Het Griekse drama en een somber Nederland

39

De Grieken hebben, zoals al lang bekend is, weer extra geld nodig. Er zijn voor de EU en het IMF maar twee opties. Failliet laten gaan of niet. Omdat men ontzettend bang is voor de gevolgen van de eerste optie moet er dus weer extra geld komen. Lastig is dat er héél veel EU-burgers meekijken. Voor het oog van het volk moet er dus steeds weer een nieuw dramascript worden geschreven, waarin de Troika zogenaamd de hoofdrol speelt.

griekenland crisis

Omdat de portemonnee van Samaras op 15 november, helemaal leeg is, kan/mag de rapportage van de Troika natuurlijk niet anders dan positief uitvallen. En ja of we het geloven of niet. EU-boss Juncker komt met een prachtige listige zin namelijk “Der Troika-Bericht ist im Grundton positiv”, vrij vertaald. Weliswaar is er een zeer ernstige ziekte bij u ontdekt, maar in de praktijk is gebleken dat herstel mogelijk kán zijn. Im Grundton positiv!

Juncker vs. Lagarde

Op een persconferentie kreeg Juncker zonder dat hij er erg in had, flinke onenigheid met Lagarde. Juncker vertelde vol vuur dat de Grieken in 2022 toch echt op een tekort van maximaal 120% van het BBP moeten zitten. Terwijl hij dit oreerde maakte Lagarde door haar mimiek aan de pers meer dan duidelijk dat ze het daar absoluut niet mee eens was. Later bleek dat het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds 2020 als uiterste datum voor de Grieken wil zien.

De toekomst is compleet onvoorspelbaar

Het is natuurlijk te zot voor woorden dat beiden over een onderwerp dat economisch en politiek gezien nog ver in de toekomst ligt, openlijk ruzie maken. Alle grenswaarden, prognoses en ontwikkelingen die men tot nu toe heeft genoemd blijken immers al na korte tijd, en telkens weer, volledig achterhaald te zijn door de dagelijkse werkelijkheid.

Op naar Nederland

Paul Schnabel, directeur van het Centraal en Cultureel Planbureau en bekend als een redelijke optimist, ziet zware jaren voor ons. De huizenmarkt, hypotheekschulden, zorgkosten en vooral de toegenomen risico’s om buitenspel te komen staan door werkloosheid zijn echte probleemvelden voor Nederland. Het wordt voor velen flink schrikken, is zijn mening.

Ook de ondernemers zijn meer dan somber en zien de bui al hangen, minder afzetmogelijkheden, minder opdrachten, een lagere verkoop en minder winst. Rutte en Samson, hebben samen met hun adviseurs en de informateurs aangetoond dat ze veel minder snugger zijn dan wij dachten en misschien hoopten. Wie er in slaagt om al vóór de echte start in de knel te komen is in een vloek en een zucht het vertrouwen kwijt en laat een angstig gevoel achter over wat ons nog te wachten zal staan. Excuses en een snel nieuw plan winnen het verloren vertrouwen niet terug.

Rekenen tot achter de komma

Wat nu echt opvalt is dat men net doet of de gevolgen van diverse maatregelen prima te voorzien en te berekenen zijn. De zogenaamde maakbaarheid van de samenleving blijkt nog steeds een hot item. In werkelijkheid speelt in alles de chaostheorie een hoofdrol. Wedden dat we net als in het Griekenlanddrama steeds weer met nieuwe, onverwachte effecten, zullen worden geconfronteerd?