oktober of januari, het bestuur heeft een soort van kalendermethode voor dergelijke zaken en hoe de massa te bespelen, Het Griekse referendum kwam op te korte termijn waardoor de EU media-hersenspoelmachine voor het volk niet snel genoeg op gang kon komen. Maar zo lang dit allemaal in de zomervakantie gebeurt, het stemvee toch op vakantie, maakt het niet echt uit.

 19. Berlijn, 6 juli 2015. Het is 12 uur in de ochtend .

  De Duitse Minister
  van Financiën, Schäuble, rolt het Kanzleramt van Merkel binnen. Weidmann, de
  president van de Duitse centrale bank is al binnen. Ze bespreken de referendum in
  Griekenland. Syriza heeft zojuist het meeste aantal nee stemmen gehaald.

  Schäuble: Scheisse.

  Merkel: Ja, dat kan
  je wel zeggen. Wat willen ze?

  Schäuble: Ze willen
  100 miljard euro kwijtschelding van de schulden en 11 miljard hogere
  overheidsuitgaven om de economie aan te zwengelen.

  Merkel: Onacceptabel.
  Ze moeten zich aan de afspraken houden. Het huishoudboekje moet op orde.
  Schwäbische Hausweib en zo meer. Dit gaan we tegenhouden.

  Schäuble: Dat zal
  niet makkelijk zijn, want dan volgen Portugal,
  Spanje, Italië en Frankrijk natuurlijk.

  Merkel: Verraad!
  Waarom doen ze dat in hemelsnaam?

  Schäuble: Dat weten
  we niet helemaal zeker. Het gevaar bestaat dat Griekenland de Euro verlaat en
  dan door de veel betere wisselkoers sterke groei laat zien. Dan moeten zij ook
  uit de Euro. Tegelijkertijd willen zij ook een herziening van het
  Stabiliteits-en Groei pact. Dit is de aanleiding om tot zo’n herziening te
  komen. Ze zien het als de kans om onze dominantie te breken.

  Merkel: Onacceptabel.
  We hebben keihard gewerkt om onze positie te bereiken. En gespaard. En nog meer
  gespaard. En de mini-jobs ingevoerd. Dat moeten andere landen ook doen. Als ze
  dat niet willen dan zit er niets anders op dan zelf de Euro te verlaten.

  Weidmann: Ja, dat
  scenario hebben wij bij de Bundesbank ook bekeken. Het kan, maar er is een
  prijs.

  Merkel: Vertel.

  Weidmann: De Nieuwe
  Duitse Mark zal naar verwachting zo’n 25% stijgen ten opzichte van andere
  valuta. Dat betekent dat we ongeveer 350 miljard direct verliezen aan waarde in
  de buitenlandse bezittingen. Dat zal sommige ondernemingen, banken en
  verzekeraars in de problemen brengen. Daarbij verslechtert de exportpositie in
  één keer met 25%. Dat gaat banen kosten en de aandelen van de Duitse bedrijven
  zullen sterk dalen. Dat kost waarschijnlijk nog eens 200 miljard. Met het geld
  dat we overhouden kunnen we straks wel meer Fiat’s, Renaults en Seat’s kopen,
  maar door het banenverlies moeten we alsnog op de blaren zitten.

  Schäuble: Ja, wij
  hebben gekeken wat een Dexit voor de staatshuishouding betekent. Het vermogens-
  en banenverlies zal direct leiden tot lagere belastinginkomsten. We verwachten
  ook dat bedrijven minder zullen investeren, want de Duitse arbeidskosten
  stijgen ook in één keer met 25%.

  Merkel: Scheisse. Ok,
  wat kunnen we doen om dat allemaal tegen te gaan? Ik heb opties nodig mannen.
  Opties!

  Schäuble: Nou, we
  kunnen de lonen verlagen. En de pensioenen. En dan noemen we dat structurele
  hervormingen. Dan verbetert onze concurrentiepositie en het overheidstekort
  gaat omlaag. Maar dat zal stemmen kosten.

  Merkel: Dus dan
  moeten we doen wat de Grieken al 6 jaar doen? En een verkiezingsoverwinning van
  de populisten riskeren, zoals in Griekenland? Uitgesloten! Ik wil meer opties!

  Weidmann: We kunnen
  ook kwantitatief verruimen, staatsobligaties opkopen en de rente drukken. Dan
  daalt de Nieuwe Duitse Mark ook weer. Is ook goed voor groei en
  werkgelegenheid.

  Merkel: Dus dan
  moeten we doen wat die Draghi al 6 jaar roept? Uitgesloten! Dan krijgen we
  hyperinflatie. Ik wil meer opties!

  Schäuble: We kunnen
  ook de overheidsuitgaven laten oplopen en meer investeren in onze
  infrastructuur. Door meer uit te geven, ontstaan banen en kunnen de Duitse
  huishouden en bedrijven weer sparen.

  Merkel: Dus dan
  moeten we doen wat de Europese Commissie en het IMF al jaren roept?
  Uitgesloten! Het vertrouwen wordt dan ondermijnd in de houdbaarheid van de
  overheidsfinanciën. En daarbij, onze grondwet staat het niet meer toe! Zijn er
  nog meer opties?

  Weidmann: We kunnen
  die Grieken ook hun schuldkwijtschelding gunnen. En wat hogere
  overheidsuitgaven. Wie weet, werkt het. Het is verreweg de goedkoopste optie.

  Merkel: Hoe kan dat
  nou? We hebben jarenlang gespaard en onze zuurverdiende centjes veilig
  gespaard. En nu worden we gestraft voor onze deugd.

  Schäuble: Ik begin te
  vermoeden dat rijkdom en welvaart niet in centjes zit. Dat rijkdom niet in
  overheidsoverschotten zit. Individuen kunnen zich naar rijkdom sparen, maar
  samenlevingen niet. Rijkdom zit in werkgelegenheid. In consumptie en in
  investeringen in de echte economie.

  Weidmann: Ja dat idee
  begin ik ook te krijgen. Vertrouwen heeft blijkbaar meer te maken met
  groeiperspectief dan met centjes. Het is alsof de markt afdwingt dat we ons
  gedrag moeten aanpassen. We kunnen hooguit kiezen hoe we ons verlies moeten
  nemen.

  Merkel: Had me dat in
  2010 verteld. Scheisse.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.